Pórul járt az azeri masszőr, aki szökni akart az Eb-buborékból

Tizennyolcezer koronavírustesztből mindössze négy lett pozitív, a buborékban élő négyezer emberből pedig csak ketten kísérelték meg a szökést. A tegnap véget ért budapesti úszó Európa-bajnokság a tokiói olimpia szervezői előtt is példa lehet. Malőr persze itt is volt, de az Eb legcsalódottabb úszója, az ezüstjét óvás miatt elveszítő Kira Toussaint kiengesztelése sikerült.

2021. 05. 24. 15:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Volt gyomorgörcs az Eb alatt, nem is kicsi – fogalmazott Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke a Duna Aréna elé szervezett mai sajtótájékoztatón. – Állatorvosként harminc-negyven éve ismerem a vírusok működését, és féltem attól, hogy a koronavírus, ez a gazfickó betelepszik a buborékba. De elvégeztünk tizennyolcezer PCR-tesztet, amelyek közül mindössze négy mutatott pozitivitást. Azt hiszem, ez mutatja, hogy milyen eredményes szervezőmunka zajlott. Mintegy négyezer ember volt a buborékban, ezt előttünk senki sem csinálta meg.

Ahogy arról korábban írtunk, az eddigi legnagyobb buborékot húzták fel Budapesten a két héten át zajló vizes Európa-bajnokságra, s egy 350 fős egészségügyi stáb garantálta a sportolók és a csapattagok biztonságát a SOTE rektora, Merkely Béla professzor irányításával. Nem mindenki viselte könnyen, hogy hermetikusan elzárták őket a külvilágtól a járvány miatt. A tegnap bronzérmet szerző Burián Katalin például arról mesélt, hogy mentálisan milyen nehéz volt az utolsó napon teljesíteni, amikor sokan már hazamehettek.

Mint kiderült, szökési kísérlet is történt a buborékból az Eb alatt. – Egy azeri masszőr és egy belga csapatvezető próbált kilógni, de elkaptuk őket, és megvontuk az akkreditációjukat – árulta el Szántó Dávid, a verseny szervezőbizottságának a vezetője.

Ezekre az esetekre is fel kell készülni majd az olimpián, amelyen rendkívül szigorú szabályozás mellett kell teljesíteniük a sportolóknak. – Tokió is példaként tekinthet ránk – fogalmazott Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. – Az Európai Úszószövetség elnöke is kifejezte a háláját, a korábban kiérdemelt bizalom tovább él az irányunkban. A legfontosabb az volt, hogy mindenki örömmel érkezett Budapestre, és örömmel is tér majd vissza legközelebb.

Ez még a holland Kira Toussaint-ra is igaz, aki egy malőr áldozata lett. A női 100 hát döntőjének rajtjánál részlegesen meghibásodott a LEN olasz partnerének rajtberendezése, ezért a svéd Louise Hansson nem hallotta az indítást, később rajtolt, majd emiatt óvott. Az eset nagy vesztese Toussaint lett, aki az eredeti döntőben ezüstérmes volt, a megismételt fináléban viszont csak negyedikként csapott a célba, így érem nélkül maradt.

Ezt pedig nehezen viselte: „Ellopták tőlem az érmemet, elég igazságtalannak és fájdalmasnak érzem ezt az egészet” – írta az Instagram-oldalán a 27 éves holland.

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Kira Toussaint (@kiratoussaint) által megosztott bejegyzés

Erre reagált a magyar szervezőcsapat. – Másnapra készítettünk egy emlékplakettet, amelyet a szervezők nevében átadtunk neki – mesélte Szántó Dávid. – Nem túlzok, könnyekben tört ki, annyira meghatódott. Ez csak egy apró gesztus, de nem akartuk, hogy bárki rossz szájízzel távozzon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.