Az LSD miatt úszott el a kanadaiak éremesélye

Drámai körülmények között alakult ki a pekingi téli olimpián a női curlingtorna elődöntőjének mezőnye. Kanada nyert, Japán vesztett az utolsó fordulóban, viszont utóbbi szurkolt jobban, így folytathatja a versenyt.

Magyar Nemzet
2022. 02. 17. 11:10
Jennifer Jones Kanada curling LSD DSC Peking téli olimpia
Peking, 2022. február 17. A kanadai Jennifer Jones a 2022-es téli olimpia nõi curling selejtezõjében játszott Kanada - Dánia mérkõzésen a pekingi Nemzeti Vizi Központban 2022. február 17-én. MTI/AP Fotó: MTI/AP/Nariman el-Mofti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy jégkorongban, a téli olimpia másik csapatsportágában, curlingben is nagyhatalomnak számít Kanada. Az idei pekingi ötkarikás játékokon megrendezett három versenyszám közül mégis csak a férfiak versenyében jutott elődöntőbe a juharlevelesek csapata.

A vegyespáros után a női versenyben is az utolsó forduló döntött a kanadaiak sorsáról. Úgy tűnt, a nyolc éve, Szocsiban olimpiai bajnoki címet nyert Jennifer Jones egysége kiharcolja az elődöntőbe jutást, hiszen Dánia ellen sima, 10-4-es győzelemmel zárta az alapszakaszt.

Azonban a többi eredmény elkezdett rosszul alakulni Jonesék szempontjából: a britek legyőzték az oroszokat, Svájc pedig Japánt. Az utolsó meccs, ami zajlott a jégen, négy csapat sorsáról is döntött.

A legutóbbi olimpia döntőjének visszavágóján brit és a japán csapat a már biztos elődöntős Svédországnak szorított, a kanadaiak pedig Dél-Koreának. A négy éve hazai pályán ezüstérmes koreaiak győzelmükkel nemcsak a juharleveleseket juttatták volna az elődöntőbe, hanem az egymás elleni eredmények miatt saját magukat is, a japánok és a britek kárára.

A koreaiak mindent beleadtak (Fotó: MTI/AP/Nariman el-Mofti)

Svédország azonban nyert, a japánok és a britek fellélegezhettek, Kanada pedig már csak férficsapatában bízhat.

Hogyan alakult ki a sorrend?

Japán, Nagy-Britannia és Kanada csapata egyaránt öt győzelemmel és négy vereséggel zárta az alapszakaszt a harmadik–ötödik helyen, az egymás elleni eredmények pedig körbeverést mutatnak hármuk között. Így a meccsek előtti, úgynevezett LSD (last stone draw) dobások döntöttek a három válogatott között, amelyek általában csak azt határozzák meg, melyik csapat kezdi a mérkőzést.

A találkozók előtti dobások ház közepétől való távolságát lemérik, s értelemszerűen az alacsonyabb LSD-érték a jobb. A kilenc forduló összesítése, a két legmagasabb érték kiejtése után adja meg azt a számot, amely – amennyiben az egymás elleni eredmény nem dönt – feloldja a holtversenyt.

A mutató alapján Nagy-Britannia, Japán, Kanada sorrend alakult ki, ez előbbi kettőnek az elődöntőt, utóbbinak az olimpia végét jelenti.

A férfiak versenyében a címvédő amerikaiak elkerülték a hasonló számolgatást, így Matt Hamilton további két meccsen megmutathatja jótékonysági célból viselt hajkoronáját.

A női curlingtorna alapszakaszának végeredménye: 1. Svájc (8-1), 2. Svédország (7-2), 3. Nagy-Britannia (5-4), 4. Japán (5-4), 5. Kanada (5-4), 6. Egyesült Államok (4-5), 7. Kína (4-5), 8. Dél-Korea (4-5), 9. Dánia (2-7), 10. Oroszország (1-8).

Az elődöntő párosítása: Svájc–Japán, Svédország–Nagy-Britannia.

A férfi curlingtorna alapszakaszának végeredménye: 1. Nagy-Britannia (8-1), 2. Svédország (7-2), 3. Kanada  (5-4), 4. Egyesült Államok (5-4), 5. Kína (4-5), 6. Norvégia (4-5), 7. Svájc (4-5), 8. Oroszország (4-5), 9. Olaszország (3-6), 10. Dánia (1-8).

Az elődöntő párosítása: Nagy-Britannia–Egyesült Államok, Svédország–Kanada.

Borítókép: Jennifer Jones már biztosan nem ismétli meg szocsi sikerét (Fotó: MTI/AP/Nariman el-Mofti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.