Durva dolgok derültek ki napjaink egyik leghíresebb sportolójáról

Embercsempészek hurcolták Nagy-Britanniába, ahol évekig nem engedték iskolába járni, és házimunkára kényszerítették az ételért cserébe. Mo Farah négyszeres olimpiai és hatszoros világbajnok hosszútávfutó, az atlétika egyik legfényesebb csillaga elárulta a sokáig titkolt igazságot az életéről. Többek közt a valódi nevét is.

2022. 07. 12. 11:33
null
(FILES) In this file photo taken on September 5, 2020 Britain's Mo Farah celebrates after victory and a world record in the men's one hour event at The Diamond League AG Memorial Van Damme athletics meeting at The King Baudouin Stadium in Brussels. - Olympic great Mo Farah was illegally trafficked to Britain at the age of nine from Djibouti and forced to work as a child servant, he has revealed, saying his real name is Hussein Abdi Kahin. (Photo by MARTIN BUREAU / AFP) Fotó: MARTIN BUREAU /AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legendás sztori volt, amikor Mo Farah két olimpiai aranyérmével igyekezett bizonyítani  a repülőtéren, hogy ő bizony nem terrorista, hanem profi sportoló. 2011-ben döntött úgy, hogy az Egyesült Államokban, az oregoni Portlandben fog edzeni Alberto Salazar irányítása mellett, amivel rendszeres zaklatások áldozata lett a beutazásokkor a neve (Mohamed) és a papírjaiban szereplő születési helye (Szomália) miatt.

2012 decemberében Farah már fel volt készülve az amerikai bevándorlási hivatal vegzálására, és a néhány hónappal korábban, a londoni olimpián szerzett két aranyérmét is magával vitte, hogy azokkal szemléltesse, kicsoda. Nem volt eredményes a kísérlete, a családjával együtt kiemelték a sorból átvilágításra.

Most kiderült, hogy a Mo Farah név, ami miatt annyit piszkálták, hamisítvány, amit kilencévesen az embercsempészektől kapott, akik illegálisan Nagy-Britanniába szöktették. A valódi neve: Huszein Abdi Kahin. Valószínűleg ezzel sem járt volna jobban…

Farah minderről a BBC és a Red Bull Studios róla szóló dokumentumfilmjében beszélt, amelyet majd szerdán mutatnak be, ám már kiderültek belőle érdekes részletek.

– Évekig próbáltam eltemetni magamban ezt az egészet, de nem lehet végleg kitörölni – állapította meg Farah, akit a BBC idézett.

Korábban annyit lehetett tudni a brit sporttörténelem olimpiákon legeredményesebb atlétájáról, hogy szomáliai bevándorló. A története ennél azonban sokkal szövevényesebb. Farah elmondása szerint az apja utcai tűzharcban vesztette életét, amikor ő még csak négyéves volt, az anyja és a két testvére pedig még sosem jártak Nagy-Britanniában, a családi házban élnek a de facto államban, Szomáliaföldön.

II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte Mo Farah-t Fotó: John Sibley/POOL/AFP

1991-ben polgárháború tört ki Szomáliában, Farah nyolc-kilencévesen került Dzsibutiba, ahonnét egy számára ismeretlen nő reptette Nagy-Britanniába, aki azt mondta neki, hogy rokonoknál élhet ott. Farah úgy emlékszik, izgatott volt, mert még sosem repült azelőtt.

A nő azt is mondta neki, hogy a neve mostantól Mohamed, és átadott neki egy hamis dokumentumot, amelyen a fényképe mellett a Mohamed Farah név szerepelt. Később már így ismerte meg őt a világ.

A nő Londonban a lakásába vitte őt, elvette a papírját, amin a családja elérhetőségei voltak, és a gyerek előtt a kukába hajította. – Abban a pillanatban tudtam, hogy bajban vagyok – idézte fel Farah, aki szerint 

házimunkára kényszerítették az ételért cserébe, iskolába 12 éves koráig nem járhatott, és megfenyegették, hogy ha valaha látni akarja még a családját, akkor senkinek nem szól egy szót sem.

Végül általános hetedik osztályban került iskolába, a tanároknak azt mondták, ami sokáig a hivatalos sztori volt, hogy Farah szomáliai menekült. A fiú alig beszélt angolul, zárkózott volt, nem találta a helyét, mígnem a testnevelő tanára kiszúrta, hogy az atlétikai pályán kinyílik.

– Az egyetlen dolog, amit tehettem a szabadulásomért, hogy kimentem és futottam – mondta Farah, akinek tehát a páratlan pályafutása (négy olimpiai, hat világbajnoki arany) szimbolikus értelmet is nyert.

Farah a londoni olimpián ünnepel a győzelme után Fotó: Stefan Wermuth/POOL/AFP

Farah a testnevelő tanárában bízott meg annyira, hogy elárulta neki az igazságot a családi hátteréről, a férfi pedig kapcsolatba lépett szociális szervezetekkel, így sikerült kimenteni a fiút, akit egy szomáliai családhoz irányítottak.

– Még mindig hiányzott az igazi családom, de onnantól minden sokkal könnyebb lett – fogalmazott Farah, aki 14 éves korára már feltűnést keltett atlétaként, ám egy litvániai versenyre nem tudott elutazni az iskolával hivatalos papírok hiánya miatt. Végül 2000 júliusában kapta meg a brit állampolgárságot.

A többi, ahogy mondani szokták, már történelem. Mo Farah minden idők egyik legjobb hosszútávfutója lett, 2012-ben és 2016-ban is olimpiai bajnok volt 5000 és 10000 méteren egyaránt, ami korábban csak a finn Lasse Virénnek sikerült egymást követő ötkarikás játékokon, de Farah 2013-ban 2015-ben a vb-ken is megszerezte mindkét szám aranyérmét, amivel ő az egyetlen, aki mindkét legrangosabb versenyen meg tudta védeni a címeit mindkét számban.  

Borítókép: Mo Farah, a britek négyszeres olimpiai bajnok hosszútávfutója (Fotó: Martin Bureau/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.