Keserű tapasztalatokkal gazdagodott a magyar előörs Tokióban

Négyórás akadálypálya, irathalmaz, három applikáció helyszíni letöltése, ha sikerül, ha nem, akkor kötelező telefonbérlés, bő nyálköpet mint Covid-teszt. A felkészülési tornára érkezett magyar férfi-kosárlabdaválogatott keserű ízelítőt kapott abból, mi vár a beutazókra Japánban.

Magyar Nemzet
Forrás: Hunbasket2021. 07. 01. 18:23
null
Életkép a Narita repülőtéren Tokióban. Keserű tapasztalatok Forrás: Hunbasket
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A házigazda Japán meghívására, felkészülési tornára a szigetországba érkezett a magyar férfi-kosárlabdaválogatott. Helyesebben csak azok a játékosok, aki vállalták a rájuk váró előre borítékolható tortúrát. Ám a helyszíni tapasztalatok még azokat is meglepték, sőt megdöbbentették, akik úgy döntöttek, nekivágnak a kalandnak a Covid-falanszterben, még ha az keserű élményekkel is jár.

A német, a görög és a brazil olimpiai küldöttség egy részével utazott egy gépen a magyar férfi-kosárlabda-válogatott Japánba. A koronavírus miatti első nehézségekkel Frankfurtban szembesülhetett a küldöttség, de az igazi megpróbáltatások Tokióban értek mindenkit – olvasható a Magyar Kosárlabdázok Országos Szövetségének honlapján.

Meghosszabbított vészhelyzet – nézők nélkül?

A japán kormány várhatóan legalább további két héttel meghosszabbítja a Tokió környékére vonatkozó vészhelyzeti szabályokat, így elképzelhető, hogy a tervezettnél is kevesebb nézőt engednek majd be a július 23-án kezdődő olimpia versenyeire. A koronavírus-járvány miatt bevezetett különleges szabályok július 11-ig vannak érvényben, a legújabb fertőzési adatok viszont romló tendenciát mutatnak. Szerdán a fővárosban 714 új fertőzöttet találtak, ami több mint egy hónapja a legmagasabb napi esetszám. Csütörtökön négy kormányzati forrás is megerősítette a Reuters hírügynökségnek, hogy a szigorítások hosszabbítását tervezi a kormány Tokióban és három szomszédos prefektúrában is. A döntés július 8-ra várható, azután, hogy Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke megérkezik a játékok helyszínére. A vészhelyzet meghosszabbítása azt is jelentheti, hogy a tervezettnél is kevesebb nézőt engednek majd be a versenyekre. Amennyiben július 12-ig rosszabbodik a járványhelyzet és ismét vészhelyzetet kell hirdetni, teljes egészében kizárhatják a nézőket.

A tokiói játékok versenyein külföldi nézők nem lehetnek jelen.

Aki figyeli a híreket, az pontosan tudja: a japánok nagyon tartanak a koronavírus-járvány berobbanásától. Pedig a megnövekedett esetszám ott azt jelenti, hogy egy nap alatt 714 fertőzöttet regisztráltak a húszmilliós Tokióban. Gyors fejszámolás után adódik, hogy Magyarországon a télen hússzor ilyen súlyos volt a helyzet, de ekkora pánik azért nem volt.

Tokióban már teljes az olimpiai készültség, érkeznek sorra a küldöttségek, rengeteg önkéntes, rendőr, reptéri ügyintéző segíti a haladást, egyelőre felettébb mérsékelt sikerrel. A sportolókat már a leszálláskor különválasztják a többi utastól, konkrétan úgy, hogy ők nem szállhatnak le addig, amíg mindenki más el nem hagyja a gépet. A beszámolóban a kosarasok egy klasszikus akadályversenyhez hasonlítják a beléptetést.

Életkép a Narita repülőtéren Tokióban. Keserű tapasztalatok
Fotó: Hunbasket

„Az ember bandukol egy-másfél kilométert a kordonok között, majd megérkezik egy állomásra. Itt ellenőrzik a tonnányi papírt, amivel még odahaza fölszerelkezett a japán nagykövetség iránymutatása szerint, ahhoz hozzácsapnak még egyet-kettőt, regisztrálják az adatokat, majd mehetünk újabb egy kilométert. Egy másik állomáson már három applikációt kell letölteni, az egyikkel például a konkrét helyzetünket adjuk meg a hatóságoknak. A másik segítségével időnként felhívják az embert, míg a harmadikkal egészségügyi segítséget kérhetünk. Olyan igazán japános, ahogyan egy apró székre leültetnek mindenkit, odapattan egy fiatal önkéntes, s közösen letöltik ezeket a kis programokat. A baj ott kezdődik, hogy erre senki sincs igazán fölkészülve. Ha mondjuk egy kicsit régebbi a telefonja, aminek az operációs rendszerére nem tölthető le az alkalmazás, akkor bizony telefont kell bérelni 15 ezer jenért” – áll a beszámolóban.

Nem jelentkeztek

– Az ukrajnai kerethez képest annyi változás történt, hogy Golomán György utazik velünk, míg Filipovity Márkó jelezte, hogy ki szeretné próbálni magát Amerikában – beszélt a keret összetételéről Sztojan Ivkovics szövetség kapitány. – Ő rászolgált arra a válogatottban, hogy elengedjük. Jeleztük mindenki felé, aki eddig nem volt a nemzeti csapat tagja, hogy az ajtók nyitva állnak mindenki előtt. Felvettük mindenkivel a kapcsolatot, hogy aki nem vett részt az Eb-selejtezőkön, az a kontinensviadalon sem szerepel majd, de a világbajnoki selejtezőre egy új válogatott programot tervezünk. Megkérdeztünk mindenkit, aki korábban lemondta a szereplést, hogy változott-e a helyzet, de senki nem jelentkezett.

S ezzel még nincs vége. További adategyeztetések után következik a Covid-teszt, de nem ám a Magyarországon megismert formája: egy kis tölcséren keresztül egy műanyag kémcsőbe kell köpni. Bőséges mennyiséget. Négy ilyen állomáson kell az érkezőknek átrágniuk magukat, utána végre leülhetnek egy váróteremben, ahonnan csak akkor távozhatnak, ha megjön a nyálminta eredménye. Mindez legalább négy órát vesz igénybe.

Négy küldöttség, durván száz fő esetében – hangsúlyozzuk. Vajon mi lesz, ha naponta majd ezrével érkeznek a sportolók, újságírók, további olimpiai résztvevők? – tehetjük fel a költői kérdést. Nem árt felkészülni a legrosszabbra.

A magyar kosárlabda-válogatott egy napot karanténban tölt Tokióban, nem mozdulhat ki a szálláshelyéről, utána – ha mindenkinek negatív az újabb Covid-tesztje, akkor edzhet egyet, aztán továbbutazik egy charterjárattal Okinawára, ahol Japán, Belgium és Finnország lesz az ellenfele.

A magyar válogatott kerete a japán tornán:

Pongó Marcell (Crailsheim Merlins), Allen Rosco (Niigata Albirex), Keller Ákos (Falco), Vojvoda Dávid (Alba), Szabó Zsolt (Alba), Fazekas Máté (KTE), Golomán György (Spirou Basket), Ferencz Csaba (Körmend), Horti Bálint (ZTE), Lukács Norbert (Alba), Perl Zoltán (Falco), Eilingsfeld János (Paks), Váradi Benedek (Falco), Benke Szilárd (Falco)

A magyar válogatott mérkőzései:

július 7., szerda: Magyarország–Japán

július 9., péntek: Magyarország–Finnország

július 11., vasárnap: Belgium–Magyarország

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.