A debreceni kard megint szép lesz

Nemrég vívott, s nem is rosszul a magyar női kardcsapat tagjaként a világkupában a 16 éves Battai Sugár Katinka, aki a Debrecenben működő Békessy Béla Vívóklubból indult el a csúcsok felé.

Gőz József Miklós
2020. 01. 23. 13:19
null
A 16 éves Battai Sugár Katinka a magyar vívás nagy ígérete
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég vívott, s nem is rosszul a magyar női kardcsapat tagjaként a világkupában a 16 (!) éves Battai Sugár Katinka, aki a Debrecenben működő Békessy Béla Vívóklubból indult el a csúcsok felé.

Az egyesület 2012-ben vette föl Békessy nevét, aki megalapozta a város vívómúltját. A névadó debreceni huszárszázadosként lett ezüstérmes az 1912-es stockholmi olimpia kardvívó versenyén. Már 1904-ben esélyes lehetett volna, de a Monarchia hadseregének tagjai magyarként nem vehettek részt az olimpiai játékokon, így aztán nem indultak sehogy. A tilalmat 1912-ben, Békessy 37. életévében oldották fel. Négy év adatott meg neki, hogy büszke legyen az eredményére, mert 1916-ban hősi halált halt az orosz fronton.

Ezután sokáig csak egy-két, Debrecenből induló, de onnan hamar elpályázó sportoló – Terstyánszky Ödön, majd Fenyvesi Csaba, Kamuti Jenő – neve fémjelezte a város vívósportját. Igazi debreceni csak az Universiade-győztes Vári Attila volt.

Aztán ismét sok év telt el, s 1995-ben alakult újjá a debreceni vívóklub a DEAC és a Debreceni Honvéd égisze alatt. Mind a három fegyvernemet oktatták és művelték. Itt kezdtek sportolni a Serra testvérek (Bendegúz, Solt, György), akik az országos bajnoki címig jutottak. Az újrakezdés utáni legnagyobb sikereket egyikük, Serra Bendegúz tanítványa, a párbajtőröző Mihály Kata aratta, aki már a világkupa-sorozaton is indult.

A 16 éves Battai Sugár Katinka a magyar vívás nagy ígérete

Az egyesület jelenleg a vidék legjobbja. Miután akadálymentesítették klubházukat, kerekesszékes vívókkal bővült az állományuk, akik szintén nemzetközi sikereket érnek el. A vívás annyira népszerű lett a városban, hogy a versenyzők nem fértek el a Faraktár utcai vívóteremben. Így kétfelé osztódtak. 2017-ben megalakult az Interfencing Debrecen, amely egy sajátos klubrendszer egyik tagja. Nemcsak magyarországi, hanem határon túli magyarok köréből is verbuválja a tagjait, akik a Hatvani István Általános Iskolában folytatják az edzéseket. A már említett Battai Sugár Katinka a legnagyobb reménységük, aki immár felnőttválogatott, és Debrecen legjobb női sportolója címet kapott. A két klub jól megfér egymás mellett, a Békessy versenyzői inkább párbajtőrben, az Interfencing vívói kardban csillogtatják a képességeiket, de mindkét egyesület műveli mind a három fegyvernemet.

S ha egyszer egy üzlet beindul… A Békessy klub ismét kinőtte a vívótermét, ezért újabb szárnyat építenek. Helyiséggondjait az is enyhíti, hogy tavaly év végén szerződést kötött a Debreceni Sportcentrum sportiskolájával, hogy ennek égisze alatt is versenyezhessenek a vívók.

A már említett élsportolók életkora alapján reményteli, hogy az eddi­gieknél is nagyobb sikereket érjenek el a debreceniek. A városban ötven olyan fiatal vívó van, akik már dobogóra kerültek valamelyik korosztály országos bajnokságán. Ők is fejlődni fognak. S ha arra gondolunk, hogy hasonló bajnokok abból az ezer fiatalból is ki fognak kerülni, akiket most debreceni vívóedzők tanítanak Hajdú-Bihar iskoláiban, nincs miért aggódniuk a debreceni vívás kedvelőinek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.