Könnyű vitatni az Újpest vezetőedzőjének a szavait

Németországban is figyelemmel kísérik a Magyarországon dolgozó német futballedzők sorsát. A Kickernek adott páros interjút az Újpest vezetőedzője, Michael Oenning és az MTK-t irányító Michael Boris. A beszélgetésben van egy igazán érdekes és könnyen vitatható megállapítás.

2021. 03. 19. 11:52
Oenning, Michael
Budapest, 2021. február 3. Michael Oenning, az Újpest vezetõedzõje a labdarúgó OTP Bank Liga 19. fordulójában játszott Újpest FC - Ferencvárosi TC mérkõzésen a Szusza Ferenc Stadionban 2021. február 3-án. A Ferencváros 4-0-ra gyõzött. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezúttal az Újpest edzője, Michael Oenning szavaira fókuszálunk a Kicker cikkéből, akit arról kérdeztek, mit keres az NB I-ben, hiszen korábban a Bundesligában is dolgozott a Hamburgnál.

– Tudatosan választottam a külföldi munkát, meg akartam tapasztalni, milyen a másfajta futball, a másfajta kultúra. Több nagynevű német kollégám, például Jürgen Klopp vagy Thomas Tuchel is hosszú ideje elhagyta már Németországot – kezdte a válaszát Oenning, majd ezután következett az igazán érdekes rész.

– Külföldön egyébként is nagyobb a tisztelet az edzők iránt a média és a játékosok részéről egyaránt. Németországban mindenki azonnal akar mindent, és túl gyorsan ítéletet mondanak az ember felett. Emiatt túl nagy a fluktuáció a csapatoknál. Ehhez képest Görögországban vagy itt, Budapesten sokkal nyugodtabb az élet.

Tehát Michael Oenning szerint Magyarországon egy futballedző felett nem mondanak olyan hamar ítéletet, mint Németországban, nyugodtabban tervezhet, dolgozhat. Mindenképpen pozitív, ha ő ilyen benyomásokat szerzett az itteni munkája során, de azért a tények mást mutatnak.

Kezdjük azzal, hogy a jelenlegi idényben legutóbb ezen a héten rúgtak ki egy vezetőedzőt az NB I-ben, Waltner Róbert került Boér Gábor helyére Zalaegerszegen, s ez már a tizedik edzőváltás volt az idényben. Ugyanez a szám a Bundesligában jelenleg csak nyolc, ráadásul úgy, hogy ott nem 12, hanem 18 csapat szerepel.

Egy évad persze nem elég mély minta, ezért megnéztük, hogy a mostani élvonalbeli magyar és német csapatoknál hány szakember irányított az elmúlt tíz idényben. Az átlagokat tekintve az NB I-ben tíz év alatt 10,9 edző dolgozott egy csapatnál, a Bundesligban 8,7.

Ha már Oenning, az is említést érdemel, ahogyan ő az Újpest élére került december 23-án. Aznap este a ZTE ellen 3-2-es győzelmet aratott a csapat, majd ezt követően a tévé kamerái előtt jelentette be a távozását az addigi edző, Predrag Rogan, aki kissé szarkasztikusan boldog karácsonyt is kívánt.

A szerb tréner az előző idény hajrájára egy krízisben lévő, kiesés ellen küzdő Újpestet vett át, amelyet végül a hatodik helyre kormányzott. Ezután az ősz valóban gyengén sikerült, de hét nyeretlen bajnoki után éppen megnyert két egymás utáni meccset az Újpesttel, amikor kirúgták. Talán kaphatott volna még egy kis türelmet.

Ahogy Geri Gergely is, akit mindössze harminc nap után, meglehetősen furcsán küldtek el a Diósgyőrtől . S végezetül álljon itt egy újabb összehasonlítás: a nyári Eb után leköszönő német szövetségi kapitány, Joachim Löw mindössze a tizedik edző a poszton, a magyar válogatottat irányító az ötvenhatodik.

Egy biztos: a gyors ítélkezéshez nem kell Németországig mennünk, de még a szomszédba se.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.