Gólparádék után egymás ellen Svájc és Spanyolország

Két szünnap után a negyeddöntőkkel folytatódik az Európa-bajnokság. A háromszoros Eb-győztes Spanyolország a világbajnok kiejtése után újabb bravúrra készülő Svájc ellen játszik.

Magyar Nemzet
2021. 07. 02. 7:30
Svájc ünnepel
Svájci öröm Kylian Mbappé kihagyott büntetője után Fotó: EPA/Daniel Mihailescu / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két olyan válogatott vívja az Európa-bajnokság első negyeddöntőjét, amely szenvedősen kezdte a kontinensviadalt. Svájc és Spanyolország is győzelem nélkül állt két forduló után. Aztán mindkét csapat esetében jött a továbbjutást bebiztosító siker a csoportkör zárásaként, majd a látványos nyolcaddöntő: a spanyolok és a svájciak is 3-3-as rendes játékidő után léptek a legjobb nyolc közé. A spanyolok mérkőzése okozta a kisebb meglepetést: a horvátok a ­2018-as vb-döntő óta egyértelműen leszálló ágba kerültek, és „a több gólt lőjünk, mint kapjunk” elv sem áll messze a Vörös Fúriától.

– Készen állok az ilyen meccsekre, bár nem biztos, hogy a családom és a szurkolók egyetértenek velem – mondta a spanyolok szövetségi kapitánya, Luis Enrique. – Nem fogunk ívelgetős, védekezőfutballt bemutatni, még akkor sem, ha a mi stílusunk őrült mérkőzéseket hozhat. Azzal védekezünk, hogy megpróbáljuk magunknál tartani a labdát és irányítani a játékot.

Svájc 2014 óta rendszeres résztvevője volt a nagy tornák nyolcaddöntőinek, ám ott rendre elvérzett, jobbára nézhetetlen játékkal. A franciák ellen viszont szórakoztató futballal rukkolt elő Vladimir Petković csapata, amelyet sem Ricardo Rodríguez kihagyott büntetője, sem a kétgólos hátrány nem tört meg.

– Mindenki százhúsz százalékot adott ki magából. A csapatom talán sosem játszott még ilyen jól. Spanyolország ellen viszont ugyanilyen teljesítményre lesz szükségünk – szögezte le Petković.

Svájc és Spanyolország nagy tornán legutóbb a 2010-es világbajnokság csoportkörében játszott egymás ellen: a mostani két keretből egyedüliként Sergio Busquets már akkor is pályára lépett. Gelson Fernandes találatával meglepetésre Svájc győzött, de a torna végén Spanyolország ünnepelhetett aranyérmet, míg a helvétek be sem jutottak a kieséses szakaszba.

A svájciak kapták – Walesszel holtversenyben – a legtöbb sárga lapot eddig az Eb-n, kilencet. Szinte a teljes védelem annak tudatában játszik Spanyolország ellen, hogy az újabb figyelmeztetéssel kisárgázná magát az esetleges elődöntőről. A fináléról a szabályok értelmében senki nem maradhat le két, különböző meccsen összeszedett sárga lap miatt.

Ezúttal viszont nincs hibázási lehetőség, a vesztes utazhat haza, a győztes pedig Londonba, az Európa-bajnokság végjátékára. A 2010-es gólszerző unokatestvére, Edimilson Fernandes tagja a svájci keretnek, de eddig egyetlen játékpercet sem kapott az ­Eb-n. A csapatkapitány, Granit Xhaka két sárga lap miatti eltiltása esetleg megnyithatja a Mainz játékosa előtt az utat.

Busquets viszont szinte biztosan ott lesz a pályán ma is. A Barcelona középpályása az első két meccset kihagyta pozitív koronavírustesztje miatt, a másik két találkozón viszont egyaránt a meccs emberének választotta az UEFA. A túloldalon hasonló utat járt be Steven Zuber, aki szintén csak a harmadik csoportmeccsen kezdett először, de négy assziszttal már vezeti az Eb gólpasszlistáját.

Bár a korábbi évekhez képest kevés a nagy sztár a keretben, a spanyoloknál rengeteg a veszélyforrás: a legutóbbi két meccsen egyaránt úgy ért el öt gólt a csapat, hogy egyetlen játékosa sem duplázott. A két válogatott labdarúgói közül Haris Seferović a legeredményesebb eddig az Eb-n három találatával, az ő fejeseivel mindenképpen meggyűlhet a baja a spanyol védelemnek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.