Sírva búcsúzott élete szerelmétől a Repülő Paradicsom

A hódeszkások 1998 óta versenyeznek a téli olimpián. A sportágban eddig egyetlen versenyző, az amerikai Shaun White jutott el három aranyéremig. Búcsúversenyén White megpróbálkozott a negyedikkel is, de az újabb dobogó Pekingben már nem jött össze.

2022. 02. 11. 11:49
WHITE, Shaun
Csangcsiakou, 2022. február 11. Az amerikai Shaun White a hódeszkások férfi félcsõ számának döntõjében a pekingi téli olimpián, a csangcsiakoui zónában lévõ Kenting Havas Parkban 2022. február 11-én. Shaun White negyedik lett az utolsó versenyén. A 35 éves amerikai klasszis, aki az ötödik olimpiáján szerepel, február 5-én jelentette be, hogy a pekingi játékokkal véget ér a pályafutása. Fotó: MTI/AP/Gregory Bull
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Paul Elvström (dán, finndingi), Al Oerter (amerikai, diszkoszvetés), Carl Lewis (amerikai, távolugrás), Icso Kaori (japán, szabadfogású birkózás), Michael Phelps (amerikai, 200 m vegyesúszás), Mijain López (kubai, kötöttfogású birkózás). Ők hatan tudták négy különböző olimpián is megnyerni ugyanazt az egyéni versenyszámot.

A felsorolásból kitűnik, hogy a téli játékokon még senki sem vitte véghez ezt a bravúrt. Pénteken, Pekingben ketten is megpróbálták.

A svájci sífutónak, Dario Colognának nem volt reális esélye, hogy csatlakozzon az illusztris névsorhoz, az amerikai hódeszkalegenda, Shaun White esetében viszont nem lehetett kizárni a bravúrt.

A Repülő Paradicsomnak akár már korábban meglehetett volna a mesternégyes, hiszen 2006-ban, 2010-ben és 2018-ban nyert aranyat félcsőben, Szocsiban viszont lemaradt a dobogóról, negyedik lett.

A vancouveri arany és a vörös hajkorona, amelynek becenevét köszönheti a Repülő Paradicsom, Shaun White                            Fotó: MTI/AP/Jae C. Hong

Magyarországról nézve nehéz felfogni, mekkora sztár lehet valaki hódeszkásként, a közösségi média adatai viszont jelzésértékűek: a 2014-es szocsi olimpia alatt az összes részt vevő sportoló közül Shaun White-ról értekeztek a legtöbbet a Facebookon.

Nem meglepő tehát, hogy miután a harmincöt éves sportoló bejelentette, a pekingi lesz karrierje utolsó versenye, óriási várakozás előzte meg a félcső döntőjét, az Egyesült Államokban főműsoridőben zajlott a verseny.

A fináléban három csúszást mutathatott be a tizenkét versenyző, és a legjobb pontszám alapján rangsorolták a deszkásokat. White a második csúszásával a negyedik helyen állt, kockáztatnia kellett a búcsúéremért, de nem járt sikerrel.

– Jobb lett volna, ha rendesen be tudom fejezni az utolsó csúszásomat, de a hátsó lábammal nehézségeim akadtak. Talán a nyomás, talán a fáradtság volt az oka. Itt a vége, hálás vagyok a karrieremért. Nagyszerű utazás volt, a hódeszka életem szerelme – mondta könnyeivel küszködve White.

A Repülő Paradicsom már 2006-os és 2010-es sikere után is sportág legnagyobbjai között követelt magának helyet, az extrém sportok csúcseseményén, az X-Gamesen is számolatlanul nyerte az aranyakat, ám ő egy kései sikerére emlékszik vissza legjobb szívvel.

– A 2018-as olimpiai győzelem volt a pályafutásom csúcspontja. Vissza akartam térni a dobogó tetejére, egyetlen menetem volt, hogy megcsináljam, és sikerült.

Akkor a White-nál tizenkét évvel fiatalabb japán Hirano Ajumu végzett a második helyen, idén, Pekingben viszont ő volt az, aki az utolsó csúszással megszerezte az aranyérmet.

 Természetesen, ahogy lényegében a teljes generációját, Hiranót is inspirálta a visszavonuló White.

– Shaun teljesítménye mindenkit lenyűgözött, különleges alakja a sportágnak. Ő egy hős, aki mindig saját magát akarja túlszárnyalni. Ez egy fontos lecke, amit tőle tanultam. Ma is jól szórakozott a félcsőben, és remélem, hogy én is ugyanezt az üzenetet tudtam közvetíteni – méltatta a nagy elődöt a japán bajnok.

XXIV. téli olimpia (Peking), hódeszka, férfi félcső

1. Hirano Ajumu (Japán)

2. Scotty James (Ausztrália)

3. Jan Scherrer (Svájc)

Borítókép: A búcsúzó Shaun White trükk közben (Fotó: MTI/AP/Gregory Bull)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.