Sándor Tamás a koronavírusból kigyógyulva lett vezetőedző

A debreceni futball talán legnagyobb ikonja, Sándor Tamás lett az NB II-ben az utolsó előtti helyen álló egyetemi klub, a DEAC vezetőedzője. Az olimpiát is megjárt egykori válogatott középpályás lapunknak elmondta, egy percig sem gondolkodott, hogy vállalja-e a feladatot. Régóta várt ilyen lehetőségre, amelynek a kedvéért az ország más pontjairól érkező felkérést sem hárított volna el.

2020. 10. 23. 16:00
null
Forrás: labdarugas.deac.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sándor Tamás a debreceni futball talán legnagyobb ikonja. Négyszeres bajnok, tizenegyszeres válogatott, játszott és gólt lőtt az atlantai olimpián, és amikor 2008-ban visszavonult, Szima Gábor, a klub elnöke a DVSC történetének legjobb játékosának nevezte. A Lokinál maradt edzőként, dolgozott az utánpótlásban és a nagy csapat mellett is pályaedzőként, azaz a háttérben maradt. Most viszont ismét reflektorfénybe került, mert a város másik profi klubja, a DEAC bejelentette: felbontotta a Balogh Pál, Antal Gábor edzőpáros szerződését, és Sándor Tamást nevezte ki az NB II-ben jelenleg az utolsó előtti helyen álló csapat kispadjára.

– Meglepte a döntés?

– Igen, váratlanul ért. A DVSC tizenkilenc éves játékosaival dolgoztam már egy ideje az akadémián, és csak nemrég szabadultam a karanténból, mert én is elkaptam a koronavírust. Az akadémián van mintegy háromszáz gyerek, ötven edző, sok alkalmazott, lényegében elkerülhetetlen, hogy valaki ne kapja meg a fertőzést, rajtam kívül nagyon sokan túl is estek rajta. Újrakezdtem a munkát, és nem is sejtettem, hogy ekkora változás állhat be az életemben, valahogy nem volt benne a levegőben, hogy a DEAC edzőt akar váltani.

 

Fotó: Labdarúgás.deac.hu

 

– Úgy sem, hogy a csapat két győzelem mellett tíz vereséggel és nulla döntetlennel kieső helyen várja a folytatást?

– Nem. Volt valamennyi rálátásom a klubban történtekre, mert a fiam, ifjabb Sándor Tamás is itt játszik. A feljutás után a nyáron arról volt szó, hogy a DEAC szerethető csapat legyen, maradjon benn a másodosztályban, de ha ez nem sikerül, akkor sem dől össze a világ. A jelek szerint ennél azért jobb szereplésben reménykedtek a vezetők, és ezért váltottak.

– Sokat gondolkodott, hogy ebben a helyzetben igent mondjon-e?

– Szinte semennyit. Régóta vártam hasonló nemes feladatra, szerettem volna NB II-es csapatot irányítani, és most ez a nagy kihívás éppen Debrecenben talált meg – mit kellett volna ezen gondolkodni? Ha reménytelennek látnám a helyzetet, akkor nyilván nem vállalom el a feladatot, de úgy vélem, lehetünk eredményesebbek ezzel a csapattal.

– Más ajánlata nem volt vezetőedzői posztra, amióta két évvel ezelőtt feljutott a harmadosztályba a Sényővel, és elköszönt a klubtól?

– Érdeklődés többször is akadt, de érdemi ajánlatot nem kaptam máshonnan.

– Debrecentől távolra is elment volna?

– Voltam is, Szanyó Károly pályaedzőjeként dolgoztam Kozármislenyben három évvel ezelőtt. Most pedig képbe kerültem Szentlőrincen is, és a távolság nem lett volna akadálya a megegyezésnek. Nem a földrajzi elhelyezkedés, hanem a feladat számít, és ha érdekes, kellő kihívást jelent, akkor biztosan nem zárkóznék el. Ha fel szeretnék kerülni a térképre vezetőedzőként, akkor nem is engedhetném meg magamnak szempontként a távolságot, márpedig mint említettem, már régóta vártam az ilyen lehetőségre.

– Végül egy magánéletet érintő kérdés: milyen fiatalon, már negyvenöt évesen nagypapának lenni?

– Természetesen nagyszerű. A feleségemmel korán lettünk szülők, sosem akartam idős apuka lenni, így fiatalon örülhettem az első unokámnak is, aki most az ősszel érkezett meg a családba. Élvezem ezt az új szerepet is.

 

LÉPNI KELLETT

Jávor András, a DEAC elnöke az edzőváltást bejelentő sajtótájékoztatón elmondta, egy klub életében nem mindig a sikertörténethez tartozik, ha egy szakmai stábot cserélni kell. Elárulta azt is, miért éppen Sándor Tamás lett az új vezetőedző, akinek a munkáját egyébként Györky Gábor segíti.

– Nem hiszem, hogy különösképpen indokolni kell a váltást, hiszen az eredmények elmaradtak – fogalmazott Jávor András a klub honlapja szerint. – Tudjuk, ez egy összetett probléma, de úgy ítéltük meg, hogy ha gödörből minél hamarabb ki akarunk mászni, akkor személyi változtatások kellenek. Debreceni kötődést kerestünk, és reméljük, ez a váltás eredménnyel jár. A vezetés is megteszi majd természetesen azokat a lépéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a csapat jobban szerepeljen.

Pöszmet Tibor sportigazgató szerint az új impulzus indíthatja el a csapatot felfelé:

– Fontos mérkőzések előtt állunk, amelyeken szükséges lesz minél több pontot gyűjtenünk, mert így marad reális esély a bennmaradásra. A stábban történt változtatásokat Herczeg Andrással, a Debreceni Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatójával és Makray Balázs ügyvezetővel egyeztettük, és közösen hoztuk ezt a döntést, ezzel is erősítve a debreceni futballpiramis létrehozását.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.