Liu Shaolin Sándor ötvenmillió forintot is bukott, de ezt visszakaphatja

A Liu testvéreknek Kínában eddig is hatalmas volt a népszerűségük, és ez most tovább nőhetett.

2022. 02. 08. 12:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután az óvásunkat elutasították, végérvényes lett, hogy a pekingi téli olimpián a rövid pályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyében Liu Shaolin Sándor hiába haladt át elsőként a célvonalon, szabálytalanság miatt kizárták. Mi több, két szituációban is vétkesnek találták, ami sárga lapos kizárást jelentett, így a versenyszám 32 indulója közül a mezőny legvégére sorolták. Ami az aranyérem elvesztésével együtt az is jelenti, hogy Liu Shaolin ötvenmillió forintot is elbukott. A hatályos kormányrendelet értelmében Magyarországon ennyi jár az olimpiai bajnoki címért. Amennyiben versenyzőnknél csak egy szabálytalanságot látnak, akkor csupán a döntőben sorolják hátra, az ötödik helyen végez, olimpiai pontszerző, és az ötödik helye 14,3 millió forint pénzjutalmat ért volna neki legalább „fájdalomdíjként”.

Ám meglehet, hogy Liu Shaolin Sándor anyagilag még így is profitálhat a történetből. Már olimpiai bajnok, öccsével, Liu Shaoanggal együtt mindketten a sportáguk nagy csillagai, egyaránt kétszeres világbajnokok. Pekingben a vegyesváltóval a múlt héten már bronzérmesek lettek, 1000 méteren pedig bátyja kizárásával Liu Shaoang végzett a harmadik helyen.

Liu Shaolin Sándor a döntő után nem nyilatkozott, este viszont az Instagram-oldalán megosztott egy bejegyzést – angolul.

„A rövid pályás gyorskorcsolya egy gyönyörű sport és imádom. Gratulálok a barátomnak, Zsen Ce-vejnek. A jövőben még keményebben és még okosabban fogok edzeni” – írta többek között Liu Shaolin, gratulálva a vitatott döntéssel győztes hazai versenyzőnek.

Sportszerű, szimpatikus nyilatkozat, semmi hőbörgés, a lejtős hazai pálya emlegetése, netalán a csalás megpendítése.

Tegyük ide Liu Shalin Sándortól azt a nyilatkozatot is, amit még az olimpia előtt adott a Reuters hírügynökségnek:

„Az anyukám két zászlót varrt össze: a magyart és a kínait. Ezért lenne különleges, ha nyerni tudnék, és ezt a zászlót meg tudnám lengetni. Nemcsak a magyar embereknek akarok nyerni, és nemcsak magamnak, hanem a kínai embereknek is. Fele-fele arányban vagyok magyar és kínai. Ha érmet szerzek, akkor fele Kínáé, fele Magyarországé – fogalmazott a Magyarországon született Liu Shaolin Sándor, akinek édesanyja magyar, édesapja kínai.

A Liu testvérek korábban már beszéltek arról, hogy egy olyan márkát szeretnének építeni, mint amit háromszoros olimpiai bajnok úszónk, megvalósított.Kínában hatalmas népszerűségnek örvendenek; a Magyar Országos Korcsolyázószövetség főszponzora pedig a Li Ning kínai sportruházati cég – nyilvánvaló a kapocs. Sokatmondó, hogy Liu Shaolin Sándor az Instagram-oldalára a bemutatkozásához belinkelt egy cikket, amelyben többek között azt is megtudhatjuk, hogy a testvérektől nem áll távol a divat világa sem. Mindketten egy kínai divatmárka arcai, volt idejük beleszokni a fotózásokba, a modellkedésbe.

A 26 esztendős Liu Shaolin Sándor ideális reklámarc, különleges személyiség – 23 éves öccse kétségkívül visszahúzódóbb –, most pedig a szimpatikus vesztes. A története, a megnyilvánulásai, a kínai Zsen Ce-vej győzelmével együtt természetesen nagy sztori Kínában, a világ legnépesebb, 1,4 milliárd lakosságú országában, ahol számunkra felfoghatatlan léptékű a belső piac. 

Nem lepődnénk meg, ha újabb kínai szponzorok kopogtatnának a testvéreknél, akik még 1500 méteren és 500-on, majd címvédő váltónkban is harcba szállnak az aranyért; s jó eséllyel még jobban felhívhatják magukra a figyelmet. Mindez pedig nem csak érmekben kamatozhat nekik.

Liu Shaolin Sándor amúgy ma az Instagram-oldalán egy 24 óráig látható történetében így reagált az óvás elutasítására: „Majd megpróbálom négy év múlva. Remélem, addig már nem lesz pattanás az arcomon” – mindehhez egy mosolygós hangulatjelet tett.

Közben az olimpián áll a bál, a dél-koreaiak azzal vádolják Kínát, hogy ellopta az 1000 méteres döntő aranyát – tőlük.

Borítókép: Amikor Liu Shaolin Sándor még azt hitte, hogy megnyerte a döntőt... (Forrás: Facebook/Magyarock – Olympic Team Hungary)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.