Lenyűgöző születésnapi ajándékot kapott a magyar kosárlabda

Nyolcvanéves az idén a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége. Az időzítés véletlen, ám méltó a tekintélyes, gazdag nyolc évtizedhez: a szövetség új székházba költözött, mostantól korszerű körülmények között dolgozhat. Az átadón a FIBA főtitkára az egész világ kosárlabdasportja nagy pillanatának nevezte az eseményt.

Magyar Nemzet
2022. 03. 22. 15:10
null
Fotó: GIRGASZ PETER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Családokkal is gyakran megesik, hogy kinövik a lakhelyüket. Ez történt a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségével, amely már nem fért el az eddigi székhelyén, a Magyar Sportok Házában. Szalay Ferenc elnök ezt számokkal támasztotta alá:

– Tizenkét évvel ezelőtt a szövetségünk költségvetése alig százkilencvenmillió forintot tett ki, s mindössze huszonkétezer igazolt sportolónk volt. Azóta több mint kétszázmilliárd forintnyi társasági adóból származó támogatást sikerült a kosárlabdára fordítanunk, felújítottunk kétszázötven tornatermet, sportcsarnokot, és építettünk is néhányat. Mára közel kilencvenezer igazolt kosárlabdázóval az ország egyik legnagyobb szövetsége lettünk, az új székházra azért volt szükség, mert a sportágat kiszolgáló infrastruktúra már szűkös volt korábbi helyünkön.

Az MKOSZ küldöttgyűlése 2018-ban kezdte el egy többfunkciós, modern elvárásoknak megfelelő ingatlan, a Magyar Kosárlabdázás Háza projektjének a megvalósítását. A 2016-ban átadott székesfehérvári kosárlabda-edzőközpont építésében már sikeres partnerként közreműködő, az ingatlanfejlesztésben és -üzemeltetésben kimagasló tapasztalatokkal rendelkező WING Zrt.-vel együttműködve a szövetség a telek- és építőipari árak vizsgálatát követően nem zöldmezős beruházás, hanem ingatlanfelújítás mellett döntött. Az egykori Pannon GSM korábbi, budaörsi irodaháza tökéletesen alkalmas volt arra, hogy az MKOSZ igényeinek megfelelően átalakítva és felújítva szolgálja a magyar kosárlabdasportot.

Az épület egyharmada egyéni képzésekre és továbbképzésekre alkalmas, konferenciaeszközökkel felszerelt kosárlabdacsarnokká alakult, amely az öt tárgyalóval, oktatóteremmel és a kondicionálóteremmel kiegészülve látja el az oktató-továbbképző központ funkciót. Az épület másik szárnyában, 300 négyzetméteren lesz a sportág történetét feldolgozó, a kapuit várhatóan nyáron megnyitó kosárlabda-múzeum, a mélygarázsszinteken a 180 parkolóhely mellett a sportszerek és dokumentumok tárolására alkalmas raktárhelyiségeket alakítottak ki.

A beruházás és ingatlanvásárlás összege 4,1 milliárd forint volt, a látványcsapatsportágak társasági adóból történő támogatási lehetőségével élve 48 cég ajánlotta fel adójának egy részét támogatásként.

– Ez a nap nem csupán a magyar kosárlabdasportnak nagy pillanat, hanem a világ kosárlabdasportjának – mondta Andreas Zagklist, a FIBA főtitkára, aki eljött az átadóünnepségre. – Ma nem csupán ennek a székháznak az átadását ünnepeljük, hanem a magyar szövetség nyolcvanadik, s a nemzetközi szövetség kilencvenedik születésnapját is. A FIBA nevében ezúton szeretném megköszönni azt a kiváló együttműködést, melyet a magyar és a nemzetközi szövetség ápol. A magyar kosárlabda gazdag múlttal és biztató jelennel rendelkezik. A magyar szövetség nem csupán a múltjára lehet büszke, elég csak a 3×3-as szakágban betöltött meghatározó szerepére gondolnunk.

Fotó: MKOSZ/Girgász Péter

Az eseményen Andreas Zagklist átadta Szalay Ferencnek az 1955-ös – magyar győzelemmel zárult – férfikosárlabda Európa-bajnokságon játszott magyar–szovjet mérkőzés hivatalos jegyzőkönyvét.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.