Rosco Allen csapatot és osztályt is váltott Japánban + videó

Azt korábban is tudni lehetett, hogy a magyar válogatott kosárlabdázó, Rosco Allen csapatot vált, de azt tavasszal még ő sem tudta megmondani, hogy marad-e Japánban. A kérdésre most megszületett a válasz, a játékos a másodosztályból az elsőbe lép feljebb, miután elfogadta a Niigita Albiex ajánlatát.

2020. 06. 12. 19:14
null
Forrás: Nemzeti Sport/Koncz György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar férfi kosárlabda-válogatott egyik kulcsembere a magyarországi születésű, de az Egyesült Államokban nevelkedett Rosco Allan, írta meg a Bb1.hu. A kettős állampolgárságú kosaras az elmúlt évet a japán másodosztályban, a Gunma Crane Thunders együttesében töltötte, de már hónapok óta nyílt titok volt, hogy klubot vált. Most eldőlt, hogy marad Japánban, de nemcsak csapatot, hanem osztályt is vált, ugyanis az élvonalban szereplő Niigata Albirexhez szerződik.

– Örülök, hogy csatlakozhatok a Niigata csapatához. Már nagyon várom, hogy találkozhassak új csapattársaimmal, munkatársaimmal és a rajongónkkal. Szeretnék mindenkivel közösen sok izgalmas játékot és győzelmet átélni. Ezenkívül annak is örülök, hogy visszatérek Japánba a következő szezonban – nyilatkozta Rosco Allen.

Rosco Allan győztes kosara Ukrajnában a februári Európa-bajnoki selejtezőn 0:58-tól, melyet a FIBA a játéknap legszebb megmozdulásának választott

Az édesanyja révén magyar kosaras a tavaszi kényszerszünetet Las Vegasban töltötte a családjával. Budapesten született, édesanyja magyar, vezetékneve Borsics, édesapja amerikai, vezetékneve Allen, a szülei Görögországban ismerkedtek meg. Allen Rosco 12 évesen hagyta el Magyarországot, és költözött családjával az Egyesült Államokba, négy testvére van. Identitását megőrizte, büszke a magyarságára, és írni ugyan nemigen tud magyarul, a beszéde azonban tökéletes. A kaliforniai Stanford Egyetemre járt, a Cardinallal 2014-ben bejutott a „Sweet Sixteenbe”, vagyis az amerikai egyetemi bajnokság (NCAA) legjobb 16 csapata közé. Ennél is nagyobb élményben volt része egy évvel később, amikor a rangban eggyel kisebb National Invitation Tournamentet (NIT) megnyerték, a döntőt akkor a New York-i Madison Square Gardenben játszották, és hosszabbításban múlták felül a Miamit. Utolsó évében aztán a Pac-12 elnevezésű konferencia legerősebb ötösébe is beválasztották.

S bár az észak-amerikai profi liga (NBA) 2016-os játékosbörzéjén nem kelt el, előbb a Golden State Warriors, majd a Boston Celtics nyári ligás csapatában próbálhatta ki magát. A draft előtt egyébként nem voltak rosszak a kilátásai, a franchise-ok csaknem felétől, 14 klubtól kapott megkeresést, miután jól teljesített az ügynökök által megszervezett mini, négy-hat fős edzőtáborokban, végül mégsem járt sikerrel – ez persze nem meglepő, ismerve, milyen embertelen tülekedés megy a kétszer harminc helyért.

A Bostonnál egy csapatban szerepelt Jaylen Brownnal és Jayson Tatummal, akik azóta igazi klasszisokká nőtték ki magukat. Mivel az Egyesült Államokban nem volt megfelelő lehetőség, 2016 nyarán a spanyol első osztály és az Obradoiro csapata következett. Sikerült az áttörés, bár a bajnoki 13. hely ugyan nem hangzik különösebben jól, Allen Rosco mégis mérkőzésenként 24 játékpercet kapott, csaknem 11 pontot szerzett, és négy lepattanót átlagolt. 2017 februárjában sípcsonttörést szenvedett, emiatt heteket hagyott ki, és veszélybe került Európa-bajnoki szereplése is (merthogy a magyar válogatottban is felfigyeltek rá), a történet azonban mégis happy enddel zárult. Ráadásul klubszinten is feljebb lépett: a friss Bajnokok Ligája-győztes Iberostar Tenerife szerződtette, így megmutathatta magát a nemzetközi porondon is. Ezután következett Japán, ahol a Niigita már a harmadik csapata.

Ha egészséges, Rosco Allen mindig hazautazik a magyar válogatott mérkőzéseire. A februári, Ukrajnában játszott Európa-bajnoki selejtezőn a lefújás előtti pillanatokban ő szerezte meg 60-60-as állásnál a győztes kosarat, amellyel a válogatott nagy lépést tett a az Eb-részvétel felé. A kontinenstornára jövőre került volna sor, de a tokiói olimpia halasztása miatt csak 2022-ben rendezik azt meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.