Tündérmese, ahogy 21 év után olimpiai kvótánk lett tékvandóban!

A 18 éves Salim Omar mindhárom ellenfelét nagyon megverte a szófiai olimpiai kvalifikációs tornán.

2021. 05. 07. 19:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Los Angelesben élő Európa-bajnokunk megtörné az olimpiai átkot – írtuk szerdán, Salim Omar pedig ma meg is törte a tékvandósok szófiai olimpiai kvalifikációs tornáján. Az MTK Budapest 18 éves versenyzője döntőbe jutott a férfiak 58 kg-os súlycsoportjában, és ezzel megszerezte a tokiói kvótát.

Mindez azt jelenti, hogy huszonegy év után lesz újra olimpiai indulónk a sportágban; a legutóbbi olimpikonunk pedig Salim Omar nagybátyja, Salim József volt, aki 2000-ben, Sydney-ben ötödikként zárt, ugyancsak az 58 kg-ban. Rendkívül balszerencsés volt, a bronzéremért folyó vigaszági mérkőzésén kézközépcsonttörést szenvedett. De említsük meg azt is, hogy Salim Omar édesapja, a tanzániai születésű, dán állampolgársággal is rendelkező Salim Gergely 1992-ben a barcelonai olimpián aranyérmes lett azon a versenyen, amelyet bemutató jelleggel rendeztek meg; a tékvandó akkor még csak bemutatósportág volt az ötkarikás játékokon. Tündérmesébe illő történet, hogy most Salim Omar is kijutott az olimpiára 18 évesen úgy, hogy április elején még 17 éves volt, amikor a mostani olimpiai kvalifikációs torna színhelyén, Szófiában Európa-bajnok lett az 54 kg-ban. Ezzel a sportág első magyar Eb-aranyát szerezte, de nem olimpiai súlycsoportban, most pedig egy kategóriával feljebb megszerezte az ötkarikás kvótát!

A tokiói részvételhez döntőbe kellett jutnia – a kvalifikációs tornán csak a döntősök kapnak kvótát –, és ehhez három mérkőzést kellett nyernie. S ezeket úgy nyerte meg, hogy leiskolázta az ellenfeleit.

A nyolcaddöntőben 35-15-re verte a „menekültek csapatában” induló Amir Moha Hosseinit. Versenyzőnk megnyugtató, 14-6-os előnnyel mehetett a szünetre, a második menet abszolút róla szólt, a harmadik felvonásra pedig nem is volt szükség, ugyanis kialakult a legalább húszpontos különbség. Salim Omarnak a negyeddöntős meccsére is elég volt két menet a második helyen kiemelt moldáv Stepan Dimitrov ellen. Négy másodperc után már két hárompontos akciót végrehajtva 6-0 volt az előnye, ez a mérkőzés 30-7-re végződött.

Majd jött az elődöntő a francia Cyrian Ravet ellen, és Salim Omar ezúttal is elsöprő lendülettel küzdött, az olimpiai kvótáról döntő meccset 38-12-re nyerte meg! „Amit Omar a páston művelt, azt mosoly és könnyek nélkül már nem nagyon lehetett végignézni” – áll a magyar szövetség honlapján a tudósításban.

– Omar egészen fantasztikusat produkált, csakis szuperlatívuszokban tudok a teljesítményéről, a hozzáállásáról beszélni! – mondta lelkendezve Patakfaly Miklós, a hazai sportági szövetség elnöke az MTI-nek a helyszínről nyilatkozva. – Mindenkit leiskolázott, az pedig külön nagy szó, hogy az 54 kilogramm friss Európa-bajnokaként egy súlycsoporttal feljebb indulva verte huszonhat ponttal a múlt havi szófiai Eb-n az olimpiai kategóriában, 58 kilogrammban kontinensbajnok francia riválisát.

Kevésen múlt, hogy még egy kvótának örülhessünk, a nőknél Füredi Rebeka (67 kg) két győzelem után az elődöntőben 6-5-re veszített a francia Magda Wiet ellen. A bulgáriai kvalifikációs versenyen a súlycsoportdöntőket nem rendezik meg a kvótaszerzők között, a bronzmeccseket viszont igen. Füredi Rebeka is tatamira lépett, és végül negyedikként végzett, mivel 9-3-ra kikapott ukrán ellenfelétől.

Szombaton a férfiaknál Józsa Levente (68 kg), a nőknél Patakfalvy Luca (57 kg) kísérli meg a kvótaszerzést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.