Rebrov-hatás: keletről érkezhet Peter Stöger utódja

Csak látszólag a debreceni vereség okozta Peter Stöger vesztét. A kudarc csak előrehozta a Ferencváros labdarúgócsapata vezetőedzőjének felmentését, amiről már korábban megszületett a döntés. Megkezdődtek a találgatások, ki lehet az utódja. Az a valószínű, hogy keletről érkezik az új tréner. A Rebrov-hatásnak megfelelően.

Magyar Nemzet
2021. 12. 13. 18:31
ROSSI, Marco
Budapest, 2020. szeptember 6. Sztanyiszlav Csercseszov, az orosz (b) és Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a labdarúgó Nemzetek Ligája csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország – Oroszország mérkõzésen a Puskás Arénában 2020. szeptember 6-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencváros már a 2-0-s debreceni vereség másnapján felmentette Peter Stögert.

A problémák persze jóval korábban kezdődtek. Kevéssel Stöger kinevezése után, már a nyáron. A Fradi a Bajnokok Ligája selejtezőjében ugyan jól szerepelt, sorrendben magabiztosan kiverte a koszovói FC Pristinát és a litván FK Žalgiris Vilniust, ám a bajnoki rajton váratlan vereséget szenvedett, ráadásul hazai pályán a Kisvárdától. Ez még csak egyszeri botlásnak tűnt, a csapat a BL-selejtező harmadik fordulóján is túljutott a cseh Slavia Prága ellenében. Nem nevezhető kudarcnak, hogy a negyedik körben a svájci Young Boys megálljt parancsolt a magyar címvédőnek, de ezt követően folyamatosan azt lehetett érezni, mintha motivációs gondjai lennének a Ferencvárosnak.

Az Európa-ligában egymást követték a vereségek, a Celtictől hazai pályán elszenvedett pofon után a szurkolók kifütyülték a csapatot, és Peter Stöger távozását követelték. A vezetők akkor még kivártak, egyrészt esélyt adtak az osztrák trénernek, másrészt nyilván nem volt B terv, kit nevezhetnének ki helyette.

Úgy tűnt, az osztrák edző képes úrrá lenni a problémákon. A Fradi javuló formát mutatott, s bár az Európa-ligában csalódást keltően szerepelt, az NB I-ben sorra nyerte a meccseket, magabiztosan győzte le a Kisvárdát, a Fehérvárt és a Mezőkövesdet is. A nekilódulást újabb megtorpanás követte: döntetlen a Puskás Akadémiával, vereség a DVSC-től.

Úgy tudjuk, a döntés már korábban megszületett, miszerint az év végén elköszönnek Stögertől, amit előrébb hozott a kilátástalan debreceni teljesítmény. Megalázó a Dortmundban is megfordult edzővel szemben, hogy a menesztésével az idei utolsó meccset sem várták meg a vezetők, de érthető. Stöger legnagyobb hibájaként azt rótták fel, hogy nem tudta egységbe kovácsolni a világ több pontjáról igazolt, olykor ellenérdekelt játékosokat. Az osztrák szakember e tekintetben állta ki legkevésbé az összehasonlítást az elődjével, Szergej Rebrovval. Igen, utólag könnyen okos az ember, de úgy tűnik, az ukrán tréner pótlása nehezebb feladat, mint ahogy a vezetők gondolták. 

A sajtóban egyből megkezdődött a találgatás, ki lehet Stöger utódja. A Rebrovhoz hasonlóan szintén ukrán Viktor Szkripniket, a Zora Luhansz vezetőedzőjét, valamint a korábbi orosz szövetségi kapitányt, Sztanyiszlav Csercseszovot meg is nevezték. Ebből legalábbis arra következtethetünk, hogy kelet felől érkezhet az új edző. Akár afféle Rebrov-pótlékként, azzal a felismeréssel, hogy a jelenlegi nemzetközi keretet posztszovjet módszerekkel könnyebb irányítani, mint szabadelvű felfogással.

Borítókép: Sztanyiszlav Marco Rossival a 2020-as magyar–orosz meccsen

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.