Ritka tiszteletlenség, belefojtották a szót a győztes magyar csapat edzőjébe

A magyar férfi-kosárlabdaválogatott jól kezdte a világbajnoki selejtezőket, idegenben 81-75-re legyőzte Portugáliát. A legfurcsább jelenetre a találkozót követő sajtótájékoztatón került sor, a portugál újságírók belefojtották a szót az Ivkovics Sztojant helyettesítő Pór Péterbe.

Magyar Nemzet
2021. 11. 27. 12:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar férfi-kosárlabdaválogatott a hajrában kicsit kiengedett, de így is magabiztos, 81-75-ös győzelmet aratott Portugália vendégeként. Akár csak a mérkőzésen, az azt követő sajtótájékoztatón is Pór Péter helyettesítette a koronavírus-fertőzés miatt hiányzó szövetségi kapitányt, Ivkovics Sztojant.

S olyan megaláztatásban volt része, mint pályafutása során talán még soha. Belekezdett az értékelésbe, majd néhány mondat után a tolmácsként is segédkező Keller Ákos átvette a szót, hogy lefordítsa a mondandóját. Amikor a válogatott center angolul belekezdett Pór Péter szavainak interpretálásába, a portugál zsurnaliszták egyből félbeszakították őt, jelezve, köszönik, nem kíváncsiak a fordításra… 

Ez volt az a pillanat, amikor Pór Péter és Keller Ákos nyugodtan felállhatott volna, otthagyva a kínos ceremóniát, s szűk körben csak a magyar újságíróknak nyilatkoztak volna. Ivkovics Sztojan talán így is tett volna, Pór Péter azonban fegyelmezetten tűrte a megalázó helyzetet.

Aztán csak elmondta, amit akart.

– A mai viszonyokhoz képest nemzetközi porondon idegenben nyerni bárkinek nagyon nehéz és nagyon nagy eredmény – vágott bele Pór Péter. – Láttuk a csütörtöki selejtezőket is, hogy milyen eredmények születtek, a kis csapatok is el tudták kapni a nagyokat. A mérkőzésről pedig annyit, hogy 35 percig nagyon nagyot dolgoztak a fiúk a győzelemért. Az utolsó öt percben volt egy megingásunk, amikor Brito előjött szinte a semmiből és elkezdte bedobni a hármasokat. Itt talán egy kicsit koncentrálhattunk volna jobban védekezésben, de azt gondolom, hogy mind támadásban, mind védekezésben szépen játszottunk időközönként, nagyon sokat dolgoztak azért a fiúk, hogy ezen a mérkőzésen győztesen hagyják el a pályát.

Keller Ákos ezekhez a következőket tette hozzá: 

– Mindenekelőtt szeretnék gratulálni Pór Péternek az első győzelméhez a válogatott élén. Nehéz helyzetben voltunk, hiszen a vezetőedzőnk és egy fontos játékosunk nem lehetett velünk, de mint láttuk, jól játszottunk csapatként. Megvan az első győzelmünk és az volt a legfontosabb, hogy ezt a sorozatot sikerrel kezdjük, ez pedig sok energiát és magabiztosságot ad nekünk a franciák elleni meccshez.

Jönnek a Tokióban ezüstérmes franciák

Bizony, a magyar válogatottra nehéz feladat és egyben hatalmas élmény vár. Hétfőn az olimpiai ezüstérmes Franciaországot fogadja Kaposváron. A magyar csapat ilyen erősségű ellenféllel ritkán találkozik, még ha a franciák nyilván a legjobbjaikat nélkülözve jönnek Magyarországra.

Montenegró a negyedik együttes a csoportban, amelyből három csapat jut tovább – persze még nem a világbajnokságra, csak a következő szakaszba. Ez a portói sikerrel már lényegében biztosítottnak látszik, persze nem mindegy, hogy hányadik helyen jut tovább a magyar válogatott.

Ezután a megmaradt 24 együttes négy hatos csoportban folytatja úgy, hogy valamennyien magukkal viszik a korábban szerzett pontjaikat. Végül mind a négy csoportból az első három utazhat a vb-re.

A magyar válogatott menetrendje:

november 29., Kaposvár: Magyarország–Franciaország 18.00

február 24.: Magyarország–Montenegró

február 27.: Montenegró–Magyarország

július 1.: Magyarország–Portugália

július 4.: Franciaország–Magyarország

Borítókép: Pór Péter zokon veheti a portugál viselkedést (Fotó: Fiba.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.