Nemzetek Ligája, a sorozat, amit a franciák fordítva szeretnek

Franciaország nyerte a második alkalommal kiírt Nemzetek Ligáját, miután a fináléban 1-0-s hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte Spanyolországot. A VAR két gyanús helyzetben is a franciáknak kedvezett.

Magyar Nemzet
2021. 10. 10. 22:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antoine Griezmannt csak Adrien Rabiot foszthatta volna meg attól, hogy – legalábbis előzetesen – róla szóljon a döntő. Rabiot ugyanis pozitív koronavírus-tesztet produkált a meccset megelőző napon, így nem tarthatott a társaival Milánóba. De legalább mást nem fertőzött meg, így Griezmannt sem, aki a századik fellépésére készült a francia válogatottban. Az eseményről természetesen a francia szövetség sem feledkezett meg, ötletes montázzsal köszöntötte fel a 30 éves csatárt.

Griezmann tehát a kilencedik francia játékos, aki elérte ezt a kerek, szimbolikus mérföldkövet. Illusztris társaság, csupa világbajnok játékossal. Íme, az örökrangsor (válogatottság/gól):

1. Lilian Thuram 142/2
2. Hugo Lloris 133/0
3 Thierry Henry 123/51
4. Marcel Desailly 116/3
5. 110/46
6. Zinedine Zidane 108/31
7. Patrick Vieira 107/6
8. Didier Deschamps 103/4
9. 100/41

A listából az is kiderül, hogy több gólt csak ketten (Henry és Giroud) szereztek Grizmann-nál, aki abban bízott, hogy a holtversenyes harmadik helyről ellép Michel Platinitól.

– Büszke vagyok rá, hogy századszor léphetek pályára a válogatottban, trófeával akarok ünnepelni. Több mint hét éve szerepeltem először a nemzeti együttesben, azóta rengeteg tapasztalatot szereztem, világbajnok lettem, ám a lelkesedésem nem változott. Valóban közel vagyok Thierry Henryhoz. Tíz gól nem sok, nyugodtan játszom a jövőben. Nem üldözöm megszállottként a rekordot, a lényeg, hogy nyerjen a csapat – így készülődött a döntőre az ünnepelt.

Az első félidő meglehetősen eseménytelenül csordogált, a 6. percben a franciát kerültek helyzetbe, de Benzema lesen volt. A másik említésre méltó jelenet a 32. percben történt, bal oldali beadása tisztán láthatóan Koundé karján, könyöként csattant, a 16-oson belül. Hasonló jelenetért a VAR többbnyire büntetőt ítél, valamiért most nem így tett...

A második félidőre szerencsére megélénkült a meccs. No, nem Paul Pogba ámokfutására gondolunk. A franciák középpályása először nagyot rúgott Busquetsbe, amiért járt a sárga lap, Pogba mégis hosszasan reklamált. Majd Sarabiát rúgta le, közben veszekedett Pavard-ral, a játékvezetővel, csoda, hogy megúszta a kiállítást.

Ekkor már olyan volt a játék, mintha tényleg valamelyik nagy torna trófeájáért játszanának a csapatok. A 63. percben Theo Hernández közelről a felső lécet talált el, s a spanyolok még ebben a percben megszerezték a vezetést. Koundé vesztette el a labdát, Oyarzabal köszönte, botladozva is túljutott a megsérült Varane helyére beállt Upamecanón, s szépen helyezett a bal alsóba.

Nem sokáig örülhettek a spanyolok. Benzema egy perc múlva máris egyenlített, méghozzá parádés góllal. Unai Simon nagyot repült, de csak beleérni tudott a tökéletes ívben megtekert labdába.

A franciák nem álltak meg, támadtak tovább, s a 80. percben Mbappé eldöntötte a döntőt. Hernández passzából lódult meg a PSG csatára, lesgyanús helyzetben, de a VAR megint a franciáknak kedvezett, Mbappé pedig nem hibázta el a lövést.

A hajrában kétszer is egyenlíthetettek volna a spanyolok. A 88. percben előbb Oyarzabal lövése nem volt elég pontos, majd a hosszabbítás ötödik percében egy szögletet a kapus Unai Simon csúsztatott meg, de Pino lövését védte Lloris.

Így 2-1-re nyertek a franciák, s elhódították a második alkalommal kiírt Nemzetek Ligája trófeáját.

Nemzetek Ligája, döntő
Spanyolország–Franciaország 1-2 (0-0)
Milánó, Giuseppe Meazza Stadion
Játékvezető: Anthony Taylor (angol)
Spanyolország: Unai Simón – Azpilicueta, Laporte, Eric Garcia, Marcos Alonso – (Koke, 75.), Busquets, Rodri (Fornals, 84.) – Ferrán Torres (Merino (84.), Sarabia (Pino, 61.), Oyarzabal. Szövetségi kapitány: Luis Enrique
Franciaország: Lloris – Koundé, Varane (Upamecano, 43.), Kimpembe – Pavard (Dubois, 80.), Pogba, Tchouameni, T. Hernández – Griezmann (Veretout, 90+2.) - Benzema, Mbappé. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Gólszerzők: Oyarzabal (64.), ill. Benzema (66.), Mbappé (80.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.