A csaló francia orvos kipécézte magának a magyar atlétát

Évtizedekig nem lehet az atlétikára a tiszta sport megtestesítőjeként tekinteni.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Hírszolgálat2020. 06. 10. 19:35
null
Lamine Diack, a korrupcióval vádolt egykori elnöke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt éve robbant ki a botrány, amelybe elsőként Lamine Diack, az IAAF akkori szenegáli elnöke bukott bele, magával rántva több munkatársát is. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség egykori első embere, aki 1999 és 2015 között töltötte be a tisztségét, tegnapelőtt, egy nappal a 87. születésnapja után állt bíróság elé Párizsban, a vád ellene pénzmosás, korrupció és az oroszok doppingügyeinek az eltussolása. A magával rántott munkatársak, így a vádlottak között találjuk Gabriel Dollét, az IAAF doppingellenes részlegének a volt francia vezetőjét is.

Orendi Mihály, a Magyar Olimpiai Bizottság 72 éves alelnöke az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozva elmondta, vérlázító, hogy éppen a szövetség orvosi és doppingosztályának egykori vezetője akadályozta meg éveken át a csaló versenyzők eltiltását, és már a hosszúra nyúlt nyomozás első szakaszában fény derült arra, hogy Dollé legkevesebb 200 ezer eurót fogadott el annak fejében, hogy doppingvétségre utaló iratokat süllyesztett el a fiókjába, éveken át tehát tőle függött, hogy ki bukik meg és ki nem.

Lamine Diack, a korrupcióval vádolt egykori elnök

– Dollé kísértette a sorsát, pedig tudnia kellett, hogy előbb vagy utóbb rajtaveszt – mondta Orendi Mihály. – Nincs annál rosszabb, ha egy doppingellenőrzéseket irányító orvost, aki ráadásul egy egész sportág tisztaságáért felelős, kilóra lehet megvenni. Ez a fertő alja, aminél már nincs lejjebb. Főleg akkor, ha a titkok csaló tudója magát az igazság bajnokának próbálja beállítani, akit nem lehet lekenyerezni vagy szándékos csalásra rávenni.

Orendi Mihály számos Debrecenben megrendezett világverseny, köztük a 160 ország sportolóit felvonultató 2001. évi IAAF/Westel ifjúsági atlétikai világbajnokság szervező bizottságának volt az ügyvezető igazgatója. Részt vehetett az athéni olimpián, amely több doppingvétséget elkövető magyar sportoló vesztét okozta: doppingvétség miatt a kalapácsvető Annus Adriánt és a diszkoszvető Fazekas Róbertet is megfosztották aranyérmétől. Erről ezt mesélte:

– Anélkül, hogy az érmüktől megfosztott magyar dobóatlétákat mentegetném, úgy tűnt, hogy a mintavételnél Dollé az ellenőrzésekbe váratlanul bekapcsolódva maga akarta lebuktatni és keményen megleckéztetni a diszkoszvető Fazekas Róbertet, noha ezt valószínűleg már korábban is megtehette volna. És mit hoz a sors, most ennek a pácba került orvosnak kell számot adnia arról, hogy miként került a piszkos eurók birtokába, ki bírta rá a csalásra, zsarolt vagy zsarolták, és vajon hány évig üzérkedett nemcsak a visszatartott eredményekkel, hanem az emberi sorsokkal is.

A magyar sportvezető szerint a korrupt Lamine Diack és a csaló Gabriel Dollé gátlástalanul visszaélt az őt elnökké választók, a támogatók,és elsősorban a sportág igazi főszereplői, az atléták bizalmával, amit tettek, az a fair play megcsúfolása.

– A nemzetközi szövetség egy időre elvesztette a hitelét az egész világ előtt. Nem kizárt, hogy évtizedek telnek el addig, amíg az atlétikára újra a tiszta sport megtestesítőjeként lehet tekinteni – hangsúlyozta Orendi Mihály.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.