Kopasz Bálint bizakodó: neki kedveznek a nehéz körülmények

A legtöbb magyar egységhez hasonlón Kopasz Bálint is könnyedén teljesítette az előfutamot az olimpia hétfőn megkezdődött kajak-kenus versenyein. A K–1 1000 méteres szám világbajnoka bizakodó, amondó: neki kedveznek a körülmények Tokióban.

2021. 08. 02. 5:45
KOPASZ Blint
Kopasz Bálint elégedett a tokiói körülményekkel és bizakodó Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Minél nagyobb szelet és hullámokat szeretnék. Hozzá vagyok szokva a nehéz körülményekhez, gyerekkorom óta mindig kerestem az extrém kihívásokat. Azt gondolom, a vetélytársakkal szemben nekem kedvez majd, ha a feltételek miatt komoly próbára leszünk kényszerítve.

ezt még odahaza, az elindulás előtti csapatbemutatón felelte az azt firtató kérdésemre, a Tokióban várható nagy szél és hullámzás, továbbá a hőség és magas páratartalom neki előnyt vagy hátrányt jelent-e inkább.

A 24 éves sportoló attól sem esett kétségbe, hogy Tokióban hétfőn egészen csendes volt az időjárás, igaz, a hőség olvasztotta a zsírunkat. Kopasznak az előfutamban egyetlen komolyabb riválisa akadt, az öt éve harmadik orosz Roman Anoskin – ne feledjük, az akkor csupán 19 éves magyar Rióban lemaradt a döntőről –, de ő sem bírta a szám esélyesének iramát, Kopasz fölényes sikert aratott.

– Jó pálya volt, élveztem, dinamikusan tudtam menni, szerintem az időjárás is megfelelő. A középfutam már izgalmasabb lesz. Nem voltak túl erős ellenfeleim, így könnyedén meg tudtam nyerni a futamot. Holnap szerintem nekem kedvezni fog, hogy két óra különbséggel rendezik a középfutamot és a döntőt – értékelt Kopasz Bálint.

Lám, újabb körülmény, ami – Kopasz úgy gondolja – neki kedvez. A kajak-kenus olimpiai programban a női kenu bevezetése mellett az is újdonság, hogy futamgyőzelemmel sem lehet egyetlen számban sem egyből a fináléba lapátolni, s a középfutamot a döntő napján rendezik, férfi K–1 1000-en történetesen kétórás eltéréssel. Az lesz előnyben, aki jobban bírja a fokozott terhelést. A magyar klasszisnak kiváló az állóképessége, ezért gondolja úgy, hogy neki kedvez ez a lebonyolítás.

Ezen a távon a másik magyar, Varga Ádám másodikként került a középfutamba.

Kettős esély női párosban

Egyetlen kivétellel – kenu kettesben Adolf Balázs és Fejes Dániel – valamennyi kajak-kenus egységünk gond nélkül abszolválta az előfutamokat. Női K–2 500 méteren egyszerre két magyar hajónak szurkolhattunk, s reméljük, ez így lesz a döntőben is, mi több, és Bodonyi Dóra, valamint Csipes Tamas és Medveczky Erika is esélyes a végső sikerre, nem kizárt a két magyar győzelem.

Hétfőn Kozák és Bodonyi között még nem volt meg az összhang, de ez szinte jó hír.

– Nekem kemény a víz, nehezebb áthúzni rajta a lapátot és egy kicsi szembeszél is fújt. Tipikus első pálya volt, készülünk a holnapra, ami már jóval keményebb lesz. Ilyen melegben nehéz, hogy van egy pluszkör, és nem lehet egyből a döntőbe jutni, de most ezt kell megoldani – jegyezte meg az ötszörös olimpiai bajnoknő. Társa nem értett vele egyet.

– Én nem éreztem keménynek a vizet, kifejezetten könnyűnek tűnt az evezés – replikázott Bodonyi, de nem övé volt az utolsó szó.

– Jól van, terminátor, jó helyen ülsz – tette hozzá ehhez nevetve a vezérevezős Kozák.

Női K–1 200-on Lucz Dóra futamgyőztesként, Kárász Anna másodikként jutott tovább.

Adolf Balázs és Fejes Balázs kenu kettes ezer méteren kiesett. A duó az előfutamból nem jutott tovább a középfutamba, reményfutamra kényszerült, ahol negyedik lett, s csak három egység mehetett tovább.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.