Haaland bravúros triplájáról beszél egész Európa

A Borussia Dortmund Salzburgból igazolt 19 éves norvég csatárának mindössze 34 perc pályán töltött idő is elég volt új csapatában ahhoz, hogy három gólt érjen el az Augsburg ellen.

Ch. Gáll András
2020. 01. 20. 11:48
Bundesliga - FC Augsburg v Borussia Dortmund
A norvég tinédzser (balra) berobbant a Bundesligába Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erling Braut Haaland pillanatnyilag a világ legolcsóbb futballistája, ha az ár-érték arányt nézzük. Hans-Joachim Watzke, a Borussia Dortmund zseniális vezérigazgatója január elsején – a lelépési záradékban szereplő összeget kihasználva – ezen a szinten fillérekért, húszmillió euróért szerződtette az RB Salzburgtól a 19 éves, 194 centis norvég centert, aki már most 45 milliót ér a Transfermarkt.de szerint, pedig eddig mindössze 34 percet töltött a pályán új csapatában.

De micsoda 34 percet! Mindössze 183 másodperc telt el azok után, hogy Lucien Favre az 56. percben – 1-3-as állásnál! – becserélte, amikor ballal az augsburgi kapu bal alsó sarkába lőtt. A következőt a 72., majd a harmadikat a 79. percben rúgta, mindegyiket ballal, azaz 23 perc leforgása alatt triplázott, nagyban hozzájárulva a Dortmund 5-3-as győzelméhez. A Bundesliga történetében eddig senki sem tudott a bemutatkozó mérkőzésén csereként három gólt szerezni, s a norvég óriás amúgy is csak a hetedik olyan játékos, aki első Bundesliga-meccsén mesterhármast vágott. A többi hat: Engelbert Kraus (1963, 1860 München), Hermann Ohlicher (1973, Stuttgart), Olaf Marschall (1993, Dynamo Dresden), Adhemar (2001, Stuttgart), Martin Fenin (2008, Frankfurt), Pierre-Emerick Aubameyang (2013, Dortmund). A meccs után Haaland hazavitte a labdát ereklyének. Könnyen lehet, hogy pénteken, a Köln ellen már kezdő lesz a norvég, akinek az édesapja, Alf-Inge Haaland maga is kiváló, 34-szeres válogatott labdarúgó volt, és éppen a Leeds csapatát szolgálta profiként 2000-ben, amikor Erling Braut megszületett – ezért szerepel a srác útlevelében születési helyként Leeds. (Az idősebb Haaland karrierjének egyébként Roy Keane vetett véget 2001-ben, amikor emlékezetes módon szétrúgta a térdét.)

A norvég tinédzser (balra) berobbant a Bundesligába
Fotó: Reuters

Haaland azonnal felkerült az Aftenposten, a legnagyobb példányszámú norvég újság címlapjára, egy csapásra nemzeti hős lett – bár már eddig is az volt, hiszen tavaly az U20-as világbajnokságnak ő volt a gólkirálya kilenc találattal, az RB Salzburgban is mesterhármast rúgott élete első Bajnokok Ligája-meccsén, és úgy távozott Mozart városából, hogy egy idény alatt négyszer triplázott. S még csak tizenkilenc és fél éves.

Ugyancsak a Bundesliga-forduló hozadéka, hogy az RB Leipzig – kapujában Gulácsi Péterrel – ismét győzött, még a sérüléséből lábadozó csapatkapitány, nélkül is, s mivel a Mönchengladbach kikapott, a keletnémet gárda növelte előnyét az élen. A Mainz–Freiburg meccsen az utolsó 17 percre szállt be, végig a kispadon ült. A Bayern Berlinben lelépte a Jürgen Klinsmann vezette Herthát, és feljött a második helyre.

Bundesliga, 18. forduló: Schalke–Mönchengladbach 2-0, Mainz–Freiburg 1-2, Augsburg–Dortmund 3-5, RB Leipzig–Union Berlin 3-1, Hertha–Bayern 0-4. Az élcsoport: 1. RB Leipzig 40 pont, 2. Bayern 36, 3. Mönchengladbach 35, 4. Dortmund 33, 5. Schalke 33.

Angliában Jonathan Wilson, a The Guardian jeles publicistája, megannyi korszakos futballkönyv szerzője azzal vezette fel a tegnap esti Liverpool–Manchester United örökrangadót, hogy szerinte Solskjaer nem a megfelelő menedzser a Vörös Ördögöknek. A norvég ugyan kiváló beugró volt José Mourinho menesztése után, de nem kellett volna véglegesíteni, mert mióta márciusban ez megtörtént, mindössze 36,67 százalék a csapat győzelmi mutatója, ami a legrosszabb a klub történetében. Megbízott menedzserként Solskjaer meccsenként 2,46 pontot produkált, de véglegesített szakvezetőként 1,40-re zuhant ugyanez az adat. Hát, a számokkal nehéz lenne vitatkozni. Az Anfielden a vasárnapi derbit Bob Paisley emlékének szentelték. A ’Pool legendás menedzsere száz éve, 1919. január 23-án született, Zinedine Zidane-nal és Carlo Ancelottival ők hárman azok, akik három BEK/BL-címet szereztek. Négyet senki sem...

Amúgy a City pontvesztésével és a Leicester meglepetésszerű vereségével a Burnley-től tovább nőtt a Vörösök eddig is gigantikus előnye, amely már 16 pont. Tegnap ugyanis Van Dijk fejesgóljával és Salah utolsó másodperces találatával (a gólpasszt Allison kapus adta) 2-0-ra verték a szánalmas benyomást keltő Unitedet, amely egyre messzebb kerül a BL-helyezéstől.

Premier League, 23. forduló: Watford–Tottenham 0-0, Arsenal–Sheffield United 1-0, Manchester City–Crystal Palace 2-2, Newcastle–Chelsea 1-0, Burnley–Leicester 2-1, Liverpool–Manchester United 2-0. Az élcsoport: 1. Liverpool 64 (22), 2. Manchester City 48, 3. Leicester 45, 4. Chelsea 39, 5. Manchester United 34, … 8. Tottenham 31, … 10. Arsenal 29.

La Liga, 20. forduló: Real Madrid–Sevilla 2-1 (mindkét Real-gólt a védekező középpályás lőtte), Eibar–Atlético Madrid 2-0, Barcelona–Granada 1-0. Az élcsoport: 1. Real Madrid 43, 2. Barcelona 40 (19), 3. Atlético 35.

Serie A, 20. forduló: Lazio-Samp­doria 5-1 (Immobile mesterhármast rúgott), Lecce–Inter 1-1, Juventus–Parma 2-1. Az élcsoport: 1. Juventus 51, 2. Inter 47, 3. Lazio 45.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.