Iványi Dalma a visszavonulása után is az Euroliga klasszisa

Iványi Dalma a magyar női kosárlabda legendája, valaha játszott egyik legjobbja. Ezt eddig is tudtuk, ám a nemzetközi szövetség európai szekciója, a FIBA Europe ezt most be is bizonyította. Az európai szövetség statisztikája szerint két kategóriában is az Euroliga élmezőnyében végzett, pedig már hat éve nem játszik.

2020. 06. 10. 10:30
null
Forrás: FIBA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FIBA 1958-ban alapította meg a Bajnokcsapatok Európa-kupáját, majd 1996-ban átszervezte a sorozatot, és át is keresztelte, azóta Euroliga néven fut, és akad benne több magyar siker is. A Mizo Pécs 2010 Rátgéber László és Iványi Dalma vezérletével a 2000–2001-es szezonban a cseh Brno csapatát legyőzve lett harmadik. Az Euroliga négyes döntőjét a Lauber Dezső Sportcsarnokban rendezték a 2003–2004-es idény végén, és a házigazda pécsiek a harmadik helyet szerezték meg, ugyancsak egy Brno elleni sikert követően. A 2004–2005-ös szezonban is sikerült bejutni a négyesdöntőbe, azonban ott két vereséget szenvedve negyedik lett a Mizo Pécs. A 2008–09-es szezonban a Euroleasing Sopron harcolta ki a négyesdöntőben való szereplést, azonban két vereséget szenvedve a negyedik helyen végzett. Ebben a szezonban az orosz Szpartak Moszkva lett a bajnok, kispadján Rátgéber Lászlóval. A közelmúltban, 2018-ban a Sopron ezüstérmet szerzett a sorozatban, 2019-ben pedig 4. helyen végzett a magyar klub. Mindkét Euroliga-sorozat négyes döntőjét Sopronban rendezték meg a Novamotic Arénában.

A FIBA Europe munkatársai összeszedték az Euroliga-korszak legjobbjait a sorozat statisztikái alapján. A szerzett pontok és a lepattanók kategóriájában nincsen magyar játékos, ám a legjobb kiszolgálók, azaz a gólpasszok között rögtön kettőt is találunk. A második Iványi Dalma, aki pályafutása végéig 176 Euroliga meccsen 957 gólpasszt osztott ki. Nála csak Laia Palau jegyzett több asszisztot, egészen pontosan 251 lejátszott meccs után 1225-nél tart a spanyol klasszis, aki a tokiói olimpia végéig még biztosan folytatja a pályafutását. A másik magyar, a még mindig aktív 604 gólpasszal a 9. helyen áll a rangsorban Anna Cruzzal holtversenyben. A Sopron Basket csapatkapitánya, aki korábban Pécsett is játszott, eddig 221 mérkőzésen szerepelt az Euroligában. A legfrissebb adat pedig az, hogy a 2019-2020-as évadot tekintve Fegyverneky Zsófia a harmadik legmagasabb gólpassz átlagot – mérkőzésenként hatot – jegyezte, csak az amerikai – egyben magyar állampolgár is – Courtney Vandersloot és a szlovák Barbora Bálintová múlta őt felül.

Fotó: FIBA

És még nincs vége: Iványi Dalma a szerzett labdákat tekintve is a második helyen áll! A 176 Euroliga-mérkőzésén 478 alkalommal csente el a labdát az ellenféltől, nála jobb mutatóval csak a csehek klasszisa, Hana Horáková büszkélkedhet, ő 209 meccsen 501 labdát szerzett. Ha viszont az átlagot nézzük, akkor a magyar legenda, aki a következő bajnokságtól a Győrt irányítva mutatkozik be vezetőedzőként az élvonalban, megelőzi a cseh kosarast, Iványi Dalma mérkőzésenként 2,71-szer, Horáková pedig 2,39-szer kaparintotta meg a labdát játék közben.

Mindez megmagyarázza, hogy a magyar irányító miért lehetett tagja 2006-ban, 2007-ben és 2008-ban az Euroliga All-Star válogatottjának. A kiváló statisztikához pedig kellett az is, hogy négyszer (2005, 2008, 2009, 2011) volt a sorozat legjobb gólpasszadója, háromszor (2002, 2004, 2007) a legjobb labdaszerzője, 2008-ban pedig ő dobta a legjobb százalékkal a büntetőket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.