Egyszeri Bajnokok Ligája-csodacsapatok tündöklése és bukása

Hamarosan folytatódik a Bajnokok Ligája idei kiírása az egyenes kieséses szakasszal. Van viszont néhány korábbi BL-csodacsapat, amely egészen mélyre süllyedt korábbi menetelése óta. Kaiserslautern, Hertha, Leicester City és a többiek.

2021. 02. 15. 11:00
Kaiserslautern 1999
Hrutka János az álló sorban balról a harmadik, a sor jobb szélén Michael Ballack Forrás: Twitter/Football Memories
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonkét évvel ezelőtt a Bajnokok Ligája egyenes kiesés szakasza többek között a Kaiserslautern és a Bayern München német házi párharcával kezdődött. A két klub együttese szombaton ismét összecsapott, azonban a Kaiserslautern szempontjából apró szépséghibája az aktuális párharcnak, hogy a bajorok kettes számú csapatával végzett 1-1-re a harmadosztályban. Az idei Bajnokok Ligája sorozat közelgő folytatásának felvezetéseként néhány egyszeri BL-csodacsapat menetelését idézzük fel. A listánkra azok a klubok kerülhettek fel, amelyek csupán egyszer szerepeltek az elit sorozat főtábláján, de akkor túl is jutottak a csoportkörön.

Hajduk Split

Az 1994/95-ös idény volt az első, amikor tizenhat csapat szerepelt a Bajnokok Ligája főtábláján, viszont akkor még valóban tizenhat különböző ország nemzeti bajnoka alkotta a mezőnyt. Közéjük tartozott a horvát Hajduk Split, amely jól járt a sorsolással, de élt is a leggyengébb csoport adta lehetőséggel. A portugál Benfica mögött, de a román Steaua és a belga Anderlecht előtt továbbjutott a négyesből, már az utolsó forduló előtt biztosítva a negyeddöntős szereplést. Ott a végső győztes Ajax ellen hazai pályán még döntetlenre futotta a Hajduknak, de Amszterdamban 3-0-s vereséggel véget ért a kaland.

A csapat két vezére Aljoša Asanović és Igor Štimac volt, akik 1998-ban világbajnoki bronzérmet nyertek a horvát válogatottal, míg a BL-szereplés idején még fiatal titán Milan Rapaic a 2002-es vb-n Olaszország ellen szerzett győztes találatot. A Hajduk később kevés lehetőséget kapott a BL-ben, hiszen a Dinamo Zagreb uralja a horvát bajnokságot. A spliti klub öt további BL-selejtezős próbálkozásából csak egyszer nyert párharcot, azt is tizenegyesekkel a Ferencváros ellen (2001). Kétszer viszont éppen a magyar bajnok állította meg a Hajdukot: 2000-ben a Dunaferr 4-2-es, 2005-ben a Debrecen 8-0-s összesítéssel.

Kaiserslautern

Igazi tündérmese volt a Kaiserslauterné: a nagy múltú klub rövid másodosztályú kitérő után 1997/98-ban friss feljutóként szerezte meg a Bundesliga bajnoki címét (erre sem előtte, sem azóta nem volt példa). A valószínűtlen sikerhez két magyar játékos, Szűcs Lajos és Hrutka János is hozzátette a magáét 3-3 meccsen. A következő idényben, a Bajnokok Ligájában már csak Hrutka kapott lehetőséget, Szűcs néhány meccset a kispadról nézhetett végig.

Bizonyos szempontból a Kaiserslautern dolga volt a legnehezebb a listánkról, hiszen ebben az idényben a huszonnégy főtáblás együttesből csak nyolc jutott az egyenes kieséses szakaszba – a hat csoportelső mellett a két legjobb csoportmásodik. A Kaiserslautern a Benfica, a PSV és a finn HJK előtt végzett az első helyen, mielőtt a negyeddöntőben a végül a döntőig jutó honfitárs Bayern München 6-0-s összesítéssel véget vetett a menetelésnek. Hrutka a második meccs nyolcadik percében piros lapot kapott, miután lerántotta a gólhelyzetben kapura törő Carsten Janckert, de a kiállítás legfeljebb a különbség mértékét befolyásolta.

Hrutka János az álló sorban balról a harmadik, a sor jobb szélén Michael Ballack Fotó: Twitter/Football Memories

A Kaiserslautern azóta nem végzett akár csak BL-selejtezős helyen, 2001-ben az UEFA-kupa elődöntőjébe jutott, de ott ismét méretes zakóval, 9-2-es összesítéssel búcsúzott a spanyol Alavés ellen. Persze a mai helyzethez képest ez is rózsás volt, a Kaiserslautern zsinórban harmadik idényét tölti a német harmadosztályban, és jelenleg mindössze négy pont az előnye a már kieső helyen álló Duisburg előtt. Hétvégén a Bayern München II ellen játszott 1-1-es döntetlent a csapat.

HERTHA

Szintén magyar közreműködéssel szerepelt listánk másik német csapata, a Hertha, amely az 1998/99-es idényben bronzérmes lett a Bundesligában. Az első 32 csapatos BL-főtáblára selejtező vezetett, amelyet a berlini csapat a ciprusi Anorthoszisz ellen hozott is (2-0). Az igazi bravúr ezután jött, ugyanis a Hertha a halálcsoportba került, ahonnan a Chelsea mögött, de a Galatasaray és az AC Milan előtt végezve bejutott a legjobb tizenhat közé. Akkor ez nem egyenes kieséses szakaszt, hanem második csoportkört jelentett, ott pedig a Barcelona, a Porto és a Sparta Praha mögött csak két pont jutott a Herthának.

Király Gábor tíz meccsen védett a tizenkettőből, Dárdai Pálnak öt BL-mérkőzés jutott. Az akkor még csak 23 éves Király mellett rutinos játékosok vitték a prímet a csapatban: Michael Preetz, Dariusz Wosz és az iráni Ali Daei. Azóta a berlini klub is megjárta a másodosztályt, de mindkétszer azonnal megnyerte a 2. Bundesligát. Idén újra a kiesés réme fenyegeti a csapatot, amelyet vezetőedzőként próbál az élvonalban tartani.

LEEDS United

Újabb idény, újabb menetelés, ezúttal Angliából a Leeds United, amely 2000 tavaszán az utolsó fordulóban előzte meg a Liverpoolt a BL-selejtezőt érő harmadik helyért. Az 1860 München elleni kettős győzelem főtáblát ért. Az első csoportkörben a Milan mögött, de a Barcelona és a Beşiktaş előtt végzett a klub, majd a második csoportkörben a Real Madrid mögött, de az Anderlecht és a Lazio előtt. A negyeddöntőben az uralkodó spanyol bajnok, az azóta szintén a harmadosztály bugyraiba süllyedt Deportivo La Coruña ellen 3-2-es összesítéssel jutott tovább a Leeds, az elődöntőben viszont a Valencia már véget vetett a menetelésnek (3-0).

A gólfelelős ezekben az években az ausztrál Mark Viduka volt, míg Rio Ferdinand később a Manchester Uniteddel meg is nyerte a Bajnokok Ligáját. A Leeds viszont három évvel később kiesett, három idényt eltöltött a harmadosztályban is, míg tavaly végre megnyerte a második ligát, és tizenhat esztendő után idén újra a Premier League-ben játszhat.

Celta Vigo

A múlt kiváló eredményt elérő csapatai között sok került nagyon mélyre. A Celta Vigo esetében nem kellett erre sokat várni: a 2003/04-es idényben a galíciai gárda a Bruggét és az Ajaxot megelőzve túljutott a csoportkörön. A legjobb tizenhat között már egyenes kieséses párharc várt a csapatokra, az ebben az idényben veretlenül angol bajnoki címet szerző Arsenal pedig 5-2-vel búcsúztatta a spanyol együttest. A Celta annyira szétesett, hogy az idény végén a spanyol élvonalnak is búcsút inthetett. A 2012/13-as idény óta ismét a La Ligában játszik a csapat, bár tavaly és tavalyelőtt is éppen csak megúszta a kiesést, a 17. helyen zárt. Ehhez képest a jelenlegi kilencedik hely egészen biztató. A vigói BL-csapatból később José Manuel Pinto és a brazil Sylvinho is megnyerte a sorozatot a Barcelonával, igaz, mindkettő epizódszereplőként.

Málaga

A következő történet a Málaga csapatáé, amely a 2012/13-as idényben görög Panathinaikoszt verte a selejtezőben, majd a csoportját simán megnyerte a Milan, a Zenit és az Anderlecht előtt. A rutinos BL-szereplő Portót is legyőzte a csapat (2-1), majd jött a Jürgen Klopp-féle Borussia Dortmund, amelynek otthonában a 90. percben 2-1-re vezetett a Málaga, úgy, hogy még a döntetlen is továbbjutást ért volna. A 3-2-es vereség már nem.

Az idény után távozott a csapattól Isco, Joaquín, Martín Demichelis, Jérémy Toulalan, Júlio Baptista, Javier Saviola és a sikeredző Manuel Pellegrini. Ezt a névsort látva nem meglepő, hogy a csapat elindult a lejtőn, 2018-ban csont nélkül kiesett az élvonalból, 2020 nyarán pedig a csőd szélére került. Ehhez képest még az is kellemes fejlemény, hogy a tabella állását elnézve nem lesznek kiesési gondjai a Málagának a másodosztályban.

Gent

A topligás váratlan szereplőktől a bajnokság színvonala miatt sokszor elvárják a továbbjutást, bár több példa bizonyítja az évek során, hogy ez egyáltalán nem magától értetődő. A belga bajnoknak viszont rendre a csoportkör a végállomás, a két kivételből az egyik az egyetlen próbálkozásra a kieséses fázisba jutó Genté. A továbbjutásért a Valenciát és a Lyont magabiztosan előzte meg a csapat a 2015/16-os kiírásban, a nyolcaddöntőben viszont a Wolfsburg már a végállomást jelentette (4-2). Ráadásul mindezt komolyabb sztárok nélkül érte el a Gent, az akkori keretből a nigériai válogatott szélsőt, Moses Simont tartja a legértékesebb játékosnak ma a Transfermarkt, 7 millió euróval.

Leicester City

Ugyanebben az idényben tett csodát első angol bajnoki címével a Leicester City, ami természetesen a 2016/17-es szezonra Bajnokok Ligája-indulást is ért. A csoportját megnyerte a csapat, majd a nyolcaddöntőben a spanyol Sevillát is búcsúztatta, a következő fordulóban viszont az újabb spanyol rivális, az Atlético már 2-1-gyel jobbnak bizonyult. A szokatlan kettős terhelés a bajnokságban megviselte a csapatot, csak 12. lett. Tavaly azonban már ismét BL-helyért küzdöttek a Rókák a Premier League-ben, és az idei forma alapján is van esélye a klubnak, hogy hamarosan visszatérjen a Bajnokok Ligájába. A bajnoki cím óta minden szezon végén pontosan egy alapembert tett pénzzé a Leicester (időrendi sorrendben N’Golo Kanté, Danny Drinkwater, Rijad Mahrez, Harry Maguire, Ben Chilwell), de sem a távozók, sem tulajdonosa tragikus elvesztése nem tette tönkre a csapatot.

Tavaly az Atalanta is felkerült a listára, de az idei leírásban azonnal le is iratkozott, hiszen már második idényében szerepelt az elit sorozatban. A Bajnokok Ligája idei kiírása február 16-án, kedden folytatódik a Barcelona–PSG és a Budapestre hozott RB Leipzig–Liverpool meccsekkel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.