A magyar, aki miatt szürke melegítőbe bújtak a leverkuseniek

A Transfermarkt nyilvántartása szerint egyetlen magyar labdarúgója volt a Bayer Leverkusennek valaha, méghozzá Király Gábor, aki 2009 tavaszán fél évet töltött a német élcsapatban. A 108-szoros magyar válogatott kapus bízik a Ferencváros helytállásában az Európa-liga csoportkörének első fordulójában csütörtökön.

2021. 09. 14. 7:17
© Unger Tamás
20210512 Szombathely Király Gábor a Haladás VSE saját nevelésű játékosa, korábban a magyar válogatott labdarúgókapusa volt. 2002-ben létrehozta Szombathelyen a Király Sportlétesítményt, mely európai színvonalon kínál sportolási lehetőséget. 2006-ban alapította többedmagával a Király Szabadidősport Egyesületet, és 2013-ban nyitotta meg a Király Gábor Nemzetközi Kapusiskolát. Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Képen: Király Gábor Fotó: Unger Tamás Vas Népe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Király Gábor a Burnley kapusa volt Angliában, amikor 2009 januárjában befutott a Leverkusen ajánlata. A magyar kapus akkor már eldöntötte, hogy nem újítja meg a hamarosan lejáró szerződését az angol klubbal, és szívesen visszatérne Németországba. Kapóra jött a lehetőség.

– Leverkusenben akkoriban a német válogatott René Adler volt az első számú kapus, de a cseréi megsérültek, ezért volt szükségük új kapusra. A kapusedzővel, Rüdiger Vollbornnal ismertük egymást, védtünk is egymás ellen, amikor a Herthával nagyszerű meccseket játszottunk a Leverkusennel. Simon Jentzsch volt a másik jelölt, és végül engem választottak – idézte fel Király Gábor, hogyan került Leverkusenbe. – Nekem jó lehetőség volt arra, hogy újra felvegyem a német ritmust.

A fél év alatt Király tétmérkőzésen nem védett a Leverkusenben, csak a Legia Warszawa elleni edzőmeccsen, de nem bánja, hogy így alakult, hiszen erre a szerepre vállalkozott: – Nem az volt a feladatom, hogy első számú kapus akarjak lenni, hanem az, hogy stabil szakmai hátteret biztosítsak Adlernek. A szurkolók úgy kezeltek, mintha köztük nőttem volna fel. 

Német Kupa-döntőt játszottunk a Werder Bremen ellen, és egy leverkuseni szurkolói csoport tagjai szürke melegítőben érkeztek a berlini Olimpiai Stadionba.

Amely Király korábbi németországi korszakának színhelye volt, hiszen a Herthában 252 meccsen védett, felnőttszinten egyetlen klub mezét sem viselte ilyen sokszor. Az említett kupafinálét egyébként Mesut Özil góljával a Werder nyerte meg.

Leverkusenben is nagy nevek futballoztak akkoriban: Arturo Vidal vagy éppen a görögök Eb-hőse, Ángelosz Harisztéasz is Király csapattársa volt abban a fél évben. 

René Adler pedig a német válogatott kapusposztjának legfőbb várományosa volt Jens Lehmann és Oliver Kahn háttérbe vonulása után, de a 2010-es vb előtt megsérült, a helyére lépett Manuel Neuer pedig azon a tornán berobbant – a történet további részét ismerhetjük.

– René speciális eset volt, nagyon szeretett dolgozni, sokszor egyedül is – emlékezett Király. – Őt láttam annak idején Oliver Kahn utódjának, a következő német kapusidolnak. Valamiért, valószínűleg a sérülések miatt, nem ezt az utat járta be. Épp három-négy hete beszélgettünk futballügyben, úgyhogy a mai napig kapcsolatban vagyunk.

Király jó véleménnyel van a Leverkusen filozófiájáról, amely az ideális egyensúlyra törekszik a fiatalok és tapasztalt sztárok alkalmazásában. – Utánpótlásszinten nagyon jól felépített klubról van szó, amely bátran ad lehetőséget a fiataloknak, akiket akár más csapatoktól szerez meg. Jó példa erre Kevin Volland, vagy a Bender-ikrek esete, akik a csapattársaim voltak az 1860 Münchenben, aztán Leverkusenbe kerültek. Közben mindig van egy-két tapasztaltabb, nagyobb név is a keretben, és általában jól eltalálják az egyensúlyt.

Nem lesz könnyű dolga a Fradinak sem csütörtökön az El-csoportkör első fordulójában Leverkusenben, de Király nem félti a zöld-fehéreket: – Peter Stöger nagyon jól ismerheti az ellenfelet és az általa képviselt stílust, hiszen dolgozott Németországban is. Biztos vagyok benne, hogy megfelelően felkészíti a Fradit arra, hogy helytálljon. Ugyanakkor a Leverkusen hétről hétre nagyobb kihívások mellett edződik a Bundesligában, így a Ferencvárostól bravúr kellene. Mint mindig, én most is bízom a magyar csapat pozitív szereplésében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.