Gignac, De Rossi, Seedorf, Trezeguet – mi a közös bennük?

Latin-Amerikából Európába szoktak igazolni a labdarúgók, és nem fordítva. Akad azért egy-két kivétel, közülük most mindenek előtt André-Pierre Gignac van a kirakatban, aki Eb-ezüstérmes a francia válogatottal, de pályája csúcsán a mexikói Tigresbe szerződött, amellyel ma a klubvilágbajnoki címért futballozik a Bayern München ellen. Nem ő az egyedüli európai sztár, aki a fordított útvonalat járta be az elmúlt években. De Rossi, Seedorf és Trezeguet is tudna mesélni.

2021. 02. 11. 7:46
Tigres' forward Andre-Pierre Gignac walks on the pitch during the FIFA Club World Cup second round football match between Mexico's UANL Tigres and Korea's Ulsan Hyundai at the Ahmed bin Ali Stadium in the Qatari city of Ar-Rayyan on February 4, 2021. (Photo by KARIM JAAFAR / AFP) Fotó: KARIM JAAFAR
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lakókocsikban élt a családja, amely piacokon, vásárokon árulta a portékáit. André-Pierre Gignac büszke a cigány származására, a rendkívüli történetét meg is írtuk. A klub-vb döntőjére készülő Tigres csatára 2015-ben azután igazolt Mexikóba, hogy a Marseille színeiben 21 bajnoki találatot ért el, amellyel megelőzte a PSG két akkori sztárját, Zlatan Ibrahimovićot és Edinson Cavanit is a Ligue 1 góllövőlistáján.

Gignac sok más, az amerikai kontinensre igazoló európai sztárral ellentétben a csúcson érkezett, és nagy hatást gyakorolt. Négy bajnoki címet nyert a Tigresszel, tavaly a közép-amerikai BL-aranyat is megszerezte a csapattal, 147 góljával pedig a klub valaha volt legeredményesebb labdarúgója. A Bayern München is elsősorban miatta tarthat a mexikói ellenféltől a klub-vb ma esti, dohai döntőjében (19.00, tv.: M4 Sport).

Az utóbbi idők legnagyobb durranása az volt a dél-amerikai futballban, amikor Daniele De Rossi a Boca Juniorsba szerződött 2019 nyarán. A 117-szeres olasz válogatott és 2006-ban világbajnok középpályás az egész pályafutását szeretett klubjának, az AS Romának szentelte, melyet jól szemléltet, hogy a 786 meccsével klubrekorder Francesco Totti után ő lépett pályára a legtöbbször a csapat színeiben (616).

Egyetlen együttes volt csak, amely elrabolta De Rossi szívét, a Boca Juniors, amelyről már római karrierje alatt is rendre pozitívan nyilatkozott, lenyűgözte az argentin szurkolók elkötelezettsége. Így amikor lejárt a szerződése Rómában, korábbi csapattársa, Nicolás Burdisso, a Buenos Aires-i klub sportigazgatója felvette vele a kapcsolatot, az üzlet pedig gyorsan megköttetett. Egyéves szerződést írtak alá, De Rossi azonban mindössze hét mérkőzésen viselte a Boca mezét, mert fél évvel az érkezése után családi okokra hivatkozva visszavonult.

Egy másik európai sztár története is kurtán-furcsán alakult Dél-Amerikában. Mai napig Clarence Seedorf az egyetlen labdarúgó, aki három különböző klubbal meg tudta nyerni a Bajnokok Ligáját. Az Ajaxszal, a Real Madriddal és a Milannal is aranyérmes holland középpályás 2012-ben, a 432. milanos meccse után döntött úgy, hogy 36 évesen még belekóstolna valami újba, melyet Rio de Janeiro és a Botafogo jelentett.

Jól ment neki a játék, 59 meccsen 17 gólt és 14 gólpasszt hozott össze a brazil csapatban, aztán az egyik legváratlanabb visszavonulást hozta tető alá a futballban. Egyik héten még pályára lépett a Botafogóban, néhány nappal később pedig már a Milan vezetőedzője volt Olaszországban. Nem tervezte a hirtelen befejezést, de amikor korábbi csapata felkérte edzőnek, nem tudta visszautasítani az ajánlatot. Nem volt hálás feladat: 22 Serie A-meccséből 11-et megnyert a csapattal, aztán felállították a Milan kispadjáról.

David Trezeguet Franciaországban született, 71-szeres francia válogatott volt, amellyel világ- és Európa-bajnoki címet szerzett. De a szülei argentinok, és a gyerekkora egy részét is a dél-amerikai országban töltötte. Így talán jobban érthető, hogy miért szeretett volna egy nap Argentínában futballozni. Becsületére váljon, ezt akkor és ott tette meg, amikor és ahol kevesen vállalták volna a feladatot a helyében.

A River Plate a világ egyik leghíresebb klubja, de 2011-ben nagy bajban volt. Egyrészt 75 millió dolláros adósságot halmozott fel, másrészt története során először kiesett az argentin másodosztályba. Trezeguet, aki a pályafutása legnagyobb részét a Juventusban töltötte, ekkor csatlakozott a csapathoz. Tíz perc játék után már gólt lőtt a Riverben, amelyet a szezon végéig 13 találattal segített vissza az élvonalba. Az utolsó meccsen duplázott, azzal dőlt el a feljutás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.