Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Egy Xanaxot megettem volna – mondta az őrült hajráról a kosárkapitányunk

Székely Norbert bevallotta, nem a játékosait kellett nyugtatni a sorsdöntő Eb-selejtező drámája alatt.

Arday Attila
2018. 02. 15. 17:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vízilabdázásunk géniuszának, Faragó Tamásnak a véleménye megint eszünkbe jutott, ezúttal a szerda esti magyar–litván után. Egy beszélgetésünk során kifejtette, a női játékosok képesek egyik pillanatról a másikra, minden előzmény nélkül teljesen szétesni. Kosárlabda-válogatottunkkal Miskolcon éppen ez történt az Eb-ről döntő selejtezőn: 16 ponttal vezetett a megvert, levert litvánok ellen, de mire kettőt pislogtunk volna, már öt pont hátrányban volt az utolsó percekre. Hisztiért, színészkedésért kapták meg újra és újra a labdát a litvánok, büntetőket dobtak vele, és még náluk is maradt utána a technikai faultok miatt.

Ahogy az ember a meccs statisztikáját nézi, nem is nagyon érti, hogyan tudott győzni Magyarország (78-76-ra). Legjobbjaink feleannyi büntetőt dobtak (be), a lepattanók szedésében is hasonló arányban maradtak alul. Hajmeresztő, hogy a legtöbbet a mienktől Studer Ágnes, a mezőny legalacsonyabb tagja gyűjtötte be a maga 168 centijével, többet, mint a 208 centis Határ Bernadett. Mielőtt azonban Határt tehetségtelennek kiáltanánk ki, jegyezzük meg, hogy húsz pontjával a legeredményesebb magyar volt, a győzelem egyik kulcsfigurája, Raksányi, Dubei és Studer mellett.

A horrorisztikus végjáték után egy vidám és megviselt kapitánnyal, Székely Norberttel találkoztunk.

– Nem kellett motiválni a lányokat, amikor ötpontos hátránynál időt kértem. Csak taktikai feladatokat kellett adni nekik, mert a szívük vitte őket előre – mondta a kérdésünkre arról, hogyan kezelte a gondokat. A sajtóhelyről úgy tűnt, néhány túlpörgött játékosunk nyugtatásra szorult (volna), de felvetésünkre a kapitány szokatlan őszinteséggel válaszolt: – Nekem kellett volna egy nyugtató. Egy Xanaxot szívesen megettem volna.

Bár Székely Norbertet aligha avatják szentté, példaértékű volt, hogy a sajtószobában – ahová fél óra késéssel érkezett a sok tévéinterjú miatt – a felfokozott hangulatban véletlenül sem tért ki saját érdemeire, annál inkább méltatta az edzői stábját, amelytől a meccs alatt rengeteg segítséget kapott. Hangsúlyozta az egységet, ami a csapat körül uralkodik, beleértve a közönséget is.

A meccs alatt modern szemléletű edzőhöz méltóan viselkedett, nem önmaga akarta mindig kitalálni és a csapatra erőltetni a megoldást, a litván időkéréseknél előbb saját kollégáival konzultált, és közben hagyta, hogy a magyar játékosok szellemileg, fizikailag pihenjenek. Csak ezután adta ki a feladatokat.

A hajrá előtti, érthetetlen mélyrepülésről úgy gondolja, a játékvezetők zavarodtak meg, ez zavarta aztán össze játékosai fejét. A szívmelengető utolsó percekről és az őrületes utolsó másodpercekről (az addig jól játszó Krivacsevics Tijana, ahelyett hogy megőrizte volna a labdát, vagy kidobta volna a lelátóra, odapasszolta a litvánoknak, akiknek így még volt idejük egy – pontatlan – ziccere) úgy véli: életre szóló élmény lett ez a meccs.

Ez persze arra is vonatkozik, hogy az egyénileg erősebb Litvániát sikerült megint felülmúlni, és így megelőzni.

Válogatottunk három győzelemmel és egy vereséggel áll a csoportban, novemberben Albániában biztosíthatja be matematikailag az Eb-részvételt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.