időjárás 17°C Helga 2023. október 3.
logo

Fogyatékossággal élő gyerekeknek segített feljutni a csúcsra Szilágyi Áron

Magyar Nemzet
2021.12.16. 16:05 2021.12.16. 16:46
Fogyatékossággal élő gyerekeknek segített feljutni a csúcsra Szilágyi Áron

A háromszoros olimpiai bajnok kardvívó, Szilágyi Áron mint a MOL Alapítvány jószolgálati nagykövete a Tüskevár Általános Iskola és Gimnázium autizmus spektrumzavarral élő kisiskolás diákjaival közösen vett részt a MOL gyermekgyógyító program egyik idei nyertese, a Hópárduc Alapítvány fejlesztő falmászó foglalkozásán.

A háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardvívó ezzel is szerette volna felhívni a figyelmet a beteg, fogyatékkal élő vagy a lelki egészség szempontjából veszélyeztetett gyerekek gyógyulását segítő élmény- és művészetterápiás programok fontosságára. Sterczer Hilda, a Hópárduc Alapítvány kuratóriumi elnöke és Kovács Péter iskolaigazgató egybevágó terápiás elképzeléseik mentén kialakult szoros együttműködésükről beszéltek a foglalkozást követő sajtótájékoztatón.

A MOL gyermekgyógyító program 2006-os indulása óta krónikusan beteg, fogyatékkal élő vagy a lelki egészség szempontjából veszélyeztetett gyermekek gyógyulását segítő élmény- és művészetterápiás programokat támogat. Az idei nyertes szervezetek egyike a Hópárduc Alapítvány, amelynek munkatársai kiscsoportos fejlesztő falmászó foglalkozásokat tartanak a Tüskevár Általános Iskola és Gimnázium autizmus spektrumzavarral élő kisiskolás diákjai számára. Az alapítvány egy munkatársa és az iskola között korábban fennálló szakmai kapcsolat alapjain, egybevágó terápiás elképzeléseik mentén a szakemberek örömmel döntöttek az együttműködés mellett. A foglalkozásokon a gyermekek alacsony magasságban másznak oldalazó mozgással, úgynevezett boulder-technikával, az esetleges sérülésektől pedig egy vastag szivacs védi őket. A fiatalok közösen oldanak meg játékos feladatokat a falon és a földön (pl. adott színű fogások érintésével kell begyűjteniük egy kirakós darabjait), amely során mozgáskoordinációjuk javulása mellett a figyelmük is koncentráltabbá válik, valamint szociális képességeik is észrevétlenül fejlődnek.

– Felfelé! A falmászás számomra a fejlődést szimbolizálja, azt, hogy mindenki lehet jobb, ügyesebb, törhet magasabbra. Persze a fejlődésnek komoly ára van: összpontosítás, szorgalom, kemény munka. Ugyanakkor a megfelelő segítség mellett és jó közösségben a legmagasabb csúcsok sem elérhetetlenek – így jellemezte a látogatás tapasztalatait Szilágyi Áron.

Borítókép: Némi gondolkodás után Szilágyi Áron is nekivágott a falnak (Fotó: MOL Alapítvány)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.