Sikerrecept: hazai fiatalok és váratlan sztárigazolások

Az Ajax újra meglepte Európát. A holland csapat valamennyi meccsét megnyerte a Bajnokok Ligája csoportkörében, és a három szezonnal ezelőtti elődöntő után ismét nagy dobásra készül.

2021. 12. 08. 11:39
Ajax
Ajax's Brazilian forward David Neres (2L) celebrates with Ajax's Dutch defender Perr Schuurs (L) and Ajax's Ivorian forward Sebastien Haller after scoring his team's third goal during the UEFA Champions League Group C second leg football match between Ajax Amsterdam and Sporting CP at the Johan Cruyff Arena in Amsterdam on December 7, 2021. (Photo by Kenzo Tribouillard / AFP) Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2019 tavaszán az Ajax sokkolta a futballvilágot: a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében hazai veresége után a Santiago Bernabéuban szedte ízekre az előző három kiírás győztesét, a Real Madridot. Az amszterdami csapat ezt követően a Cristiano Ronaldóval felálló Juventust is búcsúztatta, a Tottenham Hotspur ellen pedig másodpercekre állt a fináléba jutástól. Ráadásul az Ajax mindezt látványos, közönségszórakoztató játékkal érte el.

Az Ajax menetelése több szempontból is váratlan volt: a PSV Eindhoven 2005-ös szereplése óta ez volt az első alkalom, hogy az egyre inkább belterjessé váló Bajnokok Ligájában az öt topligán (angol, francia, német, olasz, spanyol) kívüli együttes elődöntőig jutott, s a holland futball sem a fénykorát élte: a válogatott egymás után két nagy világversenyről is lemaradt.

A modern futball törvényszerűsége viszont lecsapott a hollandok keretére: Frenkie de Jongot a Barcelona, Mathijs de Ligtet a Juventus vitte el – a két játékosért összesen több mint 150 millió eurót kapott az Ajax. De nincs már a csapatnál az akkor menetelés fontos szereplői közül Donny van de Beek (Manchester United), Hakim Zijes (Chelsea) és Lasse Schöne (NEC) sem, s ha André Onanát nem tiltják el egy évre, amiért beszedte felesége tiltólistás anyagot tartalmazó gyógyszerét, valószínűleg már ő sem a holland csapat kapuját védené.

Az egyéves eltiltás letelte után már Onana (jobbra) is újra mosolyoghat (Fotó: EPA/Maurice van Steen)

Az Ajaxot hazai porondon nem viselték meg a veszteségek, a klub a tabella élén zárta a legutóbbi két idényt is – bár a 2019/20-as, befejezetlen szezonban a bajnoki cím kiosztása elmaradt –, a nemzetközi porondon azonban nem tudta megismételni a menetelést. 2019 őszén a Valencia és a Chelsea, tavaly a Liverpool és az Atalanta mögött csak a harmadik hely jutott az amszterdami együttesnek a BL-csoportjában.

Idén azonban ismét villantott az Ajax az európai futball nagyszínpadán is: bár a Sporting, Dortmund, Beşiktaş trió ellen a továbbjutás egyáltalán nem tűnt lehetetlennek a sorsolás után, arra senki sem számított, hogy a hollandok hibátlan mérleggel, hat meccsen aratott hat győzelemmel gázolnak át a riválisokon. A százszázalékos csoportkörös teljesítmény újdonság a klub történetében, erre még az 1990-es években egymás után két BL-döntőt játszott, Jari Litmanen vezette gárda sem volt képes!

Hogy, hogy nem, a főszereplők között ismét akad két saját nevelésű fiatal: a húszéves védő, Jurriën Timber és a tizenkilenc éves középpályás, Ryan Gravenberch is alapember az Ajaxban. Mindketten játszottak a nyári Európa-bajnokságon is, és alighanem egyikük sem Amszterdamban tölti majd a teljes karrierjét.

A fiatal hollandok feltűnése mellett az állandóságot képviseli Daley Blind, Erik ten Hag és Dusan Tadics. A harmincegy éves Blind éppen a három idénnyel ezelőtti menetelésre tért haza a Manchester Unitedtől. A rutinja sokat ér, azt viszont senki sem tudja, hogy meddig kíván még beültetett defibrillátorával futballozni.

Blind a kockázat miatt már aligha lesz az európai nagyágyúk célpontja, a vezetőedző, Erik ten Hag távozása viszont folyamatosan felmerül a sajtóban. Az Ajaxot 2017 óta irányító holland szakembert összeboronálták már a Bayernnel, a Dortmunddal, a Tottenhammel és a Manchester Uniteddel is, s bár a szerződése 2023 nyaráig szól, nemrégiben maga Ten Hag is úgy nyilatkozott, hogy készen áll a külföldi megméretésre.

Miközben az Ajax mindig is számíthatott a fiatal holland labdarúgóira, Dusan Tadics valószínűtlenül lett a három szezonnal ezelőtti menetelés egyik legnagyobb hőse. A szerb támadó nem nagy sztárként érkezett a Southamptonból, azonban kilenc BL-góljával bekerült a sorozat álomcsapatába és az Aranylabda jelöltjei közé is. Tadics ráadásul igazi vezéregyéniség, hamar megkapta a holland fővárosban a csapatkapitányi karszalagot, és az sem jelent számára problémát, ha a gólok helyett gólpasszokkal járul hozzá a sikerekhez.

Idén ugyanis már nem Tadics a fő gólfelelős az Ajaxban, hanem az elefántcsontparti támadó, Sébastien Haller. A huszonhét éves csatárt télen szerződtette a holland bajnok, a Frankfurtban és a West Hamben nyújtott produkciója után talán kissé magasabbra taksálták érkezésekor, mint a szerbet. A Bajnokok Ligájában viszont korábban még sosem szerepelt Haller, a debütálás ellenben nagyot szólt: Lisszabonban mesternégyessel mutatkozott be az elit sorozatban, és azóta is minden meccsén eredményes volt, tíz találattal egyelőre a csoportkör legeredményesebb játékosa, bár (öt mérkőzés, kilenc gól) még utolérheti.

Amikor a csoportelsők listáját egy álomsorsolás után kutatva böngészik majd az idei BL-csoportok második helyezettjei, a nevek alapján még mindig az Ajax lehet az egyik leginkább kívánt ellenfél. De bármelyik együttest is húzzák ki a holland óriás mellé a hétfői sorsoláson, az óvatosságra minden oka meglesz majd az Ajaxszal szemben.

Borítókép: Van ok az örömre az Ajaxnál (Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.