Varga Csaba kóstolgatja az Everestet, közelíti a 8000 métert

Varga Csaba túl van az úgynevezett második akklimatizációs körön, második nekifutásra 7500 méteres magasságig jutott fel az Everesten. Paradox módon továbbra is a hullámokban rátörő forróság okozza a legnagyobb kihívást a magyar hegymászónak, aki pótlólagos oxigén és serpák nélkül akar felkapaszkodni a Föld legmagasabb hegyének a tetejére. Néhány napos pihenő után jöhet az újabb menet felfelé, a végén talán már csúcstámadással.

Magyar Nemzet
2021. 05. 08. 18:56
null
A szikrázó napsütés a második akklimatizációs kört is megnehezítette
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kalifa Alpin Csapat hegymászója április 18-án érkezett meg az Everest 5330 méteren kialakított alaptáborába, s április 24-én indult el az első akklimatizációs körre.

Másodszor május 4-én vágott neki ismét a hegynek, hogy szoktassa a szervezetét az extrém körülményekhez. Miután elérte az első magaslati tábort, a hegymászó még aznap továbbment egészen a 6400 méteren előzőleg kiépített 2-es táborig. Itt a sűrű havazás miatt megpihent, és május 5-én éjjel indult a meredek Lhoce-jégfal irányába.

Az átlagosan 40-50 fokos, de néhol akár 80 fokos meredekségű kék gleccserjégen segítséggel sem könnyű feljutni, Varga Csaba azonban önállóan mozog a hegyen, a felszereléseit is maga cipeli, a szükséges mennyiségű élelmiszer és egyéb felszerelések mellett pedig sátrat is vitt magával. A hármas tábort ráadásul hagyományosan a jégfalban, körülbelül 7200 méteren építik ki a mászók, ahol még a reggeli nyújtózkodást is ajánlatos hágóvasban elvégezni, hiszen ha itt kicsúszik az ember, semmi sem állítja meg. A hegymászó összesen két éjszakát töltött el ebben a magasságban, május 7-én pedig elindult a Déli-nyereg irányába, igaz, a tervezett 7950 méteres magasságot nem érte el.

Varga Csaba maga viszi fel a hegyre minden felszerelését

– Túl vagyok a második akklimatizációs körön, míg az előző körben magasabbra jutottam, mint terveztem, most valamivel alacsonyabbra, körülbelül 7500 méterig.

Az akklimatizáció szempontjából azonban erős volt ez a kör is, összesen két éjszakát töltöttem el 6400 méteren, a kettes táborban és szintén két éjszakát kb. 7150 méteren, a Lhoce-jégfalban kialakított hármas táborban.

Nyolc 8000-es expedícióm volt már, nem meglepő, hogy ezeken a hegyeken meg kell küzdeni az elemekkel, és egy masszív, kemény jégfalon még a perzselő napsütés is plusz nehézséget jelenthet – foglalta össze a tapasztalatait Varga Csaba.

– Ez a nyolcezresek csapdája. Az előrejelzések azt mutatják, jó idő van, amit persze ki kell használni, de közben az egyik extremitás a másikba csap át: eláll a havazás, kiderül az ég, semmi szél, ez a déli oldalon azonban egyet jelent azzal, hogy a nap forró sugarait – amelyet ebben a magasságban a légkör már alig-alig szűr meg – a hó és a jég egészében veri vissza a mászóra. Így az embert extrém hőhatás is éri, annak ellenére, hogy mínusz 15-20 fok van! Elképesztő, hogy milyen megpróbáltatásoknak teszik ki ezek a hegyek az alpinistákat – tette hozzá magyarázatként Sarhan Omar, a Kalifa Alpin Csapat vezetője.

A szikrázó napsütés a második akklimatizációs kört is megnehezítette

Varga Csaba a második akklimatizációs kör után ma sikeresen visszatért az alaptáborba, ahol néhány napot biztosan pihenéssel tölt, mielőtt ismét felfelé indulna.

A Kalifa „Tisztán” Magyar Everest Expedíció 2021 célja, hogy Varga Csaba a magyarok közül elsőként, teljesítményfokozók (teljesítménynövelő szerek és pótlólagos oxigén) nélkül, „tisztán” mássza meg a 8849 méter magas Everestet. Emellett az alpinista önállóan, magashegyi teherhordók segítsége nélkül mozog a hegyen, a felszereléseit is saját erőből juttatja fel a magaslati táborokba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.