Jó kezekben van és jövőre lesz igazán átütő a válogatott

Főleg a női válogatott gyászos emlékű Eb-szereplése után látványos a férfiak hibátlan menetelése az egyiptomi kézilabda-világbajnokágon. Az öt győzelem a további meccsek eredményétől függetlenül reményteli. Rég éreztünk már ilyet a férfiválogatottal kapcsolatban.

2021. 01. 24. 7:38
GULYÁS István
Gulyás István és az edzői stáb jól összerakta a csapatot Fotó: Anne-Christine Poujoulat / POOL Forrás: MTI/EPA/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly Európa-bajnokságot nyert a férfivízilabda-válogatott, és az Év csapatának megválasztott futballisták kivívták az Eb-részvételt és megnyerték a Nemzetek Ligája-csoportjukat. A kézilabdázóknál nem vagyunk hozzászokva a sikerekhez, különösen a nők tavaly év végi Eb-szereplése után hat üdítően az, amit a férfiaktól látunk az idei világbajnokságon.

A játék sokszínűsége, a fiatalodó keret összetétele és a szakmai stáb felkészültsége döntő faktor az idei menetelésben. De ha kevésbé evezünk „szakmai vizekre”, akkor az is elismerésre méltó teljesítmény, hogy a magyar válogatott elérte azt a célt, amiért Egyiptomba érkezett. Az öt meccsen kivívott öt győzelem negyeddöntőt ér a világbajnokságon.

Legutóbb 1986-ban, a Mocsai Lajos vezette válogatott nyerte meg az első öt mérkőzésé t világversenyen, a svájci vb-n, és a végén ezüstérmet nyert. Nem mindig adódik ilyen látványos menetelés a magyar férfikézilabda-válogatott történetében, mint az idei. Ezzel nem azt állítjuk, hogy vagy Szita Zoltán, a húszas évei elején járó két átlövő valaha megközelíti a Kézisek Kézisének választott világklasszis játékos, Kovács Péter szintjét. De minden okunk megvan a reménykedésre, különösen a norvég BL-csapatban, az Elverumban játszó Máthé fejlődése látványos.

Máthé Dominik rengeteget fejlődött Norvégiában
Fotó: Europress/AFP/David Josek

Kicsit visszakanyarodva a múltba: talán kevesen emlékeznek Xavi Sabaté válogatottjára. A Veszprémmel a BL-döntőig jutó spanyol edző vezérletével 2017-ben jutott legutóbb a negyeddöntőbe a magyar válogatott az akkor még 24 csapatos mezőnyben. Elegendő volt Chilét és Szaúd-Arábiát legyőzni a legjobb tizenhat közé jutásért, a hatfős csoportban a fehérorosz, a német és a horvát válogatott is két vállra fektette a magyart, amely végül csoportnegyedikként jutott tovább a nyolcaddöntőbe. Ott aztán kivágta a rezet, Dániát hatalmas bravúrral legyőzte, bejutott a legjobb nyolc közé, de a későbbi ezüstérmes Norvégia ellen már nem volt esélye.

Idén 32 csapat vesz részt a vb-n, a nyolc négyfős csoport első három helyezettje kvalifikált a középdöntőbe, onnan pedig az első két helyen végzett válogatott jut tovább az egyenes kieséses szakaszba. A magyar válogatott idén öt győzelemmel jutott el a negyeddöntőbe, 2017-ben ehhez elég volt háromszor nyernie.

Idén kötelező volt a győzelem a Zöld-foki Köztársaság, Uruguay és Brazília ellen, a németek elleni siker bravúr, a lengyelek legyőzése szintén nem elvárható, de utóbbi meglepően könnyen ment szombat este.

– Szorosabb meccsre számítottam, de az első félidőben nagyon összeállt a védekezésünk. Hét a hat ellen már akadtak gondjaink, de ezen majd javítunk, és ha a folytatásban ilyen típusú támadójátékkal találkozunk, akkor már jobban fog menni. Igaz, hogy elértük a minimális célkitűzésünket, de a következő meccseket is meg akarjuk nyerni. Nekimegyünk, bárki is jöjjön szembe a nyolc között – mondta a lengyelek elleni 30-26-os győzelem után Rosta Miklós.

Lékait nehezen tudják tartani az ellenfelek Egyiptomban
Fotó: Reuters/Anne-Christine Poujoulat

A magyar válogatott játéka sokszínű, nem csak a kötelező sablonokra támaszkodik, és különösen a németek és a lengyelek ellen jó volt látni, hogy Gulyás István fiai „több hangszeren is képesek játszani”. Érdemeit nem elvitatva Mikler Rolandot nem érdemes idevenni, mert a 36 éves kapus hosszú évek óta megbízhatóan véd, nem idén futott be. szerepe összetett kérdés: ő már ott volt a 2012-es londoni olimpián, a tapasztalata nélkülözhetetlen. Az viszont nehezen érthető, hogy egy ilyen játékintelligenciával megáldott irányító miért szorult a cseresorba Veszprémben. Lékai sérülés miatt nem volt ott a tavalyi Eb-n, amikor Győri Mátyás és Nagy Bence helyettesítette. Most látjuk igazán, hogy a fiatalokban van potenciál, de Lékairól vétek lenne lemondani.

Bodó Richárd rutinja sokat érhet a vb-n
Fotó: AFP/Petr David Josek

És ha már a kimaradók: tavaly Bodó Richárd sem lehetett ott az Eb-n, és idén látszik, hogy milyen fontos alkatrésze a csapatnak. Tehát van egy jó kapusunk, jó irányítónk, jó balátlövőnk és a többi poszton sem állunk rosszul. Máthé Dominik ugrásszerű fejlődését nem lehet nem észrevenni. Őt a Csoknyai–Matics kapitánypáros dobta be a mély vízbe a 2019-es vb-n, azóta egyre erősebb és megbízhatóbb, a lengyelek ellen láthattuk, hogy nincsen baj az idegeivel. Nyugodtan dobta be a hétmétereseket. Ha ilyen ütemben fejlődik, semmi nem menti meg attól, hogy klasszis legyen, és előbb-utóbb hazacsalogassa a Veszprém vagy a Szeged.

A beálló poszt a magyar válogatott egyik, ha nem a legnagyobb erőssége. A szegedi még csak 25 éves, de már hihetetlen tekintélye van. Ő is alappillére lesz a 2022-es magyar–szlovák közös rendezésű Eb-n részt vevő magyar válogatottnak. A lengyelek ellen végre kiderült, hogy a szélsőink is szeretik, ha használják őket. Pedro, Sunajko, Bóka Bendegúz és Hornyák Péter is megfelelő minőséget képvisel. A támadójáték nem egysíkú, a védekezés szigorú, a kapusteljesítmény megbízható. Alakul egy csapat, amelyik jövőre fog talán igazán beérni, de idén sem vall szégyent.

Gulyás István büszke lehet a tanítványaira
Fotó: MTI/EPA/AFP

A csapatépítésben kulcsszerepe van a zseniális pedagógiai érzékkel megáldott korábbi veszprémi irányítónak, Gulyás István szövetségi kapitánynak és segítőjének, a taktikát kieszelő korábbi játékosnak, Chema Rodrígueznek, és persze a megkérdőjelezhetetlen tekintélyű Nagy Lászlónak. Komoly előrelépés ez a Csoknyai–Matics duóhoz képest.

Még legalább két meccs vár a magyar válogatottra az egyiptomi vb-n. A spanyolok elleni hétfői csoportdöntő és a francia, norvég, portugál trió egyik tagjával vívott szerdai mérkőzés végeredményétől függetlenül kijelenthetjük, hogy a csapatunk jó kezekben van és fejlődőképes. Ilyeneket nem nagyon mondtunk mostanában. Most megvan rá az okunk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.