Tuchel a Real legyőzésével feledtetné az újonc elleni botlást

Pikáns párharccal folytatódnak a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntői, a címvédő Chelsea a rekordbajnok Real Madridot látja vendégül. A másik szerdai összecsapáson a Villarreal próbálhatja meg megállítani a gólokat futószalagon termelő Bayern Münchent.

2022. 04. 06. 7:17
TUCHEL, Thomas
Porto, 2021. május 29. Thomas Tuchel, a Chelsea vezetõedzõje csapatának a Manchester City ellen a labdarúgó Bajnokok Ligájának döntõjében játszott mérkõzésén a portói Dragao Stadionban 2021. május 29-én. MTI/EPA/Getty pool/David Ramos Fotó: David Ramos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bajnokok Ligája negyeddöntőinek párosításai közül kiemelkedik a Chelsea és a Real Madrid duója. A címvédő a rekordbajnokkal mérkőzik meg, a spanyoloknak lehetőségük nyílik visszavágni a tavalyi elődöntős vereségért. Emellett adott két remek edző párharca, az egyik oldalon a háromszoros BL-győztes Carlo Ancelotti, a másikon a sorozatot a londoniakkal tavaly megnyerő Thomas Tuchel. 

Utóbbi nem él meg könnyű napokat. Ha nem lenne elég a Chelsea tulajdonosváltási hercehurcája, Tuchel felesége a közelmúltban válási keresetet nyújtott be, és a londoni csapat szombaton összeomlott a Brentford ellen, tíz perc alatt három gólt kapva, 4-1-re maradt alul otthon. A vereségnek később akár nagy jelentősége is lehet, ugyanis az Arsenal és a Tottenham is csak öt ponttal van lemaradva a harmadik Chelsea mögött a Premier League-ben.

Tuchel a súlyos vereség ellenére nem kongatta meg a vészharangot, már csak azért sem, mert szombat előtt zsinórban hat meccset nyert meg, köztük a Lille ellenit is a BL nyolcaddöntőjében.

– Volt egy szabadnapunk, amire szükségünk volt, hogy feldolgozzuk a történteket. Azóta megbeszéltük az okokat. Egyikünknek sem tetszett az a meccs, de úgy állunk hozzá, hogy az jelenti a kivételt a szabály alól. Jobb munkát kell elvégeznünk a pályán. Ugyanakkor, a közönségnek is hangosabban kell szurkolnia, mindenkire szükségünk van. Erős ellenféllel nézünk szembe, mindenkinek a legjobbját kell nyújtania. Nem érdekel, hogy most hol áll az európai rangsorban a Real Madrid. Mi ismét bizonyítani akarunk magunknak, ez a célunk. Ez egy különleges esemény egy különleges ellenfél ellen, ezért nagyon izgatottak vagyunk – nyilatkozta a német mester, majd azt is elárulta, együttese Real elleni tavalyi mérkőzéseit a felkészülés során nem nézte vissza, mondván nem lett volna értelme, hiszen azóta új edző irányítja a madridiakat és a játékoskeretük is megújult. 

 

Bár az újonc elleni vereség nem ezt bizonyította, hazai pályán meglehetősen jól teljesít a Chelsea, a szombati bukta előtt szeptember közepe óta senki sem tudta bevenni a Stamford Bridge-et. Tavaly a BL elődöntőjében a Real Madridnak sem sikerült, a hazai 1-1 után vendégként 2-0-ra kapott ki. A spanyolokat tehát fűtheti a bosszúvágy, ráadásul duzzadhatnak az önbizalomtól. Tizenkét pontos előnnyel vezetik a La Ligát, legutóbbi hét meccsükből hatot megnyertek – a Barcelona elleni hazai négygólos vereség belerondít a képbe –, és a BL nyolcaddöntőjében vert helyzetből álltak fel, mesterhármasával búcsúztatták a PSG-t. A francia csatár 34 évesen élete formájában van, szombaton a Celta Vigo elleni 2-1-es győzelem alkalmával duplázott, 35 mérkőzésen 34 gólnál jár az idényben.

A királyi gárda arra hajt, hogy újra, immáron tizennegyedszerre megnyerje a BL-t. Ugyanakkor tudják Madridban, hogy a Chelsea-vel idén is meggyűlhet a bajuk.

– A címvédőről beszélünk, nagyon erős együttes. Tavaly már találkoztunk velük, és azóta nem sokat változott a csapat összetétele. Fizikálisan rendkívül erősek, nagy intenzitással játszanak, és rendkívül gyors támadóik vannak – méltatta a londoniakat Emilio Butragueno, a Real intézményes kapcsolatokért felelős igazgatója.

Nehéz feladat vár a Villarrealra

Unai Emery kezében jó helyen van a Villarreal. A spanyol vezetőedző tavaly elérte, amire fél évszázadon keresztül egy elődje sem volt képes: fontos kupát hódított el a sárgákkal. Emery az Európa-liga megnyerését követően sem ült a babérjain, idén a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe vezette a Villarrealt, ez 2009 óta először fordult elő az együttessel. 

Útközben, a legjobb tizenhat között vendégként kiütötték a Juventust (4-1-es összesítéssel jutottak tovább). Azóta azonban megtorpant a csapat, legutóbbi két bajnokiját lőtt gól nélkül veszítette el, szombaton a kiesőjelölt Levante otthonában 2-0-ra maradt alul.

Ezek után Európa egyik legjobb gárdája vár rájuk. A Bayern München a BL csoportkörét a legtöbb lőtt góllal (22), makulátlan eredménysorral zárta, a nyolcaddöntőben pedig a Salzburggal feltörölte a padlót (8-2-es összesítéssel jutott tovább). A németek legutóbbi két meccsükön négy-négy góllal keserítették meg többek között a németországi magyar légiósok életét (szombaton 4-1 a Sallai Rolandot alkalmazó Freiburg, előtte 4-0 klubja, az Union Berlin ellen), pedig továbbra is megállíthatatlan, 43 találatot jegyzett eddig az idényben a müncheniek mezében.

 

Nem sok érv szól tehát a Villarreal továbbjutása mellett. Unai Emery persze ettől függetlenül nem dobja be a törölközőt:

– Élveznünk kell ezt az estét, és közben versenyképesnek maradnunk. Tudjuk, hogy nem mi vagyunk a párharc esélyesei, arra készülünk, hogy tökéletes teljesítményt kell nyújtanunk támadásban és védekezésben is, és az egyéni villanásoknak is fontos szerepük lehet. Optimista vagyok, úgy gondolom, hogy a játékosaink jól fognak reagálni erre a kihívásra – fogalmazott a spanyol tréner. 

Müncheni kollégája, Julian Nagelsmann arra hívta fel a figyelmet, hogy a Villarreal nem véletlenül nyerte meg az Európa-ligát, hiszen tapasztalt edzője és játékosai, valamint jól kidolgozott taktikája van. Emellett a Juventus kiejtésével is bizonyítottak a spanyolok, ami a Bayern fiatal trénere szerint nem volt egyszerű feladat.

Szerdai program. Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 1. mérkőzés: 

Chelsea–Real Madrid 21.00 (tv: M4 Sport)
Villarreal–Bayern München 21.00 (tv: Sport 2)

 

Borítókép: Thomas Tuchel (Fotó: MTI/EPA/Getty pool/David Ramos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.