A FIBA komoly pénzekkel csábít csapatokat a Bajnokok Ligájába

Nem szűnt meg a harc az európai kosárlabda két nagy szervezete, a FIBA Europe és az ULEB között. Ennek egy csatamezője az előbbi által rendezett Bajnokok Ligája, amelybe pénzért csábít át rangos klubokat az utóbbi második számú sorozatából, az EuroCupból. A magyar induló Falco Szombathely időben beadta a nevezését, még nem tudni, hogy kell-e selejtezőt játszania.

2020. 06. 09. 16:00
Perl Zoltán; Bruinsma, Evan; Ferencz Csaba
Perl Zoltán a Falcóval érdemelte ki az indulást a Bajnokok Ligájában Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár nem hirdetett bajnokot a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, az elnökség úgy döntött, hogy a tavalyi első, és a sorozat megszakításakor is az élen álló Falco Szombathely nevezhet a Bajnokok Ligájába. A csapat a legutóbbi kiírásban bravúrosan szerepelt fennállása során először a BL-ben: két selejtezőkört is sikerrel vett, majd a D jelű „halálcsoportban” hat győzelmet is aratott, olyan nagynevű együttesek ellen, mint a görög PAOK, az olasz Brindisi, a német Telekom Bonn, a francia Dijon és a litván Neptunas Klaipeda.

A nevezést a Falco a bb1.hu információja szerint a napokban időben be is adta a FIBA illetékeseihez, és a dokumentumokkal minden rendben volt. Azt még nem tudni, hogy a magyar csapatnak kell-e selejtezőt játszania, és ha igen, akkor annak melyik körében csatlakozik a mezőnyhöz, erről részvevők pontos számának az ismeretében születik döntés. Egyelőre annyi biztos, hogy kilenc főtáblás csapat várja a sorsolást, ezek a RETAbet Bilbao és Casademont Zaragoza (spanyolok), a JDA Dijon és Strasbourg (franciák), a Galatasaray Doğa Sigorta, a Tofaş és a Darüşşafaka Tekfen (törökök), a Fortitudo Bologna (olasz), valamint a BC Rytas (litván).

Perl Zoltán a Falcóval érdemelte ki az indulást a Bajnokok Ligájában
Fotó: MTI/Varga György

Érdekesség, hogy a mezőnynek van szerződéses tagja is, ami a Bajnokok Ligája különös helyzetéből adódik: a Galatasaraynak fizet a FIBA azért, hogy ebben a sorozatban induljon. Az egyszeres EuroCup-győztes, tizenhatszoros török bajnok klub elnökségének a tagja, Ömer Cansever egy török lapnak elmondta, hogy 350 ezer eurót kap a csatlakozásért, és 3+2 éves szerződést kötött a sorozattal. A FIBA megkörnyékezte a szerb Partizan Beogradot is, de az végül nemet mondott. Az egyszeres Euroliga-győztes, háromszoros Koracs-kupa győztes, hatszoros ABA-liga első KK Partizan Beograd elnöke, Osztoja Mijajlovics ezt ezzel indokolta: „Nekem cégtulajdonosként kell gondolkoznom, és végül úgy döntöttem, kitartok az Euroligánál és a következő szezont az általa rendezett EuroCup-sorozatban fogjuk megkezdeni. Megpróbálunk eljutni az Euroligába. Köszönök mindent a FIBA-nak.”

Az említett sajátos helyzet megértéséhez vissza kell menni az időben. Az európai kosárlabdázás első számú klubsorozatának az 1958-as kezdetektől egészen 2000-ig a FIBA által rendezett Bajnokcsapatok Európa Kupája (BEK) számított, melyet 1996-ban kereszteltek át Euroligára. 2000 nyarán megalakult a Euroleague Basketball nevű társaság, amely a legerősebb nemzeti ligákat tömörítő, a FIBA európai szervezetétől független ULEB-bel (Union des Ligues Européennes de Basket-Ball) karöltve szakított a nemzetközi szövetséggel, és elindította saját kupasorozatát. Ez lett a jelenlegi formájában ismert Euroliga, amelynek a nevét a FIBA elfelejtette levédetni, ezért kénytelen volt új nevet adni saját a sorozatának, így született meg a Szuproliga (SuproLeague). A 2000/2001-es szezonban tehát párhuzamosan két európai topbajnokság is létezett, de utána teljesen a Euroleague Basketball és az ULEB szárnyai alá kerültek a klubok európai kupasorozatai. A FIBA másfél évtized múltán gondolta úgy, hogy indít saját kupákat, és 2015-ben megszületett a FIBA Európa-kupa, 2016-ban pedig a Bajnokok Ligája, egyértelműen az EuroCup, illetve az Euroliga riválisainak létrehozva.

Ha úgy vesszük, akkor tehát az európai férfi kosárlabdában a Bajnokok Ligája a harmadik számú sorozat. Így is megvan azonban a rangja, hiszen remek csapatok szerepelnek benne, ám az igazi sztáregyüttesek az ULEB két sorozatában játszanak. A két szervezet közötti harc továbbra is zajlik, ennek ékes bizonyítéka az, hogy a FIBA komoly összeget áldoz nagy klubok átcsábítására a BL-be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.