Készülnek mindkét tokiói olimpiára

Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja szerint nem elképzelhetetlen, hogy a koronavírus terjedése miatt a júliusi, tokiói ötkarikás játékokat jövőre halasztják, de ezt a lehetőséget más sportdiplomaták – köztük Richard Pound, a NOB rangidős tagja – is felvetették. A kialakult helyzetben olyan hazai sportolókat kérdeztünk, akiknek a 2020-as olimpia talán pályafutásuk utolsó világversenye lehetne, és a kérdés az, ha úgy adódik, nekiugranának-e a 2021-esnek.

Ch. Gáll András–Fábik Tibor
2020. 02. 27. 7:13
CSEH László
Cseh László: Nem tudom, lenne-e lelki és fizikai erőm, hogy még egy esztendőt rátegyek ezzel az intenzitással Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Viktor, vízilabda-válogatottunk világ- és Európa-bajnok kapusa – aki július 24-én 36 éves lesz – elsőre a felvetés ellen is tiltakozott. – Most még nincs értelme erről beszélni, az olimpiát nem fújták le, mi úgy készülünk a válogatottal, hogy júliusban Tokióban megrendezik a játékokat. Öt hónap alatt sok víz lefolyik a Dunán, de a Tiszán is, nem igazán tudok reagálni egy olyan helyzetre, ami egyelőre még csak hipotézis. A sportban különben sincs értelme a „mi lenne, ha?” vagy a „mi lett volna, ha?” felütéssel kezdődő mondatoknak.

No de mégis játsszunk el a gondolattal, ha – feltéve, de meg nem engedve – egy évvel elnapolják a tokiói olimpiát, akkor Nagy Viktor 37 évesen érez-e erőt arra, hogy még egyszer, utoljára, úgymond, felszívja magát?

– Szerencsére itt nincs semmiféle titok, pláne hipotézis, én már közöltem a szolnoki munkaadómmal, hogy vállalom a 2020–2021-es szezont is, azaz 2021 nyarán aktív vízilabdázó leszek, és ha számít rám a szövetségi kapitány, akkor ott akarok lenni a 2021-es tokiói olimpián. Már ha ez a forgatókönyv lép életbe. De nagyon remélem, hogy nemcsak a helyszín, hanem a 2020-as időpont is változatlan marad – mondta a Szolnoki Dózsa és a magyar válogatott kapusa.

A háromszoros olimpiai bajnok kajakozó Szabó Gabriella még csak 33 esztendős, de úgy futott neki ennek az idénynek, hogy az olimpián szeretné méltóképpen lezárni a pályafutását.

Újabb törlések a sportnaptárban

A japán kormány tájékoztatása szerint a koronavírus terjedése ellenére a tokiói olimpia előkészületei az eredeti terveknek megfelelően haladnak. Ugyanakkor Abe Sindzó japán miniszterelnök azt kérte, hogy a következő két hétre tervezett valamennyi nagyobb volumenű kulturális és sportrendezvényt halasszák el. – Az előttünk álló egy-két hét kiemelten fontos a járvány elterjedésének megelőzése szempontjából – hangsúlyozta a kormányfő. Tegnap eldőlt, hogy a járványban érintett Dél-Koreában nem rendezik meg a versenynaptárban március 13–15. közötti időponttal szereplő szöuli rövid pályás gyorskorcsolya-vb-t. A Nemzetközi Korcsolyázó-szövetség az eseményig hátralévő idő rövidsége miatt nem biztos abban, hogy a viadalt máshol meg tudnák tartani. A koronavírus terjedésében európai gócpontnak számító Olaszországban tegnap törölték a női vízilabdázók trieszti olimpiai kvalifikációs tornáját is. Az itáliai kosárlabda-bajnokságban az első, másod- és harmadosztály következő fordulóját elhalasztották, így két légiósunk, Vojvoda Dávid és Keller Ákos sem lép pályára. A női alpesi sízők világkupájában viszont a La Thuilébe tervezett hét végi futamokat megrendezik az francia határhoz közeli Aosta-völgyben. A fertőzés ezt a területet nem érinti, de a közegészségügyi biztonság érdekében így is csak meghatározott számú néző lehet a helyszínen.

– Nem tartok a járványtól, és remélem, nem halasztják el az olimpiát. A sportolók ezt nem tudják befolyásolni, kár ezen stresszelni. Ha elhalasztják, az pedig mindenkit egyformán érint. Készülünk az eredeti tervek szerint, engem egyelőre a csapatba kerülés jobban foglalkoztat – nyilatkozta megkeresésünkre a versenyző.

Hozzá hasonlóan az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok cselgáncsozó Ungvári Miklósnak sem biztos a helye az olimpia mezőnyében – mi több, a kvalifikációs rangsorban egy másik magyar dzsúdós, Szabó Frigyes is előtte áll a 73 kg-ban –, ám az idei olimpiára mindenképpen szeretne kijutni.

– Ha viszont csak jövőre lesz olimpia Tokióban, akkor lehet, hogy azt mondom, köszönöm szépen, még egy évet már nem tudok vállalni – jelentette ki a ceglédi cselgáncsozó, aki idén októberben már 40 éves lesz.

– Most jöttem haza a düsseldorfi Grand Slam-tornáról, és ha nem is minden percben a koronavírus járt a fejünkben, valamennyiünket foglalkoztat a helyzet. Nem tudjuk, hogy ez miként érinti a még hátralevő kvalifikációs versenyeket, és most sokan nem szívesen küzdenek kínai dzsúdósokkal… Én eléggé képben vagyok, hallottam, hogy London esetleg beugorna rendezőnek Tokió helyett, és talán a melegebb idő hatására enyhülhet a járvány, mert azt nem bírja a vírus, a párás időjárásban terjed igazán. Jómagam bizakodom, hogy megoldódik a probléma, és júliusban Tokióban megtartják az olimpiát. Így minden sporttársamnak azt tanácsolom, próbáljon meg úgy készülni, hogy minden rendben lesz.

Egy másik öreg harcosunk, a nemzetközi úszósport doyenje élete utolsó olimpiájára készül – már csak az a kérdés, hogy azt az olimpiát mikor rendezik meg Tokióban. A BVSC–Zugló lassan 35 éves legendája két évtizedes élvonalbeli pályafutása alatt hat olimpiai érmet (négy ezüst, két bronz), 13 vb-medáliát (ebből kettő arany) és 14 Eb-aranyat gyűjtött. Amikor felvetettük neki, hogy legrosszabb esetben egy évet csúszhat a tokiói olimpia, nem repesett a boldogságtól.

Cseh László: Nem tudom, lenne-e lelki és fizikai erőm, hogy még egy esztendőt rátegyek ezzel az intenzitással
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

– Hallom, törölték a trieszti olimpiai selejtezőt a női pólósoknak, még szerencse, hogy ilyen torna úszásban nincs – kezdte az úszó. – Hogy mi lenne velem, ha egy évet csúszna az olimpia? Hát ez nehéz kérdés. Most úgy érzem, hogy én erre az évre, 2020-ra tettem fel mindent. Őszintén szólva nem tudom, hogy lenne-e lelki és fizikai erőm ahhoz, hogy még egy évet rátegyek ezzel az intenzitással, ilyen keményen, ennyi edzőtáborral. Nem tudom… Semmiképpen sem örülnék egy ilyen forgatókönyvnek.

Persze az is lehet, hogy csak egy kis pihenésre lenne szükségem, ha elmaradna az olimpia, és akkor rá tudnám venni magamat a folytatásra, de ismétlem, mindent erre az évre tettem fel. Jól mennek az edzések, most már csak a versenyzést kellene összerakni. Március végén jön az országos bajnokság, ott kell valami nagyot alkotnom. Addig is megyünk Törökországba magaslati edzőtáborba.

Az élet nem áll meg…

Veszélyforrás Itáliából?

Szerdán a vízilabda ob I-ben elővigyázatosság miatt elmaradt a Honvéd–Eger és a BVSC–OSC Újbuda mérkőzés, mert a múlt hét végén mindkét vendégcsapat a koronavírus által fertőzött Olaszországban játszott. Emiatt az egri uszodát fertőtlenítik is. A Budapest Honvéd FC bejelentette, hogy szombaton a Diósgyőr elleni élvonalbeli labdarúgó-mérkőzésen Giuseppe Sannino helyett Pisont István ül le a kispadra. A klub honlapjának beszámolója szerint az olasz szakember és másodedzője, Alessandro Recenti helyettesítésére azért van szükség, mert kapcsolatba kerülhettek a koronavírus miatt lezárt területeken élő emberekkel. A két tréner semmiféle tünetet nem mutat, azonban orvosi ajánlásra nem látogatják a csapat edzőközpontját. Fel kell tennünk a kérdést: felkészül szövetségi kapitány?

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.