Az önzetlen Vasas előtt tisztelgett az Európa elitjébe tartozó Sopron

Különleges ünnepnek és különleges sajtótájékoztatónak adott otthont kedden a Vasas Akadémia pasaréti kosárlabdacsarnoka. A magyar bajnok és Európa elitjébe tartozó Sopron Basket látogatott el a fővárosba, magával hozva az utánpótlását nevelő Soproni Darazsak játékosait is, hogy megünnepelhessék a két klub eredményes együttműködésének tizedik évfordulóját.

2021. 08. 31. 20:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendhagyó sajtótájékoztatót beágyazták az ünnepségbe. Ugyanakkor rendhagyó volt maga az ünnepség is: a kosárlabdázók mi mást is csináltak volna, mint kosárlabdáztak… Európa egyik élcsapata, az utóbbi három befejezett kiírásban a női Euroliga négyes döntőjébe jutott Sopron Basket és az utánpótlás bázisa, a Soproni Darazsak Budapestre jött, hogy tisztelegjen a Vasas Akadémia előtt, amellyel kereken tíz esztendeje folytat gyümölcsöző együttműködést. Török Zoltán, a soproniak ügyvezetője használta a tisztelegni szót, mert szerinte a fővárosi klubra jellemző önzetlenség példaértékű, és mindenkitől megérdemli a tiszteletet.
– Ez az együttműködés tényleg egyedülálló, mert a nevelőegyesületek a felnőttszinten foggal-körömmel ragaszkodnak a tehetségeikhez, és nem akarják elengedni őket oda, ahol a játékosok tovább fejlődhetnének – adott magyarázatot a szavaira Török Zoltán. – A Vasas nem ilyen, a munkájának minden pillanatában a fiatal kosarasok érdekeit tartja szem előtt, és ezt a tíz év után muszáj így is elismerni. A magyar kosárlabdázás előrelépésében kulcskérdés, hogy a nevelőegyesületek és a profi klubok hogyan tudnak úgy összekapcsolódni, hogy a fiatal tehetségek időveszteség nélkül megérkezzenek a profik szintjére. Határ Betti vagy Varga Alíz pályára lépett az Euroliga Final Fourban, és mindketten innen, a Vasas Akadémiáról indultak.

 

Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre


E jeles napon a Vasas Akadémia és a Soproni Darazsak hat korosztályban játszottak egymás ellen meccseket, végül a két felnőttcsapat összecsapása zárta a sort, de előtte zajlott az a sajtótájékoztató, amelyen a két klubhoz tartozó rengeteg gyerek is részt vett. Nem véletlenül, hiszen példaképeket láthattak, a főszereplők ugyanis olyan, már befutott vagy éppen a befutás kapujában álló játékosok ültek ki a pálya közepére állított asztal mögé, akik gyakorlati bizonyítékai ennek az együttműködésnek, illetve a saját nevelés fontosságának. 
A legnagyobb név közülük Határ Bernadett, aki éppen tíz esztendeje került az angyalföldi klubhoz, hét éve szerződött Sopronba, onnan lett válogatott, játszott Euroliga-döntőt, az idei nyáron pedig bemutatkozott a világ legerősebb ligájában, az észak-amerikai WNBA-ben, ahol a bokasérüléséig az Indiana Fever együttesét erősítette.
– Csak azért játszhattam a WNBA-ben, mert a Vasasnál nevelkedtem – mondta. – Itt a játékosok fejlesztése volt a legfontosabb cél, enélkül nem jutottam volna el odáig, ahol vagyok. Sohasem szabad elfelejteni, hogy honnan indultunk és kiknek köszönhetünk sokat. Egyszerre vagyok soproni és vasasos, kétfelé húz a szívem, a Vasas olyan család amely még ma, hét év után is a tagjaként kezel, és ezért nagyon hálás vagyok, jó idetartozni.
Az asztalnál ült Sitku Zsuzsa, aki a nyáron tagja volt az U19-es debreceni világbajnokságon bronzérmes magyar válogatottnak, szintén a Vasas Akadémián nevelkedett, most pedig a magyar bajnok Sopron Basket felnőttkeretének a küszöbén áll. Varga Alíz átlépte már ezt a küszöböt, ő a nyári U20-as FIBA Challenge-tornának lett a legértékesebb kosarasa, szintén a Vasas neveltje, és elmondta, korábban arról álmodott, hogy egyszer eljusson a soproniak szintjére – már magyar bajnoknak mondhatja magát. Tóth Orsolya a Vasas Akadémia játékosaként májusban részt vehetett a felnőttválogatott edzőtáborozásán, és ugyanezt élhette át a soproni saját nevelésű Czukor Dalma is. 
Bolyó Judit, a Vasas szakosztályelnöke meglepő adattal rukkolt elő: a Vasas Akadémia eddig 46 NB I-es és 12 felnőtt válogatott játékost adott a magyar kosárlabdának, azt pedig mi tehetjük hozzá, hogy ez egészen kiemelkedő eredmény. Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Szövetségének elnöke nem véletlenül emelte ki, miután felsorolta a 2021-es hazai sikereket, köztük a Sopron szereplését az Euroliga négyes döntőjében vagy az U19-es női válogatott debreceni vb-bronzérmét.
– Fantasztikus együttműködésnek vagyunk itt tanúi, amelynek az elején rengeteg gyerek áll és egy olyan családi rendszer, amelynek révén a nagyon tehetségesek feljebb tudnak jutni. Itt a bizonyíték, hogy ezt meg lehet csinálni.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.