Bőséges kárpótlást kapott az elmaradt olimpiai szereplésért

Az olimpiai ezüstérmes Varga Ádám nyerte a K–1 es számot a maratoni kajak-kenu országos bajnokságon, ám Noé Bálintnak van oka az örömre. A Honvéd sportolója lett a második, ennél fontosabb, hogy másodszor is megelőzte a maratoni műfaj specialistáját, Boros Adriánt, így júliusban ő indulhat a Világjátékokon. Noé Bálint – Kulifai Tamással egyetemben – tavaly erősen vitatható döntésként maradt le a tokiói olimpiáról, a sors most bőségesen kárpótolta.

Magyar Nemzet
2022. 05. 20. 19:10
Forrás: MKKSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az már a május elején Kaposváron megrendezett első válogatón eldőlt, hogy az országos bajnokságon Noé Bálint és Boros Adrián vív külön csatát a Világjátékokon való indulásért. A két kajakos ennek megfelelően egymás mellől rajtolt el és vágott neki a 21 kilométeres távnak a pénteki versenyen. Noé eleinte nem tudott csatlakozni az élen haladó bolyhoz, de az első fordulóhoz már a Tokióban ezüstérmes Varga Ádámmal együtt elsőként érkezett. Az első futószakaszt követően pedig lerázták a többieket, Boros Adrián sem tudta velük tartani a lépést. A két edzőtárs az utolsó futószakaszig együtt haladt, a véghajrára viszont Vargában maradt több erő, így a bajnoki cím az övé, a Világjátékokon való indulási jog pedig Noé Bálinté lett, aki megelőzte a harmadik helyen célba ért Boros Adriánt.

– Az elején azt hittem, hogy mivel most csak 21 kilométer a táv, könnyebb is lesz, de a nagyobb iram miatt ez is fájt a végére – mondta a futam után Noé Bálint a Magyar Kajak-kenu Szövetség honlapjának nyilatkozva. – A rajtnál voltak gondjaim, gyakorlatilag az egész mezőnyt meg kellett kerülnöm, de az első fordulóhoz már együtt érkeztünk Ádival. Egy nappal korábban érkeztem a helyszínre, gyakoroltam a futószakaszokat is, viszont az egyik beszállásnál beütöttem a lábam, így úgy voltam vele, hogy most a vízen próbálok minél erősebben menni és a futást, úgymond, kicsit lazábbra venni, ha lehetőségem van rá. Bár a versenyben csak második lettem, szerintem nincs okom szégyenkezni, Ádi klasszis teljesítményt tett le az asztalra A kaposvári verseny előtt még úgy voltunk vele, hogy készülünk, aztán majd meglátjuk mi lesz. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült, nagy kő esett le a szívemről.

A Tokióban ezer méteren mögött második Varga Ádámnak, miként felelevenítettük vele az országos bajnokságot megelőző beszélgetésben, nem idegen a maraton, hiszen ifjúságiként világbajnokságot is nyert ebben a szakágban. Noé Bálint, noha nem specialista, közismerten ugyancsak jól bírja a hosszabb távokat, a síkvízi világversenyeken 5000 méteren világ- és Európa-bajnok. Az országos bajnokság, illetve a válogató végeredménye tehát meglepetés is, meg nem is. Boros Adriánnak mindenképpen hideg zuhany.

Noé Bálintnak viszont kárpótlás, hiszen tavaly K–2 1000 méteren megnyerte a hazai válogatót Kulifai Tamással, mégis kimaradtak az olimpiai csapatból. 

Kiszli Vanda kikapott, de ő utazhat

Női kajak egyesben a hazai környezetben versenyző Czéllai-Vörös Zsófia ezúttal legyőzte Kiszli Vandát, ám a Világjátékokon utóbbi indulhat az egyesült államokbeli Birminghamben.

A Világjátékokra csak kajakosok nevezhetnek, ezért a kenusok versenye nem számított válogatónak. Férfi kenuban nem született meglepetés, a kilencszeres világbajnok Kövér Márton simán győzött, a nőknél Kulcsár Dorina a végén lehajrázta Bonyai Reginát. 

Borítókép: Noé Bálint nagy esélyt kapott az ob-győzelemmel (Fotó: MKKSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.