Cseh László és a becsületbeli ügy: bizonyította a klasszisát

Érem nélkül is Cseh László a budapesti úszó Európa-bajnokság egyik magyar hőse, a mostani negyedik helye 200 vegyesen valószínűleg többet ér, mint korábban néhány győzelme. A 35 éves klasszis olimpiai szereplése már nem lehet kérdés, feltéve, hogy ő ott akar lenni Tokióban. A Cseh-utódnak kikiáltott Kós Hubertben benne lett volna a dobogó, de nem tudta kihozni magából a maximumot a döntőben. Ha tapasztaltabb lesz, sok örömet szerezhet még nekünk.

2021. 05. 20. 19:44
null
Fotó: Derencsényi István Forrás: Magyar Úszó Szövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

és 200 pillangón aratott kettős győzelme után is számítottunk arra, hogy magyarokat láthatunk ma a dobogón a Duna Arénában. A férfi 200 vegyes döntőjében a múlt és a jövő bizonyította, hogy még, illetve már ott a helyük Európa élmezőnyében, de ezúttal ez sem sem esetében nem párosult éremmel.

Cseh László kicsit puskaporos hangulatban készült az Eb-re, hiszen hiába rendelkezett olimpiai indulásra feljogosító idővel a 2019-es vb-ről, a szövetségi kapitány függőben tartotta a tokiói indulását az ob után. A 35 éves klasszis nem magát a döntést, hanem azt vette zokon, hogy Sós Csaba nem ült le megbeszélni vele a dolgot. Azt már a szövetségi kapitány tisztázta a döntő előtt, hogy a súrlódást meg fogják oldani, és a mostani teljesítménye alapján Cseh természetesen ott lehet az olimpiai csapatban.

Cseh László bizonyított az Eb-n. Fotó: Magyar Úszószövetség

Erre a 200 vegyes döntőjében is ráerősített, amelyben féltávnál még az első helyen állt. A végét nem bírta úgy, mint a fénykorában, de minden rutinja benne volt abban, hogy Kóst megelőzve a negyedik helyen végzett, nyolc tizeddel lemaradva a dobogóról. Így nem valószínű, hogy lesz több Eb-érme az eddigi 23-nál, ami mindenképpen tiszteletet parancsol: Cseh a második helyen áll az örökranglistán az orosz legenda, Alekszandr Popov (26) mögött.

– Örülök a negyedik helynek, mondjuk jó lett volna 1:58-on belül úszni, de most jó ez így – értékelt Cseh László, aki korábban úgy fogalmazott, csak akkor megy az olimpiára, ha ott esélye is lesz a jó szereplésre. – Visszajelzésnek mindenképpen jó volt az Eb, de az edzőmmel még meg kell beszélnem, hogyan kellene folytatnom a továbbiakban.

Kós Hubert öröme az elődöntő után őszintébb volt. Fotó: Magyar Úszószövetség

S akkor a másik magyar, akié a jövő. Előre tudtuk, hogy Kós Hubert lehet az Eb egyik magyar meglepetése. A 18 éves úszó az első felnőtt világversenyére rögtön nem is annyira titkos esélyesként érkezett, hiszen a márciusi ob-n például jobb időt úszott (1:57,58), mint Cseh a 2019-es világbajnokságon. Ezt folytatva a mostani döntőbe az első helyen, nem mellesleg juniorvilágcsúccsal jutott be. Azzal az idővel (1:56,99) Kós a fináléban megszerezte volna a bronzérmet, de neki éppen az hiányzott, ami Csehnek megvan: a rutin. A döntőzést is tanulni kell, biztos végez még előrébb.

A mai elődöntők is tartogattak izgalmakat magyar szempontból. Mindenekelőtt a férfi 200 gyors, amelyben a hetedik legjobb idővel (1,46,77) került be a holnapi fináléba. A 21 éves klasszis hét egyéni számban indul az Eb-n, szerdán a 200 pillangón a világ valaha volt második legjobb idejével lett aranyérmes, de nem tagadja, fogytán az ereje.

– Kezdenek egyre jobban fájni az úszások – fogalmazott Milák. – Nem mozgok annyira otthonosan 200 gyorson, mint 200 pillangón, de épp azon dolgozom, hogy ebben a számban is jobban tudjak érvényesülni. Kíváncsi vagyok a holnapi döntőre, mennyire sikerül kipihennem magam és összerakni a gyorsúszást.

Az éremért úszik majd Szabó Szebasztián is, aki az olimpia programjában nem szereplő 50 pillangón az orosz Andrei Minakovval holtversenyben a második helyen végzett az elődöntős futamában, amivel automatikusan bejutott a fináléba. Női 100 háton Burián Kata, 200 mellen pedig Halmai Petra – utóbbi az egyéni csúcsa ellenére – ugyanakkor lemaradt a holnapi döntőről.

Európa-bajnokság, a csütörtöki döntők győztesei és magyar helyezettjei:

Női 200 pillangó: 1. Kapás Boglárka (2:06,50), 2. Hosszú Katinka (2:08,14). Férfi 100 hát: 1. Robert Glință (román, 52,88). Női 200 gyors: 1. Barbora Seemanová (cseh, 1:56,27). Férfi 200 mell: 1. Anton Csupkov (orosz, 2:06,99). Férfi 200 vegyes: Hugo Gonzalez de Oliveira (spanyol, 1:56,776), 4. Cseh László (1:58,04), 5. Kós Hubert (1:58,12).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.