Újabb világcsúcsot döntött az óriás, majd elbúcsúzott

John Isner újabb rekordot döntött meg Wimbledonban: immár ő adogatta a legtöbb ászt pályafutása során valamennyi teniszező közül. Az amerikai játékos az új világcsúcs ellenére kikapott Jannik Sinnertől.

2022. 07. 02. 8:17
John Isner ace record Wimbledon
John Isner ász tenisz Wimbledon 2022 Fotó: Getty Images/Shaun Botterill
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

John Isner nem tartozik a valaha volt legeredményesebb játékosok közé, de néhány világrekordot felállított. Ő játszotta minden idők leghosszabb meccsét, s a döntő szett tie break általános bevezetése miatt a 70:68-as ötödik játszmával véget ért, tizenegy óra öt perces, Nicolas Mahut elleni rekord már nem is fog megdőlni.

A hosszú meccs szinte természetes módon hozott magával egy másik, biztos státusú világcsúcsot: a 208 centiméter magas Isner 113 ászt ütött a 2010-es mérkőzésen.

Bár az amerikai óriás elsődlegesen szervájáról híres, ki kell emelni kiegyensúlyozottságát is: 2010 és 2019 között valamennyi évet a legjobb húszon belül zárta a világranglistán. Az immár háromgyermekes családapa legjobb szezonját harminchárom évesen, 2018-ban teljesítette, amikor megnyerte a miami mesterversenyt, elődöntőt játszott Wimbledonban, és részt vehetett az év végi világbajnokságon is.

A Grand Slam-döntő viszont nem jött össze, mert azt a bizonyos wimbledoni elődöntőt elveszítette a wimbledoni centerpálya történetének leghosszabb meccsén: hat óra, harminchat perc után, döntő szettben 26:24-re kapott ki a dél-afrikai Kevin Andersontól.

Idei szereplése során éppen a két rekordhosszúságú meccsének helyszínét látogatta újra: a 18-as pályán kezdett, amely a Mahut elleni találkozó óta rémálmaiban jön elő.

Aligha segített ezen, hogy ismét egy selejtezőből érkezett francia teniszezővel, ezúttal Enzo Couacaud-val játszott, s természetesen ötjátszmás csata lett belőle.

A második fordulóban pedig a centerpályán is nyert, méghozzá Andy Murray ellen, akit korábbi nyolc találkozójukból egyszer sem tudott legyőzni.

Péntek óta pedig a wimbledoni kettes számú pálya is meghatározó John Isner karrierjében. Az amerikai óriás ezúttal huszonnégy ászt ütött Jannik Sinner ellen.

John Isner immár 13 748 ászt szervált karrierje során, többet, mint bármelyik másik teniszező. 

Az amerikai óriás a horvát Ivo Karlovic csúcsát döntötte meg, s bár a mérkőzést elveszítette, az új rekord így is szép emlékké teszi számára idei wimbledoni szereplését.

Nagyon büszke vagyok a csúcsra. Persze jobb lett volna győztes meccs során megdönteni, viszont az, hogy éppen Wimbledonban jött össze a rekord, igazán különleges. Ritkán veregetem meg a saját vállamat, de ez tényleg nagyszerű – mondta Isner. – A csúcs annak az eredménye, hogy profi hozzáállással óvtam az egészségemet, így megteremtve magamnak az esélyt, hogy üssem az ászokat. Folytatom a játékot, gyűjtöm tovább az ászokat, és lehet, hogy sokáig tartom majd a rekordot.

A rekorddal hivatalossá vált, hogy John Isneré a tenisztörténelem legjobb szervája. A kollégái körében azonban már a csúcsdöntés előtt is ez volt a hivatalos nézet.

Isner szervája a valaha volt legjobb. Gondolkodás nélkül elcserélném az én régi adogatásomat az övére – írta Isner honfitársa, a tíz éve visszavonult Andy Roddick , aki szintén híres volt kiváló adogatásáról. Az Isnernél húsz centivel alacsonyabb Roddick három döntőt is elbukott Wimbledonban, mindhármat ellen. Az utolsót, a 2009-es finálét úgy, hogy a négy óra, tizenhét perc alatt csak egyszer veszítette el az adogatójátékát.

A szintén korábbi wimbledoni döntős, Marin Cilic pedig azt hangsúlyozta, hogy nem szabad csak Isner magasságával magyarázni az amerikai által ütött rengeteg ászt.

– Bár a magasság segít, egyben az övé az egyik legjobb technika is. Saját tapasztalatból is tudom, hogy nem könnyű ezt összerakni, a szerva valószínűleg a legkomplikáltabb ütésfajta a teniszben.

Wimbledon, 3. forduló

Férfiak

Djokovics (szerb, 1.)–Kecmanovics (szerb) 6:0, 6:3, 6:4
Van Rijthoven (holland)–Baszilasvili (grúz, 22.) 6:4, 6:3, 6:4
Sinner (olasz, 10.)–Isner (amerikai, 20.) 6:4, 7:6, 6:3
Alcaraz (spanyol, 5.)–Otte (német, 32.) 6:3, 6:1, 6:2
Goffin (belga)–Humbert (francia) 4:6, 7:5, 6:2, 7:5
Tiafoe (amerikai, 23.)–Bublik (kazah) 3:6, 7:6, 7:6, 6:4
Norrie (brit, 9.)–Johnson (amerikai) 6:4, 6:1, 6:0
Paul (amerikai, 30.)–Vesely (cseh) 6:3, 6:2, 6:2

Nők

Bouzková (cseh)–Riske-Amritraj (amerikai, 28.) 6:2, 6:3
Garcia (francia)–Csang (kínai, 33.) 7:6, 7:6
Mertens (belga, 24.)–Kerber (német, 15.) 6:4, 7:5
Dzsábir (tunéziai, 3.)–Parry (francia) 6:2, 6:3
Maria (német)–Szakkari (görög, 5.) 6:3, 7:5
Ostapenko (lett, 12.)–Begu (román) 3:6, 6:1, 6:1
Watson (brit)–Juvan (szlovén) 7:6, 6:2
Niemeier (német)–Curenko (ukrán) 6:4, 3:6, 6:3

Borítókép: John Isner szervál (Fotó: Getty Images/Shaun Botterill)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.