Dzsudzsák dinnyét kapott Roberto Carlostól, felkészül: Özil

A Fenerbahçe a magyar válogatott Szalai Attila és hamarosan a 2014-ben világbajnok Mesut Özil szerződtetésével erősít. Nem gyakori, hogy egy magyar labdarúgó – nem későbbi, hanem már – világbajnokkal futballozhatott egy csapatban ebben az évezredben, de nem Szalai az egyetlen, aki büszkélkedhet ezzel. Dzsudzsák, Dárdai, Tőzsér és Nikolics is tudna mesélni, sőt még a budafoki öltözőben is szőhetnek személyes sztorit világbajnokokról.

2021. 01. 20. 7:30
DZSUDZSÁK Balázs
Dzsudzsák Balázs már a futball utáni jövőjét építi Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ciprusi élvonal történetének harmadik legdrágábban eladott labdarúgója lett Szalai Attila, akit 2,3 millió euróért vett meg a Fenerbahçe az Apollontól. Erre is büszke lehet a magyar válogatott 22 éves védője, aki másfél éve még Mezőkövesden futballozott, de arra talán még inkább, hogy a híres csapatban Mesut Özillel passzolgathat, aki már Isztambulban van, hogy aláírja a szerződését. A 32 éves irányító alapembere volt a 2014-ben világbajnok német válogatottnak, és saját bevallása szerint gyerekkori álma valósul meg azzal, hogy végre Törökországban futballozhat.

négy és fél évre írt alá Fotó: Fenerbahce.org

A 2014-es világbajnokok közül nem Özil az első, akinek magyar csapattársa lett, hiszen Bastian Schweinsteiger az Egyesült Államokban Nikolics Nemanjával rúgta a labdát. Három év alatt 87 mérkőzésen szerepeltek együtt a Chicago Fire-ben, és 2017-ben a német passzai is jól jöttek a magyar csatárnak, aki megszerezte a gólkirályi címet Amerikában. Németország legutóbbi világbajnokai közül a Manuel Neuer cseréjeként aranyérmes Ron-Robert Zieler kapusnak is volt magyar társa, méghozzá a Hannoverben 2016-ban.

Vanczák Vilmos Svájcban Gennaro Gattuso csapattársa volt Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport

– Fizikailag már nem volt a topon, nagyjából hatvan percig bírta erővel a meccseken, de addig mindent beleadott, és rengeteg pluszt adott a jelenléte – árulta el lapunknak Vanczák Vilmos, hogy milyen volt a 2006-ban világbajnok olasz válogatott motorjával, Gennaro Gattusóval egy csapatban szerepelni. Az AC Milan legendásan szigorú középpályása 2012-ben, 34 évesen szerződött a svájci Sionba, amelynek akkori egyik legjobbja a magyar védő volt. Azért csak 26 közös meccs jutott nekik, mert Gattuso nem sokkal az érkezése után edzőként vette át az irányítást a Sionnál, jelenleg pedig már a Napolinál műveli a mesterséget.

Olaszország 2006-os világbajnokai közül Gattusón kívül többeknek is volt magyar csapattársa. Rudolf Gergely 2010-ben egyszerre igazolt a Genoához Luca Tonival. Mindössze 15 meccsen játszott a Genoában a magyar támadó, de ebből tizenkettőn Tonival együtt volt a pályán, és az első Serie A-találatához is tőle kapta a gólpasszt az AS Roma ellen.

Egy másik világbajnok olasz csatárral, Alberto Gilardinóval Balogh Norbert a Palermóban futballozott együtt, két mérkőzésen szerepeltek egyszerre. – Sokat tanulok tőle, segít benne, hogyan helyezkedjek jobban – mesélte akkor a fiatal magyar csatár, aki ma a Honvéd labdarúgója.

A 2006-os vb-döntőben Zinedine Zidane lefejelte Marco Materazzit, akinek aztán magyar társa lett Fotó: AFP / John Macdougall

Még mindig az olasz vonalnál maradva, meg kell említeni, hogy Filkor Attila 2006 novemberében két mérkőzésen pályára lépett az Internazionale első csapatában a Messina elleni párharcban az Olasz Kupa nyolcaddöntőjében. Akkoriban két olyan játékos volt a milánói csapat tagja, akik egy-két hónappal korábban világbajnokok lettek: Marco Materazzi és Fabio Grosso. Közülük csak utóbbi játszott a ma már a Budafokot erősítő Filkorral együtt tétmérkőzésen az említett alkalommal.

Van még három brazil világbajnok is ebből az évezredből, akiknek kijutott a magyar csapattársakból. Ketten ráadásul a 2002-ben vb-aranyérmes Selecao legnagyobb sztárjai közé tartoztak. Amikor 2011 nyarán váratlanul az Anzsi Mahacsakalába szerződött a PSV Eindhovenből aktuális magyar átigazolási rekordösszegért (14 millió euró), Roberto Carlos volt az ütőkártyája. Ugyanis ha a korábbi Real Madrid-legendának és brazil világbajnoknak megfelelt a dagesztáni klub, akkor az garanciát jelentett a minőségre. Ebéd után még dinnyét is szervírozott Carlos, aki nem sokkal korábban igazolt az Anzsihoz 38 évesen. Dzsudzsák meg csak 24 volt – valószínűleg másra volt (lett volna) szükségük.

Anzsi-rap Roberto Carlosszal, erről Dzsudzsák lemaradt...

Tőzsér Dániel is egy már kiöregedőben lévő brazil világbajnokkal, az aranylabdás Rivaldóval futballozott együtt, de ő az AEK Athénban komoly célokért küzdve, hiszen az UEFA-kupa csoportkörében is szerepeltek 2007-ben. A magyar középpályásnak 17 közös meccse volt a 35 éves klasszissal.

Rivaldóval és Roberto Carlosszal együtt világbajnok lett 2002-ben Luizão is, aki csak két meccsen játszott a vb-n, igaz rögtön az első csoportmérkőzésen a 87. percben fontos tizenegyest harcolt ki, amelyet Rivaldo értékesített, így győzték le Törökországot 2-1-re. A brazil cserecsatár a vb után a Herthába igazolt, amelyben és Király Gábor csapattársa lett. Luizão nem találta meg a számításait a Bundesligában, két év alatt 26 bajnokin négy gólt szerzett, aztán elköszöntek tőle.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.