Meddig tűri Cristiano Ronaldo, hogy sorra rácsapják az ajtókat?

Cristiano Ronaldo személyes okokra hivatkozva nem kezdte meg a felkészülést a Manchester Uniteddel, amelytől korábban az eladását kérte. Ugyanakkor sorra csukódnak be az ajtók az ötszörös aranylabdás, 37 éves sztár előtt. Sorra vettük, milyen lehetőségei maradtak.

2022. 07. 15. 16:48
null
Manchester United's Portuguese striker Cristiano Ronaldo reacts during the English Premier League football match between Brighton and Hove Albion and Manchester United at the American Express Community Stadium in Brighton, southern England on May 7, 2022. (Photo by Glyn KIRK / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új amerikai tulajdonosa miatt nagy dobást fontolgató Chelsea lehetett volna egyik legvalószínűbb menekülőútja Manchesterből, és a londoni klub igazolt is egy nagyot a városból, csak épp nem a Unitedtől, hanem a Citytől, és nem Ronaldót, hanem Raheem Sterlinget.

Ez az ajtó tehát becsukódott Ronaldo orra előtt, ahogy a Paris Saint-Germainé is, ahová a hírek szerint ugyancsak beajánlotta a nemrég még ünnepelt sztárt az ügynöke, Jorge Mendes. és Ronaldo egy csapatban, Neymarral és Kylian Mbappéval megspékelve? Ez még a katari uraknak is túl sok lett volna, így hát a PSG is nemet mondott a lehetőségre.

Hallani lehetett, hogy Ronaldo esetleg visszatérhet korábbi sikerei színhelyére, a Real Madridba, de ezeket az álmokat Carlo Ancelotti vezetőedző foszlatta szerteszét, aki néhány napja bejelentette, hogy nem igazolnak több játékost, mert kész a keretük.

Aztán volt olyan ajtó is, amelyet Ronaldo csapott be. Állítólag mesebeli, 250 millió eurós fizetéssel csábította egy meg nem nevezett klub Szaúd-Arábiába, de erre meg a legfrissebb hírek szerint a portugál mondta azt, hogy ő nem még több pénzre, hanem kihívásra vágyik.

Fogynak tehát az opciók, de CR7-nek még mindig vannak lehetőségei.

1. Lenyeli a békát, és mégis marad Manchesterben

Július elején robbant a bomba a sajtóban, miszerint Ronaldo azt kérte a Manchester United vezetőségétől, hogy megfelelő ajánlat esetén engedjék el, mert ő a Bajnokok Ligájában szeretne futballozni, ahogy azt az elmúlt 19 idényében mindig is tette. Csakhogy a Vörös Ördögök idén az Európa-ligában indulnak.

Ronaldo még 2002-ben, 17 éves korában a Sporting mezében lépett pályára két selejtezőn a néhai UEFA-kupában, azóta kizárólag a legmagasabb szinten játszott. A jelek szerint húsz év után ebből nem is áll szándékában engedni, ugyanakkor még mindig opció lehet, hogy mégis marad az Old Traffordon, elvégre jövő nyárig még oda köti a szerződése.

Tavaly szenzációként tálalták, hogy Ronaldo visszatért a klubhoz, amelynél fiúból férfivá, aranylabdás világsztárrá érett. A legtöbben tőle várták azt, hogy a Manchester United visszataláljon régi sikerei útjára, ám a 37 tétmeccsen szerzett 24 találatával hiába volt a csapat házi gólkirálya, valójában fikarcnyit sem lett jobb az érkezésével az együttes teljesítménye.

Ha Ronaldo most egyetlen év után távozna az Álmok Színházából, az hatalmas kudarc lenne mindkét fél számára. 

A fejlemények tükrében egyre valószínűbb forgatókönyv, hogy a portugál visszakozik, amire utal, hogy a United új vezetőedzője, Erik ten Hag nemrég magabiztosan kijelentette, hogy Ronaldo nem eladó, jót beszélgettek, és szerepel a terveiben.

2. Történelemírás a Bayern Münchenben

Néhány évvel ezelőtt még pletykaszinten is elképzelhetetlen lett volna, hogy Ronaldo Németországba szerződik. Ennek pusztán anyagi okai voltak: a Bundesliga egyeduralkodója, a Bayern München szigorú gazdálkodásába nem férne bele egy ilyen méregdrága bérigényű játékos. A dolgok azonban most megváltozhatnak, méghozzá nem a Bayern részéről, hanem Ronaldo oldaláról.

Akik azzal érvelnek, hogy a portugál szeretne Münchenbe költözni, azt is hozzáteszik, hogy ezért hajlandó lenne jelentősen csökkenteni a fizetési igényén. Van ebben logika? Lehet. Ronaldo 37 évesen már rég nem a pénz miatt futballozik, hanem a sikerek éltetik – lásd a szaúdi ajánlatot. A Bayern minden évben a BL-győzelem esélyesei közé tartozik. 

Ezenkívül Ronaldo imádja a rekordok felállítását, amelyek a nevét halhatatlanná teszik. Nos, arra soha senki nem volt képes, hogy a négy legnagyobb bajnokság mindegyikében gólkirályi címet szerezzen.

Ronaldónak három rangos korona már megvan, a Premier League-ben 2008-ban, a La Ligában 2011-ben, 2014-ben és 2015-ben, a Serie A-ban pedig 2021-ben volt a bajnokság legjobb góllövője. Egyedül a Bundesliga gólkirályi címe hiányzik neki ahhoz, hogy egy újabb egyedülálló és nagy valószínűség szerint sokáig megismételhetetlen bravúr fűződjön a nevéhez.

A Bayern München mezében elég jó esélye lenne a német gólkirályi címre, főleg ha a Barcelonába tartó szerepét vehetné át. Másként persze nem is lenne értelme az egésznek.

3. Dicső hazatérés Lisszabonba

Mindössze 16 éves volt Ronaldo, amikor a Sporting akkori edzője, Bölöni László kiszúrta őt a klub utánpótlásában, és felvitte magával az első csapathoz. Nem sokáig tudta megtartani a Sporting, 2003 nyarán egy Manchester United elleni edzőmeccsen Sir Alex Ferguson szeme is megakadt rajta, és nyomban leigazolta a portugál tehetséget.

Ami azóta történt, már történelem, és közben a Sporting-drukkerek lassan húsz éve álmodoznak arról, hogy Ronaldo egy nap visszatér a lisszaboni klubba. Mikor, ha nem most?

A Sporting az előző idényben ezüstérmes lett a portugál élvonalban, aminek köszönhetően automatikusan BL-csoportkörös, tehát Ronaldo karrierje huszadik BL-idényét annak a klubnak szentelhetné, amelyben elindult a profi pályafutása. A Sportingban 37 évesen is a legnagyobb sztár lenne, nagy lendületet adhatna a klubnak és úgy általában a portugál futballnak a hazatérésével.

Manchesteri csapattársa, a szintén egykori sportingos Bruno Fernandes úgy nyilatkozott nemrég, hogy a lisszaboni klub minden szurkolója szeretné Ronaldót egy nap még a zöld-fehér mezben látni, és ez alól ő sem kivétel. Hugo Viana, CR7 egykori válogatottbeli csapattársa, a Sporting jelenlegi sportigazgatója is megszólalt az ügyben, és azt mondta, bármi megtörténhet, csak Ronaldón múlik.

Meglátjuk.

Borítókép: Cristiano Ronaldo még a Manchester United mezében (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.