időjárás 36°C Pál 2022. június 30.
logo

Halász Bence újra világbajnoki bronzérmeshez méltóan dobott

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Hírszolgálat
2022.05.16. 19:10 2022.05.16. 19:27
Halász Bence újra világbajnoki bronzérmeshez méltóan dobott

A tokiói olimpiára keserű szájízzel gondolhat vissza Halász Bence, hiszen a tavalyi ötkarikás játékok atlétikai versenyein vb- és Eb-bronzérmes kalapácsvetőnk csak a 14. helyen végzett. Az elmúlt hét végén Győrben volt egy „nagy dobása”, de idén még nagyobbakra készül.

Halász Bence nagyon büszke arra, hogy az idei Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj csúcskategóriás egynapos viadalt beharangozó sajtótájékoztatón a nevét a Székesfehérvárra érkező sztárversenyzőkkel – például a svéd rúdugró Armand Duplantisszal, az amerikai súlylökő Ryan Crouserrel és az olasz magasugró Gianmarco Tamberivel – együtt említették. Ennek az elismerésnek az üzenete már az elmúlt hétvégi csapatbajnoki elődöntőben is extra motivációt jelentett a még mindig a fiatal kalapácsvetők közé tartozó, 24 éves magyar dobóatléta számára.

– Ilyen elismerést és előlegezett bizalmat illik meghálálni, és ez a szándék is közrejátszott abban, hogy egy nagyon kiegyensúlyozott sorozatra építve 78,72 métert sikerült dobnom az országos csapatbajnokság győri elődöntőjében. Nem adtam ki magamból mindent, sok még a tartalékolom, és ezt a közelgő eugene-i világbajnokságon, a müncheni Európa-bajnokságon, valamint az augusztus 8-i Gyulai Memorial nemzetközi versenyen is bizonyítani szeretném – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a Dobó SE kiválósága, aki 2019-ben a dohai vb-n a dobogó harmadik fokára állhatott, miként egy évvel korábban a berlini Európa-bajnokságon is.

„A javítás és a bizonyítás szándéka is forr bennem”

A nagy küzdők közé tartozó és elképesztően erős Halásznak tavaly nem volt igazán jó versenyévadja. Januárban megműtötték a térdét, ami közben kiderült, hogy több a sebészek dolga, mint amire számítottak, ráadásul a felkészülését megnehezítő és továbbra is gyakran jelentkező ízületi fájdalmai az egész évben kisebb-nagyobb gondot okoztak a számára. Lelki sérülése is volt: hiába küzdött, Tokióban nem jutott az olimpiai döntőbe, a 75,39 méteres legjobbja csak a 14. helyhez volt elegendő.

– A javítás és a bizonyítás szándéka is forr bennem, tudom, hogy az elmúlt évben történteket sürgősen feledtetnem kell – folytatta Halász Bence, akinek két éve már csak tizenkét centiméter hiányzott ahhoz, hogy beléphessen a „nyolcvanasok klubjába”. – Minden eddiginél keményebb és intenzívebb volt a felkészülésem két hónapja, bátran jelenthetem ki, hogy amennyit a dél-afrikai és a tatai edzőtáborokban dolgoztam, azzal az erőfeszítéssel már a teljesítőképességem jelenlegi felső határát feszegettem. Erre az edzésadagra már nem lehet rátenni néhány lapáttal, legfeljebb csak másképpen elosztani a heti terhelést. Amit meg is tettünk, amikor úgy döntöttünk, hogy hétfőn és csütörtökön a szokásos kettő helyett csak egy edzésnek kell nekifeszülni, azok viszont 3,5-4 órás hosszúságúak – árulta a kalapácsvető.

Halász Bence vasárnapi ígéretes 78,72 méteres eredményéről még annyit, hogy azzal a tokiói olimpián hatodik, tehát pontszerző lehetett volna, de ez nem jelenthet vigaszt a szombathelyi versenyző számára, mert a tavaly lezárt jegyzőkönyvbe ennél három méternél is gyengébb eredmény került. Az viszont valóban biztató és az eddig elvégzett munka mennyiségét és minőségét minősíti, hogy a győri nagy dobása lényegese jobb volt, mint amilyen az idei világbajnokság 77,50 méteres nevezési szintje.

Már a jövő évi budapesti vb is a célkeresztben

– Az erőm már megvan a nagy célok eléréshez, a technikám is szépen összeállt, ezenkívül az sem mellékes, hogy vasárnap csak egyszer léptem ki, és még a legrosszabb dobásom is nagyobb volt 77 méternél. Van még hova fejlődnöm, de semmiképen sem szabad megriadnom attól, hogy az olimpiai aranyérmes lengyel Wojciech Nowicki nemrégiben a kenyai nemzetközi versenyen előállt egy tekintélyt parancsoló 81,43-mal, amivel nagyon közel került a 82,52 méteres egyéni rekordjához. Nekem most az a célom, hogy a 2022-es esztendő már az én első 80 méternél jobb eredményemről is szóljon, ami egy lélektani határ átlépését is jelentheti a számomra. Ha minden úgy halad előre, ahogy mostanáig, lesz keresnivalóm a eugene-i világbajnokságon, de a mércét a legmagasabbra a müncheni Európa-bajnokságon állítanám magam elé. Fontos ez az év a számomra, mert előre tekintve egyre inkább foglalkoztat a jövő évi budapesti világbajnokság, ahol a hazai közönség biztatása minden magyar atléta számára sokat, sőt nagyon sokat jelenthet – mondta befejezésül Halász Bence, akinek az útját szombathelyi mesterei, a Németh fivérek, Németh Zsolt és Németh László egyengetik.

Borítókép: Halász Bence 2019-ben bronzérmet nyert a dohai világbajnokságon (Forrás: Atletika.hu)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.