„Ha a szükség úgy hozza, mindenki bevetődött volna a kapuba”

Végletekig izgalmas mérkőzés után, Hollandiát 13-12-re legyőzve csütörtökön döntőbe jutott a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a nőivízilabda-válogatott. A magyar csapat tagjai és Bíró Attila szövetségi kapitány a vb-t megelőzően elégedettek lettek volna az fináléba kerüléssel. Természetesen most is azok, és bár tudják, hogy továbbra is az Egyesült Államok válogatottja esélyesebb a torna megnyerésére, mindent erejükkel azon lesznek, hogy meglepjék a címvédőt.

2022. 07. 01. 6:12
null
Budapest, 2022. június 30. A gyõztes magyar csapat tagjai örülnek a vizes világbajnokság nõi vízilabda tornájának elõdöntõjében játszott Magyarország - Hollandia mérkõzés után a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 30-án. Magyarország-Hollandia 13-12, ezzel döntõs a magyar válogatott. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Küzdelmes estén van túl a nőivízilabda-válogatott. Fordulatos mérkőzésen 13-12-re győzött Hollandia ellen, ezzel vb-döntős – 2005 óta először. Bíró Attila szövetségi kapitány rendkívül boldog, hogy mindezt hazai közönség előtt sikerült elérni.

– Ez semmivel nem volt könnyebb, mint az ausztrálok elleni meccs. A tétje is nagyobb volt, bár azt láttuk sajnos a fiúk mérkőzésén is, hogy a negyeddöntő vízválasztó. Talán az a legnagyobb téttel bíró mérkőzés. Felszabadultabbak voltak a lányok az előző meccshez képest. Remélem, hogy a döntőben még felszabadultabbak lesznek. Az, hogy hazai világbajnokságon ilyen körülmények között, ilyen rendezés mellett, ilyen közönség előtt érmet nyerünk, fantasztikus.

 

A magyar válogatott ezzel elérte a célját, minden, ami ezután következik, tehát az esetleges aranyérem a ráadás lenne. Ugyanakkor a csapat tagjai és a szövetségi kapitány is tisztában van vele, hogy a verhetetlennek tűnő Egyesült Államok együttesének áll a zászló a döntőben, nem dobják be előre a törülközőt.

– Az volt a célunk, hogy döntőbe jussunk – árulta el Bíró. 

– Természetesen a szombati meccsbe is nagyon sok erőt teszünk bele, még ha az elmúlt évek eredményeit tekintve – a legutóbbi három vb-t és olimpiát is megnyerték – esélytelenebbek is vagyunk az amerikaiak ellen. Csak mi tudtuk őket egyszer megverni, bízom benne, hogy most is meg tudjuk őket szorítani, és akkor lesz sanszunk.

Megértek a győzelmekre

Gurisatti Gréta úgy látja, társaival áttörést értek el az elmúlt években.

– A csapat magja 2018 óta játszik együtt. Úgy kezdtük a közös munkát, hogy bravúrnak számított, amikor bejutottunk a legjobb négy közé. A következő évben, a kvangdzsui vb-n már megérdemeltük volna a bronzérmet. A budapesti Eb-n érmet szereztünk, és megtanultuk ezt a folyamatot. Eddig az elődöntők előtt azt gondoltuk, jó lenne megnyerni a meccset, ma viszont úgy jöttünk ide, hogy ez a miénk, ez jár nekünk, mert keményen megdolgoztunk érte az elmúlt négy-öt évben. 

Nagyon sokat fejlődtünk, ez a társaság felnőtt együtt. A kritikus pillanatokban – amelyekből ma is nagyon sok volt – nem vettünk semmit a lelkünkre, könnyebben lepergett rólunk, ha egy ziccer nem ment be vagy hátul kaptunk egy könnyebb gólt. Ezután sem veszítettük el a győzelembe vetett hitünket. Nagyon büszke vagyok, mert az utolsó védekezésnél látszódott, hogy már alig kaptunk levegőt, minden erőnket beletettük az utolsó harmincöt másodpercbe. Az a szív küzdelme volt.

A magyar csapat legeredményesebb tagja, a négy gólt szerző Leimeter Dóra nehezen viselte a mérkőzés utolsó negyedét.

– Úgy éreztem, hogy rettentő lassan telik az idő. Vártam már, hogy vége legyen, és a mi nevünk mellett legyen eggyel több gól. Az utolsó támadásuknál is hozzájuk pattant vissza a labda, korábban pedig kaptunk legalább három olyan gólt, ami előtt visszapattant hozzájuk a labda, majd ők jöttek ki belőle jól. De a végén azt éreztem, hogy nem szerezhetnek több ilyen gólt, mert

 ha arra lett volna szükség, akkor mindenki bevetődött volna a kapuba. Hála Istennek, a végén nem tudták feltörni a falat.

– A csapat megtanult negyeddöntőket nyerni, most az lesz a következő lépcsőfok, hogy ez az elődöntőkkel is így legyen. Nagyon örülök, hogy most hazai közönség előtt összejött a győzelem. Én ezelőtt jutottam döntőbe – folytatta Leimeter. – Szerintem mindenki kiadott magából mindent. Ez talán nem párosult tökéletes játékkal, de mindenkit vitt előre a szíve és a közönség, úgyhogy nem volt kérdés, hogy megnyerjük a meccset. Eddig adósnak éreztem magam, főleg a támadás terén. Nem akarok feltétlenül mindig gólt lőni, mert nekem mindegy, hogy ki szerzi a gólokat, ha nyer a csapat. Ugyanakkor nagyon örülök neki, hogy ma bennem is átszakadt a gát – talán a legjobbkor.

A Magyarország–Egyesült Államok vb-döntőre szombaton este nyolc órakor kerül sor.

 

Borítókép: A magyar csapat tagjainak öröme a megnyert elődöntőt követően (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.