Egy fenékkel hetvenöt kilométer

Az olimpiára vezető út idei nyitóeseményeként az első válogatót ugyan csak a jövő héten rendezik, de már megkezdődött a kajak-kenus évad a hazai vizeken. Üde színfoltként négy állomásból álló sorozat, az úgynevezett Marathon Challenge színesíti a versenynaptárt. Az első felvonást, a klasszikus 30 kilométeres maratont a férfiaknál a papírformának megfelelően a szakág hazai legeredményesebb alakja, Boros Adrián nyerte, a következő próba, a 75 kilométeres via­dal, mint elmondta, neki is kihívás lesz a javából.

2021. 04. 29. 11:25
null
Boros Adrián a ki-beszállásnál a legjobbak közé tartozik Fotó: Tumbász Hédi Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ennek a sportágnak mégis csak az az alapja, hogy tíz kilométert tisztességesen le tudjon evezni az ember” – jegyezte meg anno, már világbajnokként Vereckei Ákos. Az ezredforduló tájékán ez a vélemény akár újszerűnek is hangozhatott, hiszen 1993 után törölték a tízezer méteres számokat a világbajnokságok műsoráról, s akkoriban egyre többen a sprinttáv bűvöletében éltek, attól remélve a sportág megújulását, a tévéközvetítést fetisizálva népszerűségének emelkedését.

Ma már tudjuk, ez hiú ábránd, sőt rossz irány volt. Persze a kétszáz méternek is van létjogosultsága, de a kajak-kenunak mégiscsak a hosszú evezés, ha úgy tetszik, a maraton az alapja. A sportág máig legeredményesebb férfi versenyzője, a hatszoros olimpiai bajnok svéd Gert Fredriksson két aranyat is szerzett tíz kilométeren, s bár az olimpiáról 1960-tól kiszorult ez a táv, Hesz Mihálytól Milan Janicson és Greg Bartonon át Csipes Ferencig számos legendás kajakos nyert vb-t tízezer méteren.

A jelenből is meríthetünk példát, a ma már sprinter Lutz nővérek első sikereiket maratonon érték el, csakúgy, mint a felnőttmezőnybe tavaly berobbant Varga Ádám.

S van, aki eleve a maratonra született, mint például a hússzoros világbajnok, 44 évesen is aktív Csay Renáta vagy éppen a legeredményesebb hazai férfi versenyző, a szintén világbajnok Boros Adrián.

– Sokáig én is párhuzamosan versenyeztem a síkvízi, avagy gyorsasági szakágban és a maratoniban, de amíg előbbiben igazán átütő eredményt nem tudtam elérni, utóbbiban mindig a legjobbak közé tartoztam – mondta érdeklődésünkre Boros Adrián, aki arról is mesélt, lényegében beleszületett a maratoni szakágba.

– Vácott nevelkedtem, talán az utolsó olyan nemzedék tagjaként, amelynek még Babella László volt a nevelőedzője. Ő köztudottan annak a híve, hogy tizenévesen hosszú evezésekkel kell megszerezni az alapokat. Tizenhét-tizennyolc éves koromban egy idényben huszonötször biztosan megkerültük a Szentendrei-szigetet, ami a felkészülés idején heti három szigetkört jelentett. Nem, nem fásultam bele, Tahinál mindig megálltunk, fociztunk, labdáztunk, szalonnát sütöttünk, Laci bácsi értett hozzá, hogyan kell a kemény edzést kirándulásként tálalni.

Boros Adrián pályafutása a bizonyíték arra, önmagában az a képesség, hogy valaki jól bírja a hosszú távokat, kevés a maratonhoz.

– Itt is szükség van gyorsaságra a fordulóknál és a futószakaszoknál, ahol, ha valaki nincs résen, könnyű leszakadni, és persze ügyességre, a be- és kiszállásnál másodperceket lehet nyerni, s a vizezés sem csupán taktikai fortély, ott is uralni kell a kajakot – fejtegette.

Mi sem természetesebb, hogy Boros Adrián is elindult a Marathon Challenge-en.

– A világversenyeken kívül nekünk eddig jellemzően egy hazai válogatóból és az országos bajnokságból állt a versenynaptár, s tavaly még ezek is elmaradtak, a Marathon Challenge nagyon jó lehetőség – jegyezte meg, hozzátéve, hogy 75 kilométert, ami a következő állomás, még ő sem evezett eddig egyszer sem „egy fenékkel”, tehát kiszállás nélkül. Kihívás lesz a javából.

Nemzetközivé lesz?

A sorozat első állomásán klasszikus 30 km-es maratoni távot írtak ki Kaposváron, hét futószakasszal. Íme, a verseny összefoglalója:

Május végén következik a 75 km Mosonmagyaróvár és Győr között, majd szeptemberben lesz egy 10 km-es „sprint”, végül októberben a Nagy-Dunán lesz újabb hosszú evezés. – Minden állomáson pontokat lehet szerezni, mivel a szövetség nyolcvanéves, ezért a győztes mindenhol húszat gyűjthet, s összesítésben az első három helyezettet díjazzuk – mondta a maratoni szakág kapitánya, Kadler Viktor, hozzátéve: a jövőben szeretnék tovább fejleszteni, nemzetközivé tenni a Marathon Challenge-et.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.