Hosszú beérte Egerszegit

A tavalyi esztendő eredményei alapján a férfiaknál Milák Kristóf, a nőknél Hosszú Katinka lett Magyarországon az év sportolója, a klasszikus csapatsportokban az FTC vízilabdázói, az egyéni sportok „csapataiban” a Babos Tímea, Kristina Mladenovic teniszduó, az edzők között a zöld-fehér pólósokat trenírozó Varga Zsolt nyert.

2020. 01. 16. 23:02
null
A BL-győzelem újabb elismerést hozott a Ferencváros pólósainak Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége immár 62. alkalommal írta ki az Év sportolója szavazását, tegnap a Nemzeti Színházban tartották meg a díjátadó gálát. A média képviselői előzetesen tízes listákból jelölhették meg, hogy az egyes kategóriákból kit tennének az első, a második és a harmadik helyre, valamint 399 újságíró döntése alapján a dobogósok névsorát – a köztük levő sorrend nélkül – már korábban nyilvánosságra hozták.

Eszerint a két legnagyobb érdeklődés által övezett versenyben a férfiaknál Liu Shaolin Sándor rövid pályás gyorskorcsolyázó, autóversenyző és úszó, a nőknél kajakos, valamint két úszó, és úszó maradt állva a végjátékra.

A BL-győzelem újabb elismerést hozott a Ferencváros pólósainak
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Sokak meglepetésére három olyan sportoló is kiszorult az első három közül, akik tavaly olimpiai számban lettek egyéni világbajnokok, ráadásul a kajakos (K–1 1000) és a párbajtőröző itthon győzött, a Maty-éri pályán, illetve a BOK-csarnokban. Az újságírók szavazásán ugyancsak hoppon maradt a birkózó

Milák teljesítményét nem lehetett nem észrevenni, bár a távoli Kvangdzsuban koronázták meg, hiszen 200 méteres pillangóúszásban a legendás Michael Phelps világcsúcsát megdöntve nyert. Liu Shaolinnak a jégen nem jött ki a lépés a szófiai vb-n, be kellett érni egy bronzzal váltóban, viszont az Eb-n tarolt: három aranyat és két ezüstöt gyűjtött be, míg Michelisz a túraautó-világkupa megnyerésével került be az első háromba.

A nőknél egyértelműbb volt a helyzet, hiszen 2019-ben egyéni olimpiai számban csak ketten nyertek vb-t, Hosszú 200 és 400 méteres vegyesúszásban, Kapás 200 pillangón. Csipes K–1 1000-en lapátolt össze aranyat, de emellett benne volt a K–4 500-on győztes egységünkben is, és a kajaknégyes bizony olimpiai szám.

A gála nyitányán Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke megnyitóbeszédében többek között azt is bejelentette, hogy hamarosan megrendezzük a magyarok első világjátékát. Az Év sportolója díjat Milák Kristóf és Hosszú Katinka nyerte, utóbbi nem volt jelen, mert Kínában versenyez. Milák először, Hosszú hetedszer végzett az élen, ezzel utolérte a rekorder Egerszegi Krisztinát.

A klasszikus csapatsportokban az FTC Bajnokok Ligája-győztes vízilabdázói, az egyéni sportok „csapataiban” a Roland Garros-győztes és WTA-világbajnok Kristina Mladenovic teniszduó, az edzők között a Fradi pólósait trenírozó nyert. Hosszúhoz hasonlóan természetesen Babosék sem lehettek itt a gálán, már az ausztrál nyílt teniszbajnokság helyszínén tartózkodnak. A kenuslegenda Wichmann Tamás életműdíjat kapott.Labdarúgásban az év gólja Zsóri Dániel Puskás-díjas találata lett, amit a Debrecen színeiben az FTC-nek lőtt az NB I-ben.

Az év játékosa a férfiaknál a nőknél Jakabfi Zsanett lett, Mezey György pedig életműdíjat kapott. A fogyatékos sportolók eredményeit elismerve (itt a sorrend a Magyar Paralimpiai Bizottság által felkért szakemberek, szakírók voksolása alapján alakul ki) a következők győztek. Férfiak: Kiss Péter Pál kajakos, nők: Ekler Luca atléta, csapatok: speciális férfi-kosárlabdaválogatott, edzők: Szabó Álmos (úszás).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.