Csak kevésen múlt a vb-selejtezőn, hogy elmaradt a világraszóló csoda

A magyar férfi-kosárlabdaválogatott megkezdte a világbajnoki selejtezők harmadik körét, és a világklasszisokkal felálló Litvánia volt az ellenfele Szombathelyen. Ivkovics Sztojan együttesének akadt egy hullámvölgye a harmadik negyedben, azt leszámítva azonban Hanga Ádám vezérletével végig esélye volt akár a győzelemre is, ami világraszóló csoda lett volna. A csoda azonban – ha kevéssel is, de – elmaradt, Litvánia 88-78-ra győzött, de a magyar válogatott teljesítménye kiérdemelte a közönség álló ovációját.

2022. 08. 24. 20:16
null
20220824 Szombathely Magyarország Litvánia férfi Válogatott kosárlabda VB selejtező Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világklasszisok, NBA-sztárok, Euroliga-játékosok érkeztek Szombathelyre. A magyar válogatott már azzal is megsüvegelendő teljesítményt nyújtott, hogy eljutott a világbajnoki selejtezők harmadik körébe, azt pedig tudni lehetett, hogy itt már csak igazi nagyágyúk várnak rá. Az egyik az a litván válogatott, amely a kilencedik az aktuális világranglistán, olyan játékosai vannak, mint például Domantas Sabonis (Sacramento Kings) és Jonas Valanciunas (New Orleans Pelicans), és a felkészülési időszakban a nyáron mind a hét edzőmeccsüket megnyerték, köztük kétszer is legyőzték a spanyolokat.

A két ország válogatottja mindössze két hivatalos meccset játszott egymással, a magyarnak győznie még nem sikerült. Először 2018. február 23-án csapott össze a két együttes – a mostanihoz hasonlóan szintén világbajnoki selejtezőn – Klaipedában, ahol 80-75-re, azaz szoros meccsen nyert a házigazda. A mieink legponterősebb játékosa a 17 pontig jutó Allen Rosco volt. Öt hónappal később, a csoportkör visszavágóján a szinte teljes kerettel érkező litvánok nem adtak esélyt a mieinknek, s a 15 pontos Jonas Valanciunas  vezérletével 73-50-re győztek a Tüskecsarnokban. Érdekesség, hogy a négy évvel ezelőtti, legutóbbi egymás elleni meccsre nevezett magyar keretből már csak hatan (Allen, Eilingsfeld János, Vojvoda Dávid, Perl Zoltán, Benke Szilárd és Keller Ákos) tagjai a jelenlegi csapatnak.

A már említett litván sztárok mind a centerposzton tartoznak a világ legjobbjai közé, sajnos a magyar válogatottnak viszont éppen ez az Achilles-sarka. A kármentésként honosított amerikai Mikael Hopkins két hete hazautazott a kecskeméti edzőtáborból, mert édesapja súlyos autóbalesetet szenvedett, és hétfőn estig kómában tartották az orvosok. Egyes hírek szerint napokon belül csatlakozik a kerethez, de ez ezen a napon nem számított, Ivkovics Sztojannak nélküle kellett megoldania a litván tornyok semlegesítését. Érdekessége volt ennek a vb-selejtezőnek, hogy hat év után ismét pályára léphetett hazai pályán a válogatottban a Real Madrid sztárja, aki éppen a klubkötelezettségei miatt nagyon régen tudott a csapat rendelkezésére állni. Csaknem telt ház előtt és fergeteges hangulatban kezdődött a mérkőzés, és a magyar csapat egyáltalán nem tűnt elfogódottnak, Hanga, Benke dupláival és Vojvoda és Váradi triplájával tartotta a lépést a támadásban a centereire építő ellenféllel. Nagy szívvel harcoltak a magyar játékosok, akik hét perc után három ponttal vezettek, és végül 21-20-ra meg is nyerték az első negyedet.

Fotó: Mirkó István

A második viszont kissé nyögvenyelősen indult. A litvánok felpörgették a ritmust, keményítettek a védekezésükön, és a magyar csapat három és fél perc elteltével tudott csak a gyűrűbe találni. Csak a szívós védekezésnek köszönhetően nem húzott el az ellenfél, Hanga és Perl villanásaival, majd Váradi újabb triplájával pedig sikerült a 16. perc végére 32-32-nél kiegyenlíteni. Jó volt látni, hogy a válogatott nagyon komoly erőfeszítésre kényszeríti a világ elitjébe tartozó Litvániát, amely a nagyszünetben 42-38-ra vezetett.

A fordulást követően viszont a percek múlásával egyre gyakrabban érvényesült a vendégek fizikai fölénye. Jellemző volt, hogy a harmadik negyedben öt és fél percig az ellenfélnek egyetlen személyi hibája sem volt, a magyar csapat viszont már hétnél tartott… Persze Hangáék nem adták fel, nagyot harcolva folyamatosan ott lihegtek a litvánok nyakában, Hanga mellé ekkor Eilingsfeld tudott csatlakozni a pontszerzésben, és a vendégek tízpontos előnye a játékrész végére négy pontra csökkent.

Fotó: Mirkó István

A szombathelyi közönség nagyon élvezte a mérkőzést, és minden támogatást megadott a csapatnak, amely továbbra is fegyelmezetten, jól kosárlabdázott. Annyira, hogy Vojvoda kosarával a 33. percben ki is egyenlített. Fantasztikus hangulat uralkodott a Savaria Arénában, különösen amikor a magyar válogatott öt perccel a vége előtt 74-74-re állt. Hihetetlenül izgalmasan telt az idő, ugyanakkor a fáradtság is érződött, a pontatlan dobások miatt nem sikerült megfordítani az eredményt, pedig egy perccel a vége előtt is volt esély a győzelemre. A vége ugyan két litván triplával 78-88 lett, ám a szurkolók felállva ünnepelték a csapatot, és megérdemelten: igazi center nélkül, de nagyon összeszedetten játszva, a 21 pontig jutó Hanga Ádám vezérletével közel állt egy világraszóló bravúrhoz.

Világbajnoki-selejtező, 3. kör, 1. forduló, K csoport: Magyarország–Litvánia 78-88 (21-20, 17-22, 27-27, 13-19)

Borítókép: Hanga Ádám volt a vezér, 21 pontig jutott (Fotó: Mirkó István)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.