Argentin mágus kellett a nagy visszatéréshez

Marcelo Bielsának, a futball nagy romantikusának a leeds-i az első nagy európai sikere.

Ch. Gáll András
2020. 07. 18. 11:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Argentin mágus kellett a nagy visszatéréshez. Bielsa, a nagy romantikus megint kivágta a rezet.

A Leeds United csapatának pénteken pályára sem kellett lépnie, mégis feljutott a Premier League-be. Ekkor jelent meg a klub honlapján a Terminátorból megismert legendás mondat parafrázisa: „We Are Back!” Ehhez az is elegendő volt, hogy a Championship második helyén álló West Bromwich Albion 2-1-re kikapjon a Huddersfieldtől, ezzel ugyanis matematikailag is bizonyossá vált, hogy az argentin mágus irányította yorkshire-i klub mindenképpen az első kettő között végez az angol futball második vonalában, ami pedig az egyenes ágon történő feljutást jelenti. Tizenhat évet kellett várniuk erre a nagy pillanatra a szigetországi futball egyik legpatinásabb klubja rajongóinak.

Marcelo Bielsának, a futball nagy romantikusának – bármennyire is hihetetlen – ez az első nagy európai sikere, az első trófeája az öreg kontinensen. És ahogy a Leeds Unitednek, úgy magának Bielsának is ez az első eredménye az utolsó tizenhat évben. 2004-ben történt, hogy Bielsa az athéni olimpián aranyéremre vezette az argentin válogatottat, soraiban Carlos Tévezzel, Javier Mascheranóval. Utána, az év végén lemondott, és az eltelt tizenhat évben megfordult a chilei válogatottnál, az Athletic Bilbaónál (Király Kupa- és Európa-liga második hely), az ÍOlympique Marseille-nél, a Laziónál, a Lille OSC-nél, mígnem két éve a Leeds United szerződtette.

A yorkshire-i klubnál imádták és most is imádják a rosariói mágust. (Rosariót nem véletlenül tartják az argentin futball bölcsőjének, innen származik – többek között – César Luis Menotti, és Ángel Di María.) Tavaly januárban kiderült, hogy kémet küldött a Derby County elleni meccs előtt az ellenfél edzésére, hogy a lehető legalaposabban feltérképezze a riválist. Mindez kiderült, és a liga 200 000 fontra megbüntette Bielsát, aki nem kuncsorgott a klubnál, hanem szó nélkül saját zsebéből kifizette a mintegy 80 millió forintnyi összeget.

A bajnokság hajrájában, amikor még bőven volt matematikai esélye a Leedsnek a csont nélküli feljutásra, olyasmit cselekedett, amit talán még senki sem a futball történetében. Április 29-én az Elland Roadon az Aston Villa elleni meccsen az ellenfél egyik játékosa megsérült, fekve maradt a gyepen. A Villa labdarúgói leálltak, arra várva, hogy a Leeds is ezt teszi, és kirúgja a labdát a pályáról. Mateusz Klich, a hazaiak lengyel csatára azonban megiramodott a bal szélen a labdával, és a hálóba lőtt. Óriási tumultus támadt a pályán, majd a középkezdés után Bielsa utasította a játékosait, hogy hagyják gólt rúgni a Villát. Így is történt, a végeredmény 1-0 lett, a Leeds maradt a másodosztályban, Bielsa pedig fair play díjat kapott. Íme, a szóban forgó jelenet, ahogy Bielsa ordít a partvonalról: „Give the goal! Give the goal!” (Az edző angoltudása erősen hiányos, a sajtóértekezleteken mindig tolmács segítségével nyilatkozik.)

A 2019–2020-as bajnokságban ugyancsak végig feljutó helyen állt a United, és végül két fordulóval a befejezés előtt matematikailag is biztossá vált, hogy 16 év után újra a Premier League-ben van a Leeds. A sors kegyetlen játéka, hogy mindez a klub egyik emblematikus játékosa, Jackie Charlton halála után néhány nappal következett be.

A Leeds Unitedet veretes történelme az angol futball óriásai közé emeli. Háromszoros bajnok (legutóbb 1992-ben), egyszeres FA-kupa- és ligakupa-győztes, 1975-ben BEK-döntős, kétszeres Vásárvárosok Kupája-győztes. Olyan játékosok hordták a csapat fehér mezét, mint a már említett Jackie Charlton, Billy Bremner (akinek a szobra az Elland Roadon áll a stadion előtt), John Charles, Peter Lorimer, Eddy Gray, Norman Hunter, Johnny Giles, Gordon Strachan, Jimmy Flosd Hasselbaink, Jonathan Woodgate, Éric Cantona, Tony Yeboah, Robbie Fowler, Alf-Inge Haaland vagy éppen Robbie Keane, és olyan menedzserek irányították, mint a legendás Don Revie, Brian Clough, Jock Stein, Billy Bremner, Terry Venables és most Bielsa.

Az a Bielsa, aki a klub ügyvezetőjével együtt meggyőzte a játékosokat arról, hogy a koronavírus-járvány idejére mondjanak le fizetésük feléről – ő maga járt élen az önmérséklettel – annak érdekében, hogy ne kelljen elbocsátani a Leeds United 272 alkalmazottját.

Csoda-e, hogy a szurkolók megbolondulnak az El Locóért, az „Őrültért”?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.