Internethuszárság

Håland és Sancho sem jobb Szoboszlainál a magyar szurkolók által ellepett Golden Boy-díj szavazáson.

2020. 11. 02. 17:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közönségdíjat általában nem a legjobbak nyerik, és ez a tény be is árazza az értékét. Ismerve Szoboszlai Dominikot, az ambícióit és a magyar társadalomban sokszor tévesen nagyképűségnek definiált egészséges önbizalmát, nehéz elképzelni, hogy sokra tartja a nevére záporozó könnyű voksokat a Golden Boy-szavazáson.

Az olasz Tuttosport által alapított díj kvázi a 21 éven aluli labdarúgók Aranylabdája, amelyet korábban megkapott Wayne Rooney, vagy éppen Szoboszlai idén felkerült az esélyesek húszfős szűkített listájára, amelynek tagjaira a közönség is szavazhat online. Ma délutáni állás szerint a több mint 13 ezer szavazat 29 százaléka a Salzburg magyar középpályására érkezett, amivel utcahosszal vezet; a második Ansu Fatira 13 százalék voksolt.

Ez az egész csak egy játék, a magyarok mégis komolyan veszik. A Golden Boy-díjat nem a közönségszavazás alapján ítélik oda, hanem az Európa neves futballszaklapjainak delegáltjaiból összeállított zsűri nevezi meg a győztest. Tavaly például az arsenalos Mattéo Guendouzi nyerte az online voksolást, de az azon mindössze hatodik João Félix kapta a díjat.

A közönségszavazások legtöbbször csak azoknak fontosak, akik ahhoz nem elég jók, hogy egy szakmai zsűri kiemelje őket, de ennek ellenére (vagy éppen ezért) görcsösen vágynak az elismerésre. Egy mezei szépségversenyen például valószínű, hogy nem a legcsinosabb kapja a legnagyobb támogatást, hanem az, aki a legrámenősebben koldul a lájkokért a Facebookon.

Szoboszlai esetében nyilvánvalóan nem neki fontos a siker, mert a nyilatkozataiból látszik, hogy hisz magában annyira, hogy nem szorul rá az efféle illúziókra, és egy nap önnön erejéből is kivívhatja a nemzetközi elismerést.

Most könnyedén megnyerheti a közönségszavazást, de Alphonso Daviesszel, aki a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München egyik legjobbja volt, a Dortmund két szupersztárjával, Jadon Sanchóval és Erling Hålanddal, netán a Manchester Cityben kezdő Phil Fodennel vagy a Barcelona tehetségével, Fatival még nem veheti fel a versenyt az igazi díjért az osztrák bajnokságból.

Nem véletlen, hogy a Tuttosport sem a közönség-szavazatokra bízza a győztes kilétét. Amikor ezt a megoldást választották a szervezők, annak sokszor furcsa végeredménye lett. Így volt ez 2016-ban, amikor Xherdan Shaqiri ollózós gólja helyett Gera Zoltán Portugália elleni találatát szavazták (szavaztuk) meg az Európa-bajnokság legszebb találatának, noha ha nem néztük volna, ki milyen mezben lőtte, valószínűleg más lett volna az eredmény.

Annál értékesebb egy közönségszavazás, minél közelebb áll a realitáshoz a szimpátiával szemben. Akkor is igaz volt ez, amikor az egyiptomiak Mohamed Szalah tucatgólját szavazták meg Puskás-díjasnak 2018-ban, és akkor is igaz, ha magyarok az érintettek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.