Kitört a gumibalhé Michelisz Norberték olaszországi futamain

A túraautó-világkupa (WTCR) elmúlt két évének bajnokcsapata, a Link&Co mind az öt autójával bojkottálta a sorozat olaszországi futamait a szerintük veszélyes gumik miatt. A legjobb magyar pilóta, Michelisz Norbert mindkét versenyen a negyedik helyet szerezte meg.

Magyar Nemzet
2022. 07. 24. 20:29
AUTO - WTCR - RACE OF ITALY 2022
05 MICHELISZ Norbert (HUN), BRC Hyundai N Squadra Corse, Hyundai Elantra N TCR, action during the WTCR - Race of Italy 2022, 6th round of the 2022 FIA World Touring Car Cup, on the Autodromo Vallelunga Piero Taruffi from July 22 to 24 in Campagnano di Roma, Italy - Photo Grégory Lenormand / DPPI Fotó: Grégory Lenormand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább bonyolódott a már eddig is kínos gumihelyzet a WTCR olaszországi hétvégéjén. Az alapprobléma az, hogy a sorozat gumibeszállítója, a Goodyear által a csapatok rendelkezésére bocsátott abroncsok biztonságossága erősen kérdéses.

A bajnokság idei második fordulójában, a Nürburgringen mindkét versenyt törölték emiatt, noha az időmérőt még teljesítették a csapatok. A hírek szerint akkor is a Link&Co volt a főkolompos, amely szerint veszélyesek a gumik. Most annyi volt a különbség, hogy más csapat nem társult az akcióhoz, így a svéd–kínai alakulat egyedül bojkottálta az olaszországi versenyeket.

Az öt Link&Co-pilóta, köztük három korábbi bajnok, a címvédő Yann Ehrlacher, valamint Yvan Muller és Thed Björk tüntetőleg bevonultak a bokszba a felvezető körök után, és onnan már nem tértek vissza a pályára.

A csapat defektveszélyre hivatkozott a forró aszfalton, szerintük nem lehetett biztonságosan befejezni a versenytávot. Ez azért a legtöbb csapatnak sikerült, bár tény, hogy sok defekt volt az olaszországi hétvégén. Az ügynek alighanem még lesz folytatása.

Ami a magyarokat illeti, zárta a legeredményesebb hétvégét. A Hyundai Motorsporttal 2019-ben bajnoki címet szerzett versenyző a szombati időmérőn a harmadik leggyorsabb kört futotta meg, ám idén továbbra sem jön össze neki a dobogós helyezés.

Az első versenyen azonban a rajt után két Audi, Berthon és Magnus is megelőzte Micheliszt, aki utóbbit az egész futamon szorongatta, visszaelőzni azonban nem tudta. Mivel azonban Berthonnak – defekt miatt – volt egy útja a bokszba, Michelisz végül negyedik lett. Ugyanebben a pozícióban fejezte be a második, fordított rajtrácsos futamot is, amelyen a nyolcadik helyről kellett volna indulnia, de a Link&Cók kiválása miatt némileg felborult a sorrend.

A két negyedik hellyel Michelisz az idei legjobb hétvégéjét teljesítette, de nem akar összejönni neki a dobogós helyezés – negyedszer volt már negyedik.

A mezőny másik magyar versenyzője, Tassi Attila a második futamon járt közel a bravúrhoz, hiszen a második helyen haladt, ám defekt miatt neki is volt egy útja a bokszba. A Honda versenyzője az első futamon ötödik, a másodikon nyolcadik lett.

Az összetettben Michelisz csapattársa, Mikel Azcona 200 ponttal áll az élen, őt a hondás Nestor Girolami követi 184-gyel, harmadik pedig a Zengő Motorsport brit versenyzője, Rob Huff 148-cal. Michelisz a nyolcadik helyen áll 98 ponttal, Tassi a 13. (61 pont).

A WTCR idei szezonja Franciaországban folytatódik augusztus első hétvégéjén.

Borítókép: Michelisz Norbert Vallelungában köröz a WTCR olaszországi hétvégéjén (Fotó: Grégory Lenormand / DPPI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.