Világválogatott a hazai jégen

Miközben a Duna Arénában a végjátékához érkezik a vízilabda Eb, pénteken Debrecenben is megkezdődik egy Európa-bajnokság, és itt előzetesen még azt sem írnánk alá, hogy két aranyat nyerünk. Mert a Főnix Csarnokban tízet osztanak, és rövid pályás gyorskorcsolyázóink egy évvel ezelőtt a hollandiai kontinenstornáról négyet hazahoztak. Liu Shaolin Sándor szerint pedig itthon akár öt is összejöhet.

2020. 01. 24. 11:51
LIU Shaoang; LIU Shaolin Sándor
Rajtra készen. Tesztelik a debreceni Fonix Csarnokot a magyar férfiak Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly januárban válogatottunk a dordrechti Eb-n magasra tette a mércét. Liu Shaolin Sándor megnyerte az összetett versenyt, győzött 1500 méteren és a váltónkkal (Liu Shaolin, Liu Shaoang, Cole Krueger) is, 500-on és 1000-en pedig második lett. Az 500-at Liu Shaoang húzta be, aki összetettben és 1500-on a második helyen zárt, és női váltónk (Jászapáti Petra, Bácskai Sára, Somogyi Barbara, Marta Knoch) is betett egy harmadik helyet a közösbe.

A Liu testvérek azóta sem álltak le a medálgyűjtéssel, és a világkupaversenyeken – amelyen értelemszerűen ott vannak a legjobb koreaiak, kí­naiak vagy éppen kanadaiak – 500 méteren egészen káprázatosan szerepeltek. A hat versenyből hármat Liu Shaolin nyert meg, ő vezeti a vk-rangsort, az egyszer győztes Liu Shaoang a harmadik. Ha csak a jóval gyengébb Eb-mezőnyt nézzük, az orosz és a holland versenyzőket nem lehet félvállról venni, és ebben a jeges tusakodásban örökké ott lebeg a kizárás réme, de tulajdonképpen papírforma lenne, ha Liuék megint elkalapálnák a mezőnyt. Az Eb honlapján Liu Shaolin azt a lehetőséget is felvillantotta, hogy a férfiaknál mind az öt aranyat mi nyerjük. Pikáns lenne, ha az olimpiai és világbajnok orosz Szemjon Jelisztratov tréfálná meg a mieinket, mert ő tavaly együtt készült a magyar válogatottal.

Rajtra készen. Tesztelik a debreceni Fonix Csarnokot a magyar férfiak
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A váltónknál máris fura szituáció állt elő. A phjongcsangi olimpián a Liu testvérek mellett Knoch Viktor és Burján Csaba szerezte a történelmi aranyérmünket, és ebből a négyesből csak Liuék lépnek jégre Debrecenben. Knoch visszavonult, Burján pedig nagy butasága miatt került ki a csapatból. Még decemberben, a sanghaji világkupa előtt egy Kínát sértő felirattal posztolt fotót az Instagramra, mert felbosszantotta a hatalmas tömeg és a várakozás a repülőtéren. A válogatott kínai vezetőedzője, a sikerkovács Csang Csing Lina az eset után lemondott, de aztán maradt, Burján viszont hiába kért bocsánatot, fegyelmi vizsgálat indult ellene. S a magyar szövetség olyannyira nem tudta kezelni a helyzetet, hogy másfél hónap sem volt elegendő számára ítéletet hozni, miközben a közvélemény elől eltitkolta, hogy Burjánt a válogatott edzéseiről is száműzték.

Bekerült viszont az Eb-csapatunkba a phjongcshangi olimpián 1000 méteren még amerikai színekben ezüstérmes (!) John-Henry Krueger, aki a már régebben nálunk készülő bátyját, Cole-t követve érkezett Magyarországra. A Nemzetközi Korcsolyázószövetségnél megengedőbbek a honosítási szabályok, mint sok más szervezetnél, és ezzel mi is élünk, női csapatunkba így került az ausztrál Deanna Lockett is – az efféle „világválogatottak” bizonyára megosztanak egyeseket. John-Henry Krueger egyébként szeptember végén a magyar bajnokságon egy tömegbukásban súlyos sérülést szenvedett, a szárkapocscsontjából letört egy darab, ám viharos sebességgel felépült. Egyéniben mindenesetre nem lép jégre az Eb-n – a három indulónk Liu Shaolin, Liu Shaoang és Cole Krueger lesz –, a váltónkban pedig még soha nem korcsolyázott éles helyzetben. A világkupákon az orosz váltó jóval több pontot gyűjtött, mint a ­mienk, s amúgy nemcsak Burján maradt ki Eb-csapatunkból, hanem az olimpián tartalék, vagyis akkor a hazai erősorrendben ötödik Oláh Bence is. Aki a legutóbbi vk-n decemberben még ott volt az ezüstérmes váltónkban. Két év sem telt el az olimpia óta, mégis nagyot változott a világ.

A magyar Eb-csapat, férfiak: Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Cole Krueger (egyéni indulók), John-Henry Krueger, Varnyú Alex; nők: Bácskai Sára, Deanna Lo­ckett (egyéni indulók), Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.