Ijesztő pletyka a magyar–szlovák közös rendezésű kézilabda Eb-ről

Jövő év elején, január 13. és 30. között Magyarország és Szlovákia közösen rendezi meg a 15. férfi kézilabda-Európa-bajnokságot, amelyen 24 ország válogatottja vesz részt, a mérkőzéseket pedig öt városban bonyolítják le: Budapesten, Debrecenben, Szegeden, valamint Pozsonyban és Kassán. A napokban azonban az a hír terjedt el, hogy a szlovákok a koronavírus-járvány miatt a visszalépésüket fontolgatják.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 22. 15:40
Telt ház lesz az MVM Dome-ban Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bild című német napilap írta meg: az elmúlt hétvége óta kézilabdás körökben azt híresztelik, hogy a szlovák rendezők a visszalépésüket fontolgatják a januári Eb-től, és ez már az európai szövetséget (EHF) is foglalkoztatja. A német bulvárlap úgy tudja, a romló járványhelyzet miatt az EHF és a 24 résztvevő között szóba került, hogy Szlovákia nem tudja megrendezni az Eb rá eső részét. Északi szomszédunknál kétségkívül súlyosabb a járványhelyzet, amit a magas fertőzésszám is mutat náluk. A Bild szerint amennyiben Szlovákia kiesik a rendezésből, Magyarországnak egyedül kellene lebonyolítania a tornát. A német szövetség (DHB) igazgatósági tagja, Axel Kromer ugyanakkor pletykának minősítette az értesülést, hozzátéve: Martin Hausleitner EHF-főtitkártól azt a tájékoztatást kapta, hogy nincs erre vonatkozó terv az európai szövetség asztalán.

A szlovák médiában eddig nem láttak napvilágot értesülések az esetleges visszalépésről, csupán arról volt szó, hogy nehezen megy az egyeztetés az EHF és a szlovák hatóságok között, mert az országban egy ideje szinte hetente vannak változások a világjárvány miatti óvintézkedésekben, így még mindig nem tudják konkretizálni a csarnokokba való belépés feltételeit. A szlovák szövetség hétfőre sajtótájékoztatót hívott össze, amelyben beszámol arról, hogy a Mol-csoport/Slovnaft támogatja az Európa-bajnokságot, illetve szó lesz az előkészületek jelenlegi állásáról, és kihirdetik a szlovák válogatott keretét – tehát ezek sem utalnak a visszalépésre.

Mindenesetre probléma, hogy Szlovákiában jelen állás szerint legfeljebb 200 szurkoló válthatna belépőt a mérkőzésekre, ami jelentős bevételkiesést okozna a házigazdának. Ám elképzelhető, hogy a szlovák kormány az Eb-vel kivételt tesz, s ha nem is telt házzal, de jelentős szurkolótábor előtt zajlanak majd a találkozók. 

Novák András, a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) operatív igazgatója az MTI-nek felidézte: a kontinenstorna megrendezését Magyarország és Szlovákia közösen nyerte el 2018 nyarán, ezért az elmúlt három évben és most is magától értetődő céljuk a közös rendezés, amelyben a két ország kölcsönösen segíti egymást. Az operatív igazgató hangsúlyozta: mindkét fél határozott szándéka, hogy januárban az Európa-bajnokság a tervezett helyszíneken, azaz Budapesten, Debrecenben, Szegeden, valamint Pozsonyban és Kassán megvalósuljon.

– Ha tőlünk függetlenül olyan döntés születne, amelynek értelmében Szlovákiában nem rendezhető meg az Európa-bajnokság, nagyon nehezen kezelhető helyzet állna elő, hiszen alig több mint három hét van hátra a torna kezdetéig – nyilatkozta Novák András.

Az EHF honlapja kedden Nagy Lászlóval, az MKSZ alelnökével jelentetett meg interjút, de ebben szóba sem kerül a szlovákok esetleges kiszállása.

– Hazai pályán ki kell szolgálnunk a szurkolóinkat, és minél több mérkőzést meg kell nyernünk. A célunk a legjobb nyolc közé jutás – szögezte le a korábbi kiváló átlövő, aki edzőként tagja a férfiválogatott szakmai stábjának Gulyás István szövetségi kapitány mellett. A 2019 nyarán kinevezett szakmai stáb irányításával a válogatott tavaly kilencedik lett az Európa-bajnokságon, idén pedig az ötödik helyen zárt a világbajnokságon.

elmondta, hogy a válogatott a legutóbbi világversenyeken megmutatta az erejét, továbbá azt, hogy minden poszton, a játék minden elemében rendre van valaki, aki fejlődik.

– Sipos Adrián a védekezést tartja össze, Mikler Roland fantasztikus kapus, az irányító egyre jobb formában van, a szélsők magabiztosak, a beálló Bánhídi Bence a posztján a világ egyik legjobbja, és biztosan hatalmas terhelés vár rá mindkét kapu előtt az Európa-bajnokságon – nyilatkozta Nagy László.

Férfiválogatottunk még soha nem volt dobogós Európa-bajnokságon, eddigi legjobb eredménye az 1998-as hatodik helyezés, de a mezőny akkor még 12 csapatos volt. Most hat négyes csoportba sorolták a 24 együttest. A mieink a B csoportban 13-án 20.30-tól Hollandiával, 16-án 18 órától Portugáliával, majd 18-án 18 órától Izlanddal találkoznak. A középdöntőbe, a legjobb 12 közé az első két helyezett jut.

Borítókép: Az Eb-döntő színhelye, az új Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnok (Fotó: Mirkó István) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.