időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Luka Doncic és a címvédő vár a magyar csapatra az Európa-bajnokságon

Pajor-Gyulai László (Köln)
2022.09.03. 07:38 2022.09.03. 09:48
Luka Doncic és a címvédő vár a magyar csapatra az Európa-bajnokságon

Nem jött össze a sima bravúr: a magyar válogatott kikapott 95-85-re a férfikosárlabda Európa-bajnokság rajtján Bosznia-Hercegovinától. Most már szinte földön kívüli bravúrra lenne szükség ahhoz, hogy a hátralévő négy mérkőzésből kettőt megnyerjen a továbbjutáshoz, hiszen a csapat a kontinenstorna legnehezebb csoportjába került, a következő ellenfele szombaton este a címvédő Szlovénia lesz. Hanga Ádám és Vojvoda Dávid szerint nincs választási lehetőség, a győzelem szándékával kell kimenni a pályára.

Mindenki próbálta leplezni a csalódottságát. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány kedélyesen mosolygott, és bőszen magyarázta, hogy számunkra már az is csoda, hogy 2017 után a magyar válogatott ismét itt lehet az Európa-bajnokságon, a játékosoknak élvezniük kell minden egyes percet, amelyet Kölnben, azon belül a Lanxess Arénában tölthetnek, de aki ismeri őt, látta rajta, hogy belül emészti magát. Az az igazság, hogy Bosznia-Hercegovina centikre és kilókra mérve sokkal erősebb a magyar válogatottnál – sajnos ezt szinte az egész mezőny elmondhatja magáról –, de cseppet sem verhetetlen. Ki tudja, ha nincs az Eb-t megelőző két világbajnoki selejtező Litvánia és Csehország ellen – az utóbbit sikerült idegenben megnyerni! –, akkor le is győztük volna, de ez feltételes mód, nincs értelme tovább gondolkodni rajta.

 

 

– Nagyon jól kezdtük a meccset, éreztem a többieken is az összpontosítást, és ezt hittem, győzni fogunk – mondta a Magyar Nemzetnek Vojvoda Dávid, aki 15 pontig jutott a mérkőzésen. – Huszonöt percig nagyon jól játszottuk, de utána kezdett érvényesülni a bosnyákok fizikai fölénye, jött egy néhány perces hullámvölgy kimaradt dobásokkal, eladott labdákkal, az ellenfél elhúzott, és hiába jöttünk fel még két pontra, de néhány érdekes játékvezetői tévedés és általunk elkövetett hiba miatt nem sikerült már fordítanunk.

A vége 95-85 lett a sokkal magasabb és ránézésre erősebb bosnyákok javára. Vojvoda Dávid nehezen lép túl ezen a vereségen, és mert a két válogatott a világbajnoki selejtezőkön februárig kétszer is találkozik egymással, szerinte a bosszúvágy is fűti majd a csapatot és a kapitányt is, ez a kudarc benne marad a fejükben. Most azonban nincs idő a múlton merengeni, szombaton este jön az Európa-bajnokságon a következő ellenfél. Ez pedig nem más, mint a címvédő Szlovénia, amelynek a vezére a világ egyik legjobbjának tartott mindössze 23 éve Luka Doncic, az NBA egyik élcsapatának, a Dallas Mavericksnek a sztárja, de mellette bőven akadnak más hétköznapi világklasszisok is. Szlovénia egyébként hatalmas csatában és nagyon jó mérkőzésen csütörtökön 92-85-re legyőzte a szintén roppant erős Litvániát.

 

Fotó: Fiba.com

– Láttam a két csapat egymás elleni mérkőzését, és nagyszerű meccsen nyertek a szlovénok – értékelt Vojvoda Dávid. – A kulcs Luka Doncic, aki mind az öt poszton képes klasszis teljesítményre. A dobásai nemigen ültek, de a passzaival, a mozgásával óriási hatással volt a találkozó egészére, de mellette nagyot játszott Goran Dragic és Mike Tobey is. Tényleg büszkék lehetünk arra, hogy idáig eljutottunk, ilyen csapatok ellen játszhatunk, de utálok veszíteni, és nem érdekel, ki van a másik oldalon. Ha mégis kikapunk, senki sem szólhat egy rossz szót sem, de úgy kell játszanunk, hogy utána a nyugodtan nézhessünk mindenkinek a szemébe és a tükörbe is.

 

 

Luka Doncic egyébként nincsen csúcsformában, például nyolc triplakísérletéből mindössze egy hullott a gyűrűbe, ám Hanga Ádám, a spanyol bajnok és Euroliga-döntős Real Madrid magyar sztárja szerint ez egyáltalán nem lényeges mutató.

– A média szeret az ilyen számokkal dolgozni, de Luka Doncic a rossz dobóforma ellenére óriási hatással volt a mérkőzésre – magyarázta. – Volt tíz közvetlen gólpassza és rengeteg olyan átadása, amely után tiszta dobóhelyzet alakult ki. Rendkívül intelligens kosárlabdázó, aki szinte mindig a legjobb döntéseket hozza meg, ami hatással van a csapatra, a mérkőzésre. Ha most nem dobott negyven pontot, hát nem dobott, ott volt Goran Drazic erre, de el fog sülni a keze, remélem, nem ellenünk. A kosárlabda erről, a döntésekről szól, nem pedig egyetlen játékos szerzett pontjainak a számától.

Fotó: Fiba.com

 

És akkor jöjjenek a szlovénok! Két olyan név jött eddig is elő, akiket nem nagyon kell bemutatni. Luka Doncic a Dallas Mavericks sztárja, aki napjaink egyik legismertebb kosárlabdázója (talán LeBron James és Stephen Curry mellett a legismertebb), Goran Dragic pedig az előző Európa-bajnokság MVP-je. Öt évvel ezelőtt még nagyon más volt a felállás kettejük között, hiszen Doncic hatalmas tehetség volt, óriási felhajtás volt körülötte, de még csak akkor kezdett igazán berobbanni – az Eb után, 2018-ban lett Euroliga-győztes a Real Madriddal az alapszakasz és a Final Four legértékesebb játékosának járó trófeát is bezsebelve, majd a 2018-as draft után tette át a székhelyét Amerikába. Dragic szintén ezt követően, 2018-ban lett először és egyelőre utoljára All-Star, majd 2020-ban elévülhetetlen érdemei voltak az orlandói buborékban a Miami Heat döntőbe jutásában, de ő már 2017-ben is kész, kiforrott játékos volt. Dragicnak az volt a nyolcadik világversenye, amelyen hazáját képviselte, míg Doncicnak az első.

 

Fotó: Fiba.com

Most az a helyzet, hogy Doncic gyakorlatilag a világ bármelyik csapatában első számú ember lenne azonnal, Dragic pedig elég erőteljesen pályafutása vége felé jár már – várhatóan új klubjánál, a Chicago Bullsban sem lesz már akkora szerepe, ha mindenki egészséges. Utóbbi azonban tisztában is van azzal, hogy mi lesz az új felállás. A 2017-es Eb után a válogatottól visszavonuló, így az olimpiát kihagyó és most visszatérő Dragic elmondta: korábban ő volt Batman, most viszont ő lesz Robin.

Persze Doncicon és Dragicon kívül akadnak más klasszisok a szlovén válogatottban, egyelőre talán elég csak Klemen Prepelicre és a Vojvoda Dávid által is említett honosított Mike Tobey-re felhívni a figyelmet. A címvédőt általában megilleti a külön tisztelet, Szlovénia csapatát azonban nem csak emiatt tartják számon az Európa-bajnokság legfőbb esélyesei között – a FIBA első Eb-erősorrendjében konkrétan az első helyet kapták meg. Doncic egymaga favorittá tud tenni bármilyen együttest maga körül, ez a válogatott pedig összeszokott, rendkívül tapasztalt, és a szerkezettel sincsenek problémák. Ha a felkészülés és az Európa-bajnokság felvezetése jól sikerül a gárda számára, simán elképzelhető a címvédés.

Hanga Ádám szerint, ha van gyenge pontja a szlovénoknak, akkor az a védekezés, pontos távoli dobásokkal meg lehet őket zavarni. Elmondva tényleg roppant egyszerűnek tűnik.

Borítókép: Luka Doncic minden mozdulatával hatással van minden meccsre (Fotó: Fiba.com)

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.