Bejött a Vidinek Azerbajdzsán, péntekre is ott maradt a csapat

Összességében jól szerepeltek a magyar csapatok az Európa-konferencialiga második fordulójában. A Puskás Akadémia ugyan simán kiesett a portugál Guimaraessel szemben, de ott ez volt a papírforma. A Fehérvár és a Kisvárda viszont meggyőzően jutott tovább azeri (Gabala), illetve kazah (Kajrat Almati) ellenfelével szemben, s készülhet a harmadik fordulóra. A Vidi a moldovai FC Petrocub Hincestivel, a Kisvárda pedig a norvég Moldéval találkozik a következő körben. Továbbjutott a DAC és a Sepsi OSK is.

Magyar Nemzet
2022. 07. 29. 9:58
null
Fotó: MOL FEHERVAR FC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan a visszavágón kikapott 2-1-re, a Fehérvár magabiztosan, 5-3-s összesítéssel jutott tovább. A Kaukázus lábainál fekvő festői, csupán tizenkét ezer lakosú kisváros egzotikus, turisztikai desztinációnak sem utolsó, a fehérváriak persze nem azért maradtak ott péntekre is, hogy szétnézzenek a környéken.

Michael Boris már a meccs előtti sajtótájékoztatón elárulta, hogy a Vidi ezúttal nem közvetlenül a csütörtök esti mérkőzés után éjjel utazik haza, hanem csak pénteken. Mégpedig azért, mert vasárnap Pakson már bajnoki idénynyitó vár a piros-kékekre, s ez az időbeosztás jobban szolgálja a zökkenőmentes regenerációt.

A Vidi már túl is van a helyi idő szerint péntek délelőtti tréningen. Ebéd után, 15 órakor emelkedik magasba a küldöttséget szállító különgép, amely a tervek szerint magyar idő szerint 16.30 körült landol Budapesten, szombaton délután pedig már Sóstón készül a csapat a vasárnapi bajnoki rajtra. Méghozzá önbizalommal telve, bár Michael Boris a meccs utáni nyilatkozatban a hiányosságokra is rámutatott.

– A fő célunk az volt, hogy továbbjussunk a következő körbe, ez sikerült, viszont sajnos elveszítettük a mérkőzést és tizenegyest is hibáztunk. Tudtuk, hogy ha a Gabala megszerzi az első gólt, rá fognak menni a másodikra is és megpróbálnak nyomást helyezni ránk. Nem szeretek veszíteni, de a mai meccsen mutatott teljesítményünk sajnos nem volt elég, sok párharcot elveszítettünk. Az első bajnokiig ezeket a hibákat ki kell javítanunk, ennek már péntek reggel neki is állunk. A Gabalának köszönjük a kedves fogadtatást és a remek körülményeket, sok sikert kívánok nekik a bajnokságra! – értékelt a Vidi vezetőedzője.

Az ellenfél mestere is elismerte, a Vidi megérdemelten jutott tovább.

– Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés vár ránk, hiszen az ellenfelünk egy szervezetten játszó csapat, ráadásul az odavágón jelentős előnyt szereztek. Meg voltam elégedve a játékosaim motivációjával, a mai mérkőzésen dominálni tudtunk és kis szerencsével más is lehetett volna az eredmény. Köszönöm a csapatomnak a mai meccset, tudjuk, hogy a jövőben még erősebbnek kell lennünk, hogy sikerrel vegyük az ilyen párharcokat, a Fehérvárnak pedig sok sikert kívánok a folytatáshoz! – mondta Elmar Bakhshiyev.

A Fehérvár az Ekl harmadik fordulójában a moldovai FC Petrocub Hincestivel találkozik, s a párharc első mérkőzését augusztus 4-én, csütörtökön 20.30-tól hazai pályán játssza. A Vidi esélyesként várja az újabb feladatot.

Történelmi siker

A Kisvárda a hazai visszavágón ugyanúgy 1-0-ra győzte le az előző idényben az Ekl csoportkörében szerepelt Kajrat Almatit, mint a kinti első mérkőzésen. Török László, a várdaiak vezetője szerint történelmi sikert aratott a csapata.

– Az első mérkőzésen azt beszéltük, jó lenne lehozni kapott gól nélkül, de a továbbjutás a második meccsen dőlt el. Arra kellett figyelnünk, hogy kompaktak, fegyelmezettek legyünk, és ez sikerült is. Mindenkinek köszönjük, aki ezért a sikerért dolgozott, elsősorban a csapatnak, amely történelmi sikert aratott. Voltak ragyogó ütemű labdaszerzéseink, de sokszor elkapkodtuk a befejezéseket. Amikor türelmesebbek voltunk, akkor veszélyesebbek is voltunk az ellenfél kapujára. Az Almatit is dicsérni kell, hiszen sokkal veszélyesebben futballozott, mint az első meccsen. Kicsit fordulópont volt, amikor hármat is cseréltem, előre mindenféleképpen kellett frissíteni, ezt meg is beszéltük, hiszen nagyon sokat dolgoztak a támadóink. Háromszor is változtattunk a felálláson a meccs közben, elfáradtak, de a cserék is remekül szálltak be.

Kirill Keker, a Kajrat Almati vezetőedzője először is gratulált a Kisvárdának a továbbjutáshoz, majd elmondta, sajnálja, hogy egyik mérkőzésen sem sikerült gólt lőniük, van min dolgozniuk.

A Kisvárda a következő körben a Molde ellen játszik. A norvég csapatot jól ismerjük, két éve az FTC éppen a Moldéval találkozott a Bajnokok Ligája selejtezőjének negyedik fordulójában, s a nehezen kivívott továbbjutás után feljutott a BL főtáblájára. Fel van adva a lecke a várdaiaknak.

Nagyobb volt a tempó, mint az NB I-ben

A Puskás Akadémia a visszavágón 0-0-t játszott a portugál Vitória Guimaraessel, így 3-0-val kiesett. A felcsútiaknak sajnos esélyük sem volt ledolgozni az első meccsen szerzett hátrányt. Egyrészt a három gól túl sok volt, másrészt balszerencse is sújtotta a őket, két kulcsjátékosuk, Szolnoki Roland, a válogatott Nagy Zsolt is megsérült.

– A térdük sérült meg, remélem, hogy nem lesznek szakadások, és gyors lesz a gyógyulás – fejezte ki a eményét a sajtótájékoztatón Hornyák Zsolt vezetőedző, aki persze csalódott, de nem teljesen elégedetlen. – A csapatomnak szeretném megköszönni a hozzáállást. Küzdöttünk végig, de nem sikerült három gólt szereznünk. Hiányzott a minőségi befejezés, Zahedi a sérülése után még nincs tökéletes formában. Szerettünk volna nyerni, esetleg továbbjutni, de nem sikerült. A mentalitás rendben volt, de a kulcsemberek elvesztése miatt szomorú vagyok, hiszen vasárnap a Ferencvárossal játszunk – néhány perc múlva már csak ezzel a mérkőzéssel szeretnék foglalkozni.

Hornyák Zsolt azt is elmondta, mi a különbség a magyar és a portugál futball között.

– Nagyobb volt a tempó, mint egy hazai bajnoki mérkőzésen. Ezt a csapat is érzi, rögtön a mérkőzés után el is mondták a játékosok. Több ilyen meccsre vágynék, akár itthon is. Ez nekem is jelzés, hogy még nagyobb erővel, még gyorsabban kell dolgozni az edzéseken, akár a hangom felemelésével is erre ösztökélni őket. Ezek az ellenfelek megmutatják a hiányosságaidat a gyors labdaforgatásban, labdajáratásban és az egy az egy elleni párharcokban.

Továbbjutott a Sepsi és a DAC, kiesett az Eszék

A magyar érdekeltségű csapatok közül együttese, asvácji FC Basel 1-1-es döntetlent játszott az északír Crusaders Belfast vendégeként, 3-1-es összesítéssel megnyerte a párharcot. A magyar válogatott csapatkapitánya végig pályán volt, a 86. percben sárga lapot kapott. A Baselra a harmadik fordulóban rangadó vár a dán Bröndby ellen.

Továbbjutott a Sepsi OSK és a DAC is, az Osijek (Eszék) viszont kiesett.

A Sepsi 2-0-ra kikapott az Olimpija Ljubljana vendégeként, következett a hosszabbítás, gól nélkül, a 11-es párbajban a székelyföldi csapat nyert 4-2-re, s a svéd Djurgarden ellen folytatja.

A Dunaszerdahely a feröeri Víkingurt búcsúztatta kettős győzelemmel, akárcsak idegenben, otthon is 2-0-ra nyert.  A szlovák együttes kapuját Veszelinov Dániel védte, Szánthó Regő a szünetben állt be, Kalmár Zsolt hosszú sérülés után a 65. percben lépett pályára, míg Balogh Norbert a 82. percben kapott lehetőséget. Hahn János nem szerepelt a keretben. A vendégeknél Turi Géza Dávid kezdőként 76 percet kapott. A DAC következő ellenfele a bukaresti FCSB lesz.

Kleinheisler László csapata, az NK Osijek kiesett: a horvát együttes a múlt heti, idegenbeli 2-1-es siker után odahaza meglepetésre 2-0-ra kikapott a kazah Kizilzsartól. A magyar válogatott középpályás végigjátszotta a találkozót.

Eredmények és a folytatás

Puskás Akadémia FC–Vitória Guimaraes (portugál) 0-0. Továbbjutott: a Vitória (3-0-s összesítéssel)
Kisvárda–Kairat Almati (kazah) 1-0. Tj.: a Kisvárda kettős győzelemmel (2-0)
Gabala SC (azeri)–MOL Fehérvár FC 2-1. Tj.: a Fehérvár (5-3)
Olimpija Ljubljana (szlovén)–Sepsi OSK (romániai) 2-0 – 11-esekkel: 2-4. Tj.: a Sepsi OSK (3-3, tizenegyesekkel)
Dunaszerdahely (szlovákiai)–Víkingur (feröeri) 2-0. Tj.: a DAC kettős győzelemmel (4-0)
NK Osijek (horvát)-FC Kizilzsar (kazah) 0-2. Tj.: a Kizilzsar (3-2)
Crusaders Belfast (északír)–FC Basel (svájci) 1-1. Tj.: a Basel (3-1).

A 3. forduló magyar érdekeltségű párosítása:

Fehérvár–FC Petrocub Hincesti (moldovai)
Molde (norvég)–Kisvárda
Sepsi–Djurgarden (svéd)
DAC–FCSB (román)
Bröndby (dán)–Basel

Borítókép: Fehérvári játékosok regenerálnak a péntek délelőtti edzésen (Fotó: Mol Fehérvár)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.