Már Romario is nyomozást sürget a riói olimpia szavazatvásárlási botrányában

Thomas Bach közelről figyel és kivár. „Senki sem hiszi el, hogy ártatlanok” – mondja egy korábbi alelnök.

Radványi Benedek
2017. 09. 21. 15:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) élharcosai középtávra kifényesítették a jövőt, biztos rendezői vannak az előttünk álló téli és nyári játékoknak (2018: Phjongcshang, 2020: Tokió, 2022: Peking, 2024: Párizs, 2028: Los Angeles), s a 2026-os téli olimpiára is vannak érdeklődők.

Ám miközben a felszín – különösen a múlt heti kettős helyszínkijelölés, a franciák és az amerikaiak öröme következtében – csillog, nemcsak a hosszú távú kérdések okozhatnak nyugtalanságot, hanem az is, hogy a mélyben a piszkos ügyek mérgezik az ötkarikás mozgalmat.

Lapunk is megírta: a riói pályázati és szervezőbizottság szeptember 5-én őrizetbe vett vezetőjénél, Carlos Nuzmannál érnek össze annak a korrupciós hálónak a szálai, amely a gyanú szerint szavazatvásárlással segítette hozzá a brazil várost ahhoz, hogy 2009-ben elnyerje a 2016-os játékok rendezését.

 

Nuzman továbbra is a Brazil Olimpiai Bizottság elnöke, hivatalosan még semmivel nem vádolták meg a sportvezetőt, csak házkutatást tartottak nála, és elvették a diplomáciai, a brazil, valamint a – feltételezések szerint a 2014-es szocsi olimpia szavazatáért kapott – orosz útlevelét. A szintén érintett szenegáli Papa Diack (Lamine Diacknak, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség korrupcióval vádolt volt elnökének a fia) pedig a sporttörténelem legnagyobb hazugságának nevezte a megvádolását.

Thomas Bach, a NOB német elnöke azt nyilatkozta, hogy komolyan veszik az ügyet és közelről figyelik a fejleményeket, de szankciókat csak akkor alkalmaznak, ha bizonyíték is lesz. Az 1978 óta NOB-tag, korábbi alelnök Richard Pound – aki a 2024-es és a 2028-as olimpiák egyidejű odaítélése kapcsán is nehezményezte, hogy a tagság megkérdezése nélkül készítették elő a döntést – pont az ártatlanság vélelmét bírálta, mondván, senki sem hiszi el, hogy bűntelenek. Pound erőteljesebb választ vár, olyat, mint amilyen 1999-ben, a Salt Lake Cityben rendezett 2002-es téli olimpia kapcsán kitört szavazatvásárlási botránynál történt: hamar kizártak tíz NOB-tagot.

Mások mellett a korábbi futballcsillag, ma szenátor Romario is felemelte a hangját az ügyben, ő a brazil parlament megbízásából lefolytatandó nyomozást sürget, hogy kiderüljön, valóban történt-e korrupció. Az ötkarikás mozgalom hírneve miatt aggódók körében viszont reményt kelthet, hogy a múlt heti limai kongresszuson az Egyesült Nemzetek Szervezete előző főtitkárát, Ban Ki Munt választották az etikai bizottság élére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.